Vajas kifli tejmentesen, házilag
A kislányom egyszerűen rajong a kifliért, a bolti felfújt pékárut viszont nem szívesen veszem meg. Kipróbáltam azonban egy tejmentes változatot otthon és nem is okozott csalódást. 30 perc alatt kész van, fagyasztható, így bármikor finom, friss, ropogós kiflit varázsolhatsz a reggeliasztalra.
A legnagyobb előnye azonban, hogy tudod mi van benne és esik össze már csak attól, hogy fele szeretnéd szeletelni. Egy próbát megér.
Én első alkalommal fehérliszttel készítettem, de lehet keverni nyugodtan rozsliszttel, zabpehelyliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel is.
Vajas kifli tejmentesen, házilag
Hozzávalók:
300 g liszt
2 dl rizstej
1 ek növényi zsír (pl. kókuszzsír)
15 g élesztő
pici méz
1/2 tk só
Elkészítés:
Az éleszőt futtasd fel a langyos rizstejben, adj hozz egy pici mézet. Közben mérd ki a többi hozzávalót, öntsd hozzá a rizstejet és gyúrj belőle puha tésztát. Ha túlságosan ragad, nyugodtan adj még hozzá lisztet. Ha elkészült formázz belőle cipót, nyújtsd kb. 1/2 vastag kör formára. Az így kapott tésztát vágd fel 8 felé, mintha pizzát szeletelnél, majd a így kapott cikkeket tekerd fel a vastagabb oldal felől haladva. A feltekert tésztából formázz kicsi kifliket, és a tepsiben hagyd 20 percig pihenni.
A sütőt közben melegítsd elő 200 fokra, és majd 15-20 perc alatt süsd készre a kifliket.
Azonnal fogyasztható. Kívül ropogós, belül finom puha. Sőt akár magokkal, sajttal is lehet variálni.
Ha nem fogy el azonnal, a maradékot érdemes lefagyasztani. Így amikor kiveszed a mélyhűtőből, néhány perc alatt csak fel kell melegíteni és újra, friss, ropogós kiflit fogyaszthatsz.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!