Tej-, tojás-, glutén- és cukormentes répatorta

Tej-, tojás-, glutén- és cukormentes répatorta

Az ételintolernaciám miatt átmeneti tej- és tojásmentes diétán vagyok, az élet azonban nem áll meg. Úgy alakult, hogy ebben a hónapban négy tortát is sütök. Adta magát hát a feladat, hogy kikíséletezzem a tej- és tojásmentes verziókat.

Elsőként a 81 éves nagymamám szülinapját ünnepeltük, akinek az utóbbi időben a szemével voltak problémái. Az orvos sok-sok sárgarépa fogyasztását javasolta neki, amit ő lelkesen követett is.

Gondoltam én is rásegítek egy kicsit, így természetesen répatorta készült a szülinapi ebédhez. Ez a répatorta tejmentes, tojásmentes, cukormentes és gluténmentes. A citromos krém nélkül vegán is, hiszen ahhoz zselatint használtam. Ha azonban azt is helyettesíted, akkor vegán répatortát készíthetetsz.

Tej-, tojás- és cukormentes répatorta

Hozzávalók:

1/2 csésze sárgarépa lereszelve
1 csésze rizsliszt
1 csésze zabpehelyliszt
8-10 ek xilit
1,5 tk szódabikarbóna
1,5 tk sütőpor
1 ek őrölt fahéj
1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
1 csipetnyi őrölt gyömbér
1/2 csésze olvasztott kókuszolaj
4 ek útifűmaghéj
1 csésze víz

A citromos krémhez

2 dl Yoya szójajoghurt
1 citromkifacsart leve
2 ek xilit
2 lapzselatin

Elkészítés:

A sütőt melegítsd előre 160 fokra.

A lereszelt sárgarépát tedd keverőtálba, add hozzá a liszteket, a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszereket és az olajat, majd kezd el alaposan keverni. Az útifűmaghéjat kanalazd egy pohárba, önts hozzá fél csészényi vizet, majd azonnal keverd össze és öntsd a keverékhez. Keverd addig, amíg egynemű tésztát kapsz.

Egy 18 cm-es toraformát kenj ki kókuszolajjal és liszttel, majd kanalazd bele a tésztát.

Mehet is a sütőbe 20-30 percre, közben hústűvel teszteld, hogy a belseje is megsült-e. Ha megsült, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.

A krémhez

Keverd össze a szójajoghurtot és a citromlevet.  A lapzselatint a használati útmutató szerint áztasd néhány percre egy kevés vízbe. A xilitet 1-2 ek vízben olvaszd fel, majd add hozzá a lapzselatint is és alacsony lángon olvaszd fel. Az elkészült, kihűlt zselatint csorgasd a citromos joghurtba és alaposan keverd el. Azonnal öntsd a kihűlt torta tetejére, és néhány órára dugd hűtőbe, hogy megdermedhessen.

Dupla adag krémet készítve a répatorta belsejébe is juthat egy citromkrémes rész.

Jó étvágyat!


  • Anita

    A sárgarépából fél db kell? Vagy fél csésze?

    • http://www.21napalatt.hu Eszter

      Szia! Fél csésze.

  • Balázs-Juhász Anita

    A tészta totál száraz, sütésre alkalmatlan. Rizstejjel hígíthatom? Nem maradt ki belőle valami hozzávaló?

    • http://www.21napalatt.hu Eszter

      Szia! A hozzávalókból valóban kimaradt a víz, a leírásban már szerepelt. Kiegészítettem a hozzávaók között is. Köszönöm, hogy jelezted.

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link

TURBÓZD FEL AZ IMMUNRENDSZERED!
10% kedvezmény és ingyenes szállítás a könyvemre! 

ÉRDEKEL
close-link