10 ok, miért ne engedd a gyereknek, hogy üdítőt igyon

10 ok, miért ne engedd a gyereknek, hogy üdítőt igyon

Az elmúlt néhány évben teljesen leszoktam az üdítőitalokról. Leginkább azért, mert rádöbbentem, hogy ha szomjas vagyok, akkor egyedül a tiszta víz képes oltani a szomjamat, az üdítőktől inkább mindig szomjasabb lettem. Nem is csoda, hiszen az édes ízre csak jobban kívántam a folyadékot.

A kislányom születése után egy baráti házaspár jött hozzánk látogatóba, akkor volt 3 éves a kislányuk, és hiába kínáltuk házi gyümölcslével, csak a vizet fogadta el. Az anyukája elmesélte, hogy kicsi kora óta úgy szoktatták, hogy első számú italnak mindig vizet kapott, és ez annyira meg is maradt, hogy a mai napig mindenhol vizet iszik. El is határoztuk, hogy ezt mi is így fogjuk majd csinálni, és tényleg működik. A kislányom lassan 2 éves lesz, de a mai napig vizet kér ha szomjas. Még teát is csak akkor iszik, ha beteg.

Lehet, hogy ez gyerekfüggő, mert sok anyukától hallottam, hogy a gyerek nem hajlandó meginni a vizet, csak ha ízesítve van. Nálatok mi vált be a leginkább?

gyumolcsle

Mielőtt közösségbe került, előre rettegtem, hogy mivel fogják etetni és itatni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy a jó szokásainak kialakításaiért mi tehetünk a legtöbbet. Nyilván, ha a többiek almalevet isznak és éppen megkívánja, akkor ő is iszik, de a nap nagy részében még mindig tiszta vízzel oltja a szomját. Ennek kapcsán végiggondoltam és összegyűjtöttem 10 okot, miért ne engedd a gyereknek, hogy rendszeresen üdítőt igyon:

1. Az üdítőkben nincs semmilyen hasznos tápanyag, kalória és cukor viszont annál több. A szakemberek szerint szoros az összefüggés a túlzott üdítőfogyasztás és a gyerekkori elhízás között.

2. Az üdítő elnyomja az étvágyat, így a gyerek kevesebb valóban tápláló ételt vesz magához. Az üdítőfogyasztók szervezete általában nem jut hozzá elegendő A-vitaminhoz, kalciumhoz és magnéziumhoz.

3. Az üdítőkben gyakran megtalálható foszfor roncsolja a csontok kalciumtartalmát; így az üdítőfogyasztás gyakoribb csonttöréshez vezethet, főként tinédzser lányok esetén.

4. Az üdítőfogyasztás két tényező miatt is roncsolja a fogakat. Egyrészt ezek az italok rengeteg cukrot tartalmaznak, másrészt pedig savtartalmuk elpusztítja a fogzománcot.

5. A legtöbb üdítő koffeint tartalmaz – egy dobozos kóla például 35-38 mg-ot, a light verzió pedig ennél is többet. A koffein függőséget okoz, és felborítja a gyermekek fejlődő agyának neurokémiájai egyensúlyát.

6. A napi üdítőfogyasztás cukorbetegséghez vezethet.

7. A cukormentes üdítők gyakori édesítőszere, az aszpartám rákkeltő hatású lehet, és felborítja az endokrinrendszer működését.

8. Az üdítőkben lévő mesterséges aromák nátrium-glutamát ízfokozót tartalmazhatnak, amely ugyancsak egy lehetséges idegméreg, illetve nyak- és hátfájást, gyengeséget és szapora szívdobogást okozhat.

9. Az üdítők folyamatosan savas környezetet teremtve felborítják a gyomor sav-lúg-egyensúlyát. Ez az állandó savas környezet pedig marja a nyálkahártyát, így előbb-utóbb fájdalmas fekélyt okozhat.

10. Az üdítő a kávéhoz és az alkoholhoz hasonlóan vízhajtó hatású, így még folyadékpótlásra sem alkalmas.

A fentiek miatt tehát sokkal jobb, ha a folyadékpótlásra a tiszta vizet választjátok, de napi 1-2 pohár erejéig a házilag facsart gyümölcs- vagy zöldséglevé, a gyümölcstea vagy turmix is jó választás.

Egyetértesz vagy mást gondolsz? Ne tartsd magadban!


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link