Eperlekvár cukor nélkül
Végre itt az eperszezon.Imádom!
Amíg nincs saját kertem, ahol magam tudnám megtermelni, addig zöldségesnél és szedd magad akciókon veszem a illatos, piros eperszemeket. Egy részéből turmix készül, egy részét a reggelihez használom fel, néhány dobozkával leturmixolva a mélyhűtőbe kerül, hogy a téli, epermentes időszakban is élvezhessük az ízét, nagyon-nagyon sokat frissen eszünk meg, egy nagyobb adagból pedig lekvárt főzök.
Korábban már írtam arról, hogyan szoktam készíteni a lekvárokat cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül. Ez szerencsére ebben az esetben is tökéletesen működik.
Amikor először főztem eperlekvárt, az nagyon hígra sikerült. Nem is szívesen ettük, mert lefolyt a kenyérről. De sebaj, végül muffinokban végezte. Kellett hát egy megoldás, amitől stabilabb lesz az idei eperlekvár. Bolti zselésítő anyag eszembe sem jutott, valami természetes megoldást kerestem.
A pektin jó alternatívának tűnt, de én helyette almát szoktam használni. Az alábbi recepthez sem cukor, sem extra pektin, sem tartósítószer nem szükséges.
Eperlekvár cukor és tartósítószer nélkül
Hozzávalók:
2,5 kg eper
2 savanyú alma
xilit ízlés szerint (én ekkora mennyiséghez 2 ek xilitet használtam)
1,5 ek frissen facsart citromlé
Elkészítés:
- Alaposan mosd meg és válogasd az eperszemeket. Távolítsd el a sérült, rohadt darabokat.
- Darabold fel az epret és héjával együtt reszeld le az almát. A savanyú, éretlen almának magasabb a pektintartalma, segíti besűríteni a lekvárt.
- Öntsd a hozzávalókat egy edénybe és magas hőfokon kezd forralni. Ha elkezd forrni, tedd takarékra és így főzd tovább, amíg a kellő sűrűséget eléri. 30 perc után kézi botmixerrel turmixold simára a lekvárt, majd főzd tovább és ha szükséges, időnként keverd is meg.
- Használat előtt sterilizáld a merítőkanalat és a tölcsért.
- Ha elég sűrűségű a lekvár, akkor óvatos mozdulatokkal töltsd meg a csíramentesített befőttesüvegeket, csavard rá szorosan a tetőt és néhány percre fordíts fejre.
- Az elkészült lekvárokat tedd száraz dunsztba, hogy nagyon lassan hűljenek ki.
Ha mindent jól csináltál, akkor a lekvárok még évek múlva is ehetőek maradnak, feltéve, hogy marad belőlük. Nálunk nem szokott.
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!
-
Gina
-
Eszter
-
Gina
-
Eszter
-
-
-
-
Ági
-
http://www.21napalatt.hu Eszter
-
Ági
-
http://www.21napalatt.hu Eszter
-
Ági
-
http://www.21napalatt.hu Eszter
-
Ági
-
http://www.21napalatt.hu Eszter
-
Ági
-
-
-
-