7 egészséges reggeli rutin, hogy jól induljon a nap

7 egészséges reggeli rutin, hogy jól induljon a nap

Imádom a reggeleket!
Nem vagyok egy sokáig alvó típus, a kislányom születése óta azonban egyre korábban és korábban keltem, hogy a megszokott, kényelmes reggeleimben mindenre jusson idő. Ez az én időm. Imádom, hogy ilyenkor csak magam vagyok, csend van, nem kérdez senki és csak azt csinálom, amit szeretnék. Persze tehetném, hogy inkább 1-1,5 órával többet alszom, akkor viszont végképp úgy érezném, hogy magamra már nem marad idő.

Ehelyett úgy döntöttem, hogy inkább felkelek minden reggel 5:20-kor és azt az 1 órát, amíg a család többi tagja is felébred, hasznosan és magamra figyelve töltöm. Ilyenkor van időm a tükör előtt tollászkodni, jógázni, csendben átgondolni a napomat és a rám váró feladatokat, kényelmesen kitalálni, hogy miben fogom a legjobban érezni magam aznap. Így mire a család felébred, én már szinte indulásra kész vagyok, a reggeli és a reggeli turmix az asztalon, jógáztam, meditáltam és a lehető legjobb formában vagyok.

Összegyűjtöttem néhány hasznos reggeli rutint, amelyek közül néhányat neked is érdemes lehet beilleszteni a reggelekbe, hogy jó hangulatban, vidáman és energikusan kezdődhessen minden egyes nap.

7 egészséges reggeli rutin, hogy jól induljon a nap

1. Igyál 1 pohár citromos vizet

Az első utam minden reggel a konyhába vezet. A pulton már kikészítve vár 1 pohár víz, amelybe egy kevés citromot szoktam facsarni. A citrom az egyik legjobb lúgosító, amely hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. A szervezetnek az egész éjszakai folyadékmegvonás után nagy szüksége van a folyadékra. A víz beindítja a bélmozgást, a citrom bevonja az emésztőrendszert is, így fokozva az anyagcserét és felkészíti az emésztő szerveket a reggeli érkezésére.

citromosviz

2. Reggelizz

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. A tápláló reggeli a legegészségesebb reggeli rutin, amelyet csak el tudok képzelni. Beindítja az anyagcsere folyamatokat és kellő energiával lát el, hogy ebédig a lehető leghatékonyabban végezhesd a feladataidat. Ha kevesebbet szeretnél enni, akkor inkább a nap végi étkezéseket csald el, ekkor már úgyis lassulni kezd a szervezet. Ha nem szoktál hozzá a rendszeres reggelizéshez, akkor kezdetben kezd kicsiben, csinálj magadnak egy tápláló turmixot, egyél csak keveset stb. Meglátod a szervezeted gyorsan hozzászokik majd a reggelihez, és néhány nap után már hiányozni is fog, ha valami miatt mégis kimarad.

reggeli

3. Igyál turmixot!

A reggeli turmix kitűnő eszköz az energiaszinted növelésére. Ha a gyümölcsök mellett zöld leveleket is a hozzávalók közé csempészel, akkor még tartalmasabb, még táplálóbb lesz a reggeli italod. A turmixot nem kell feltétlenül azonnal elfogyasztanod. Akár magaddal viheted a munkahelyedre, iskolába is, így nap közben, tízóraira vagy uzsonnára is fogyaszthatod. A kislányomnak is minden reggel készítek ugyanabból a turmixból, amit mi is iszunk. Ugyan ő a reggeli mellett már nem tudja meginni, a bölcsiben azonban minden délelőtt elfogy.

reggeli_turmix

4. Nyújtózkodj

Egy egyszerű reggeli nyújtózásért nagyon hálásak lesznek az izmaid. 5 perc alatt minden testrészedet átmozgathatod, így rugalmasabban indulhat a reggel.

nyujtas

5. Tedd reggelre az edzést!

Ha kellő időben fel tudsz kelni, akár a napi edzéseket is átteheted reggelre. Én néhány hónapja minden reggelt az 5 tibeti rítussal indítok, és már hiányozna is, ha kihagynám. A reggeli mozgásnak köszönhetően aktívabban indulhat a nap, arról a jóleső érzésről nem is beszélve, hogy mire a többiek felkelnek én már az edzésen is túl vagyok, tele energiával és lelkesedéssel.

reggeli_joga

6. Beszélgess, ölelkezz és nevess

A lelket éppen annyira fontos táplálni, mint a testet. Kezd a napot egy kellemes beszélgetéssel, nevessetek és öleljétek meg egymást. Ez mindenkit feltölt és garantált, hogy jobban indul a nap.

boldog_reggeli

7. Mondd, hogy szeretlek

Tudtad, hogy a szeretlek szó kimondása emeli az adrenalinszintet? A szív gyorsabban dobog és fokozza a véráramlást is. Ez az egyetlen szó kimondása is képes megváltoztatni a hangulatot és segít jobb hangulatban indítani a napodat.

szeretlek

Igyekezz ezek közül minél többet beilleszteni a reggeli rituálid közé, és meglátod könnyebben, energikusabban indulnak majd a reggeleid. Jól jönne egy kis segítség? Olvasd el ezt »