Eperlekvár cukor nélkül

Eperlekvár cukor nélkül

Végre itt az eperszezon.Imádom!

Amíg nincs saját kertem, ahol magam tudnám megtermelni, addig zöldségesnél és szedd magad akciókon veszem a illatos, piros eperszemeket. Egy részéből turmix készül, egy részét a reggelihez használom fel, néhány dobozkával leturmixolva a mélyhűtőbe kerül, hogy a téli, epermentes időszakban is élvezhessük az ízét, nagyon-nagyon sokat frissen eszünk meg, egy nagyobb adagból pedig lekvárt főzök.

eperlekvar_fozesKorábban már írtam arról, hogyan szoktam készíteni a lekvárokat cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül. Ez szerencsére ebben az esetben is tökéletesen működik.

Amikor először főztem eperlekvárt, az nagyon hígra sikerült. Nem is szívesen ettük, mert lefolyt a kenyérről. De sebaj, végül muffinokban végezte. Kellett hát egy megoldás, amitől stabilabb lesz az idei eperlekvár. Bolti zselésítő anyag eszembe sem jutott, valami természetes megoldást kerestem.

A pektin jó alternatívának tűnt, de én helyette almát szoktam használni. Az alábbi recepthez sem cukor, sem extra pektin, sem tartósítószer nem szükséges.

Eperlekvár cukor és tartósítószer nélkül

Hozzávalók:

2,5 kg eper
2 savanyú alma
xilit ízlés szerint (én ekkora mennyiséghez 2 ek xilitet használtam)
1,5 ek frissen facsart citromlé

Elkészítés:

    1. Alaposan mosd meg és válogasd az eperszemeket. Távolítsd el a sérült, rohadt darabokat.
    2. Darabold fel az epret és héjával együtt reszeld le az almát. A savanyú, éretlen almának magasabb a pektintartalma, segíti besűríteni a lekvárt.
    3. Öntsd a hozzávalókat egy edénybe és magas hőfokon kezd forralni. Ha elkezd forrni, tedd takarékra és így főzd tovább, amíg a kellő sűrűséget eléri. 30 perc után kézi botmixerrel turmixold simára a lekvárt, majd főzd tovább és ha szükséges, időnként keverd is meg.
    4. Használat előtt sterilizáld a merítőkanalat és a tölcsért.
    5. Ha elég sűrűségű a lekvár, akkor óvatos mozdulatokkal töltsd meg a csíramentesített befőttesüvegeket, csavard rá szorosan a tetőt és néhány percre fordíts fejre.
    6. Az elkészült lekvárokat tedd száraz dunsztba, hogy nagyon lassan hűljenek ki.

Ha mindent jól csináltál, akkor a lekvárok még évek múlva is ehetőek maradnak, feltéve, hogy marad belőlük. Nálunk nem szokott. ;)


  • Gina

    Kedves Eszter!
    Feltűnt, hogy többesszámot használtál a befőttesüvegeknél. Ez a recept hány üvegre való, illetve ha csak egy befőttesüvegnyit szeretnék, hogy alakulnak a mennyiségek?
    Válaszodat előre is köszönöm! :)

    • Eszter

      Kedves Gina!
      Nekem ebből a mennyiségből 4 db kis üvegnyi lett. Ehhez tudod alakítani a mennyiséget. Majd meséld el, hogy sikerült! :)
      Eszter

      • Gina

        Szia Eszter!
        Tegnap megfőztem életem első lekvárját, és szerencsére jól sikerült, mindenkinek nagyon ízlett:) Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet! :)

        • Eszter

          Szívesen, örülök, hogy jól sikerült! :)

        • Eszter

          Nagyon szívesen. Örülök, hogy jól sikerült! :)

  • Ági

    Szia! Narancslekvárt mivel tudok sűríteni? Tudsz ebben segíteni?
    Köszönöm!

    • Eszter

      Szia Ági!
      Én a reszelt almát ajánlom. Üdv. Eszter

    • http://www.21napalatt.hu Eszter

      Szia! A reszelt alma jó választás erre a célra. Üdv. Eszter

      • Ági

        Kedves Eszter!
        Köszönöm a válaszodat ☺️
        A reszelt almát kinyomkodjam vagy egyből mehet a narancshoz?
        Boldog Új Évet ☺️
        Ági

        • http://www.21napalatt.hu Eszter

          Kedves Ági! Az almának nagyon magas a rosttartalma, így nem szükséges kinyomkodni, ha mégis megteszed, akkor kevesebbet kell használni belőle. Még esetleg próbáld meg a narancs egy részét leturmixolni és úgy a lekvárhoz adni, attól is sűrűbb lesz a lekvárod. Majd írd meg, milyen lett! ;)
          Szép napot!
          Eszter

          • Ági

            Köszönöm szépen :)
            Kb 3 kg narancshoz mennyi almát tegyek? Illetve mennyi xilitet?
            Bocsi, hogy ennyit kérdezek de eddig csak a hagyományos módon csináltam.

          • http://www.21napalatt.hu Eszter

            Szia! Hát ebben sajnos nem tudok segíteni, ki kell tesztelni. Narancslekvárt még nem csináltam. :(

          • Ági

            Azért köszönöm ☺️ sokat segitettél!

          • http://www.21napalatt.hu Eszter

            Nagyon szívesen. Kedved is kaptam, lehet, hogy én is kipróbálom! :)

          • Ági

            Kedves Eszter!
            Tegnap megcsináltam a narancslekvárt ☺️
            Megpucolva 2,5 kg narancshoz tettem 2 almát, xilitet, fahéjat és szegfűszeget. Nagyon finom lett csak nem elég édes, de talán az nem is akkora baj ☺️
            Köszönöm a segítséget!

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link

TURBÓZD FEL AZ IMMUNRENDSZERED!
10% kedvezmény és ingyenes szállítás a könyvemre! 

ÉRDEKEL
close-link