
Kelkáposztafőzelék tej- és gluténmentesen
Amikor kiderült, hogy a kislányom is érzékeny a tejre, és tejmentes étkezést kell biztosítani számára, az első ami eszembe jutott, az volt, hogy vajon hogyan tudja ezt majd az óvoda megoldani. Meg kell mondanom, nem lepődtem meg, amikor azt mondták, hogy sehogy. Annál inkább, amikor megnéztem az étlapot és szinte nem volt olyan étkezés, amelynél ne szerepelt volna a tej- vagy tejtermék az összetevők között. A kenyérben, a felvágottban, a májkrémben, de még a húsokban is volt tej, és persze nem volt olyan főzelék, amelyet ne tejjel készítettek volna. Többek között ez az egyik oka, hogy ennyi főzelék van mostanában az oldalon. A másik viszont, hogy tél lévén, ez az egyik legjobb melegítő étel. Ezúttal kelkáposzta főzelék készült tej- és gluténmentesen.
Kelkáposztafőzelék tej- és gluténmentesen
Hozzávalók:
1 kisebb fej kelkáposzta
1 kicsi hagyma
2 fokhagyma
2 közepes burgonya
pirospaprika
őrölt kömény
só, bors
rizsliszt
kókuszzsír
majoranna
Elkészítés:
A hagymát vágd apró kockákra, és egy evőkanál kókuszzsíron párold üvegesre. Add hozzá a kockákra vágott kelképosztát, az apróra vágott fokhagymákat, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Addig főzd a kelkáposztát, amíg félig megpuhul, majd add hozzá a meghámozott és kockákra vágott burgonyát is. Ízesítsd 1 mk őrölt köménnyel, 1 tk sóval só és egy kevés borssal. Főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Ha már elég puhák a zöldségek, akkor egy kis tálba tegyél 2 ek rizslisztet, 1 tk őrölt piros paprikát, öntsd fel egy kevés vízzel és keverd csomómentesre. Ezt öntsd a forró zöldségekhez és keverd addig, amíg besűrűsödik. Ha nem elég sűrű, akkor az előző műveletet ismételd meg. Ha szükséges ízesíts még sóval, borssal és 1 ek majorannával. Forrón tálald.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!