
Cukormentes bodzaszörp
Biztosan te is emlékszel gyerekkorodból a tavasz legfinomabb üdítőitalára, a bodzaszörpre. Sajnos maga a szirup rengeteg cukrot tartalmaz, így nem igazán nevezhető egészségesnek, de szerencsére ebből is létezik cukormentes változat! Próbáld ki te is, amíg még tart a virágzás májusban!
Cukormentes bodzaszörp
Hozzávalók:
45 fej bodzavirág
1,5 l víz
380 g cukorhelyettesítő (stevia-eritritol 1:4-es)
9 citrom leve
Elkészítés:
Szedj le kb. 45 nagyobb méretű bodzavirágot. Figyelj arra, hogy bogaraktól mentes legyen és lehetőleg a forgalmasabb utaktól távolabbi helyekről gyűjtsd be, ahol kevesebb mérgező anyaggal és porral érintkezhetett a növény. Ne mosd meg őket, mert úgy csökken az értékes virágpor tartalmuk! Az édesítőszert forrald fel vízzel, majd hagyd kihűlni és facsard bele a citromok levét (a héját akkor tedd bele, ha biocitromot vettél). Áztasd ebben a folyadékban a virágokat és 4 napra tedd hűtőbe (naponta keverd meg benne a virágokat) . Amikor kész, szűrd le és öntsd az italt tiszta befőttesüvegekbe. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, így felhasználásig tartsd hűtőben vagy műanyag tárolóba öntve fagyaszd le. Ne felejtsd, ez egy töményebb oldat, fogyasztás előtt ízlés szerint hígítsd.
Tipp: Tedd a fagyasztó jégkockakészítő részébe, így bármikor finom hűsítő italt tudsz elővarázsolni. Csak tegyél pár kockát egy pohár ásványvízbe!
Egészségedre!
Borítókép: needpix.com
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!