Így készül a házi kovász

Így készül a házi kovász

A járvány idején az őrült tempójú élelmiszerfelvásárlás számos olyan dologra is rávilágott, amit a helyzet elmúltával is érdemes megjegyeznünk. Eszünkbe juttatta, hogy rengeteg élelmiszert otthon, mi magunk is el tudunk készíteni. Ilyen pl. a házi kenyér is.

Aztán amikor már az összes élesztőt eltüntették a szupermarketekből előtérbe került egy ritkán használt alapanyag, a kovász. Kovász segítségével finom, tartós és egészséges kenyeret tudsz készíteni. Lassú folyamat, idő és türelem is kell hozzá, a végeredmény azonban kárpótolni fog. Erről gyűjtöttem össze néhány hasznos infót neked.

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

Mi a kovász és mire való?

A kovászt elsősorban kenyérkészítéshez használják. A vércukorszintet nem emeli meg hirtelen, mert a hosszú érési idő alatt a kovászban lévő mikroorganizmusok lebontják a szénhidrátokat, emiatt könnyebb megemészteni. Ennek az előemésztő fázisnak köszönhetően a gabonák ásványianyag tartalmához könnyebben hozzájut szervezetünk, nem beszélve arról, hogy semmilyen mesterséges adalékanyagot nem kell hozzáadni! A kovásszal készült kenyér hosszabb ideig megőrzi frissességét a benne természetesen keletkezett ecetsavnak köszönhetően. Több nap elteltével sem veszíti el rugalmas állagát, nem szárad ki vagy penészedik meg.

Hátrány is van

A kovászkészítés legnagyobb hátránya, hogy sok türelem és idő szükséges hozzá. A kovásszal készült kenyér tésztájának hosszú érési idő szükséges (több óra is lehet recepttől függően). A nem megfelelően tárolt és kezelt kovász pedig megpenészedhet vagy megromolhat. Az élesztőhöz képest nagyobb körültekintést és napokat is igényel az előállítása.

Miből áll a kovász?

A legegyszerűbb válasz az, hogy lisztből és vízből álló keverék. Természetesen ez a definíció nem teljesen pontos, hiszen a kovász lényege, hogy kb. 25-28 Celsius fokon a keverékben olyan mikroorganizmusok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással bírnak a kenyér vagy más pékáru készítésére. A kovász egy élő massza, amit időnként etetni kell. Sokan még el is nevezik a saját kovászukat, de azt hiszem ez nem szükséges feltétele az elkészítésének. :)

A kovászkészítés lépései

1. lépés: Az előkészítés
Egy tiszta befőttes üvegben keverj össze 50 gr lisztet és 50 gr vizet. Fehér lisztet is használhatsz, de a legtöbb helyen rozslisztet ajánlanak. A különféle liszteknek más lehet a nedvszívó képessége (a receptet némileg módosíthatod ennek alapján) és kissé mást ízt is kölcsönöznek az ételnek.
Csavard rá lazán a tetőt és hagyd állni a keveréket 24 órára.

2. lépés: Etetés
24 óra után egy új, tiszta befőttes üvegbe vegyél ki a korábbi masszából 50 grammot (a többire nem lesz szükséged) és adj hozzá 50 gr lisztet és 50 gr vizet. Keverd össze, majd újra hagyd állni egy napra.

3. lépés: Még több etetés
Ezután már 12 óránként kell etetned a fenti módszert ismételve a kovászodat egészen a 7. napig.

4. lépés: Jöhet a sütés
A 8. napon kovászod készen áll a használatra. Ekkor már biztosan érezni fogod kellemesen savanykás illatát és a masszában látni fogod a buborékokat. Az adagolása recepttől függően változik.

kovászos_kenyér

Létezik gluténmentes kovász is

A gluténmentes kovász készítéséhez használj barna rizslisztet. A rizslisztből készült ételeknél pedig számíts arra, hogy tömöttebb állagúak lesznek, mint búzából készült társaik. Ne lepődj meg azon se, ha a kovász nem lesz olyan sok buborékkal teli, mint a gluténos változatoknál.

Így tárold a kész kovászt

Hosszabb ideig nem fogod használni a kovászod? Akkor vágódeszkára, tepsi hátuljára vagy más sík felületre tegyél sütőpapírt és kend szét rajta olyan vékonyan a kovászt, ahogyan csak tudod. Tedd félre száraz meleg helyre 2-3 napig, amíg elveszíti a nedvességtartalmát. Ha kész, akkor húzd le róla a sütőpapírt és törd apróbb darabokra (aprítógépet is használhatsz). A morzsalékot egy napi szárítás után elrakhatod vászonzacskóba vagy befőttes üvegbe.

Kedvet kaptál? Készítsd el és írd meg kommentben, milyen lett a végeredmény!

Fotók: Pixabay.com
 

 


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link