Erre figyelj, hogy ne kerüljön adalékanyagokkal teli élelmiszer a kosaradba

Erre figyelj, hogy ne kerüljön adalékanyagokkal teli élelmiszer a kosaradba

Az egészséges életmódra való átállás egyik legnagyobb nehézsége számomra a bevásárlás megreformálása volt. Egyre nőtt a listám, hogy milyen összetevőket nem szeretnék többet a kosaramban látni, ezzel együtt a bevásárlásra fordított idő is egyre több lett. A rossz hír, hogy ezt egyszer neked is végig kell csinálni, ha egészségesebben szeretnél élni, a jó hír azonban, hogy csak egyszer, utána viszont már gyerekkjáték lesz a bevásárlás.

piac

Miért is jó kerülni az adalékanyagokat?

A szervezet számára emészthetetlen, így felesleges és mérgező mesterséges adalékanyagok hosszú távon felhalmozódnak a testben, és gátolják az egyes szervek működését. Ezek jellemzően a táplálékkal, a levegővel, illetve a környezeti tényezők hatására jutnak a testbe, és fejtik ki káros hatásukat. Számtalan egészségügyi problémát okozhatnak, az állandó fejfájástól és a fáradékonyságtól kezdve a bőrproblémákon és az allergián át az emésztési gondokig. Persze jó megoldás lehet erre, az évenként egyszer-kétszer tartott méregtelenítő kúra. Azonban a legjobb módszer, ha egyáltalán nem viszel be hasonló anyagokat a szervezetedbe.

Ha ezzel tisztában vagy, nincs más dolgod, csak a boltban elkerülni azokat az élelmiszereket, amelyek rengeteg hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszert, aromát, színezéket, tartósítószert vagy állagjavító szereket tartalmaznak. Ezektől ugyan esztétikusabbá válnak, de egyszerre egészségtelenebbé is.

Az általános „szabály” szerint minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több mesterséges anyag lehet benne. Ennek igazolására elég elolvasnod az adott árucikk címkéjét. Ha a felirat tele van E-betűkkel, számokkal és számodra értelmezhetetlen kifejezésekkel, jobb, ha nem teszed be a kosaradba. Sok adalékanyagot tartalmaznak jellemzően a levesporok, a konzervek, az előre sütött készételek, a felvágottak, a szószok és mártások, illetve a különböző desszertek, és meg fogsz lepődni a kenyerek is.

fuszer_termesztes

Kis befektetés, ami gyorsan megtérül

Az első időszakban ez nagyon sok időbe telhet, és meglepő lesz, hogy az eddig hetente vásárolt termékek milyen sok plusz összetevőt tartalmaznak. Ezeket a legjobb ha elfelejted, és helyettük hasonló, de egészségesebb alternatívát keresel. Ha ezt egyszer végigcsinálod, megtalálod az egészségesebb alternatívákat, utána a bevásárlás ugyanolyan gyors lesz, mint korábban, azzal a különbséggel, hogy ezúttal egészségesebb termékekkel lesz tele a kosarad. Van azonban még néhány tippem, ha csak egészségesebb élelmiszereket szeretnél a kosaradba:

 1. Vásárolj feldolgozatlan élelmiszereket

  A legjobb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket a zöldségesnél vagy a piacon szerzed be, a húsokért pedig egy megbízható henteshez mész. A felvágottak nagyon sok felesleges összetevőt, cukrokat, tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmaznak. Ha viszont ezekről nem tudsz lemondani, akkor az összetevőket átvizsgálva keress olyan, amelyikben a lehető legmagasabb a színhústartalom.

 2. Termeszd magad

  Ha kertes házban élsz, a leggyakrabban használt zöldségeket magad is megtermelheted.

 3. Olvasd el a csomagolást

  Az élelmiszerek csomagolásán keresd a „tartósítószermentes”, illetve a „hozzáadott cukor nélkül készült” feliratokat.

 4. Főzz magad

  Ha teheted főzz te magad, és vásárolj minél kevesebb készételt. Ha van az irodában konyha, inkább otthonról vigyél ebédet, és melegítsd meg a mikróban, vagy válassz egy megbízható ételfutárt. Biztosan találsz olyat a környékeden is, amelyik feldolgozatlan élelmiszerekből főz és megbízható körülmények között hűti, tárolja és szállítja az ételeket.

 5. Termessz fűszereket

  A zacskós, szárított fűszerek helyett inkább élő növényt vásárolj, vagy magad is termeszthetsz snidlinget vagy épp petrezselymet az ablakban.

 6. Válasszd az idénynövényeket

  Idényzöldségeket és -gyümölcsöket rakj a kosaradba, és akár tegyél belőlük félre fagyasztva vagy épp lekvárként – cukor nélkül – télire is.

Az adalékanyag-mentes táplálkozás hosszú távon meghozza a hatását: egy idő múlva azt veszed majd észre magadon, hogy egyszerűen sokkal jobban érzed magad a bőrödben, több lesz az energiád, szebb lesz a bőröd, jobb lesz a kedved is. A legjobb pedig, amikor ezt majd mások is észreveszik rajtad.

Te vajon mennyire élsz egészséges életet? Teszteld itt!


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link