A maca gyökér a legújabb egészséges őrület?
Időről időre előbukkannak különleges és egy kicsit elfeledett élelmiszerek, amelyeket mindenki istenít és csodaszerként tart számon. Ilyen volt az útifűmaghéj, a chia mag és most ilyen a maca gyökér is. A csapból is a maca gyökér folyik. De miért tartják az egészséges életmód megkerülhetetlen összetevőjének? Olvass tovább, összegyűjtöttem mindent, amit a maca gyökérről tudnod kell.
Mi az a maca gyökér?
A maca gyökér egy igen érdekes és ritkán előforduló növény. Másnéven perui ginzengnek nevezik, kizárólag az Andokban terem, eléggé zord körülmények között.
Használata Dél-Amerikában évezredes múltra tekint vissza, afrodiziákumként és termékenységfokozóként vetették be. Ezeket a jótékony hatásokat ma már számos tudományos kutatás is igazolta.
Manapság porállagú őrleménye az első számú kedvenc, amit kapszulaként is lehet kapni a bioboltokban és a zöldrészleggel rendelkező drogériákban.
Miben bővelkedik a maca gyökér?
Az aprócska kis termés mára az egyik legnépszerűbb természetes táplálékkiegészítő lett, amit gazdag vitamin- és ásványianyagtartalmának köszönhet.
Bőségesen van benne:
- B-vitamin,
- C-vitamin,
- E-vitamin,
- amonisavak,
- kalcium,
- cink,
- vas,
- foszfor
- és magnézium.
A maca gyökér pozitív hatásai
Egyes nézőpontok szerint tényleg mindenre jó, de ha te is csak a bizonyított hatásokra alapozol, akkor olvasd végig az alábbi pontokat:
- már napi 1,5-3 gramm maca gyökér is képes szellemileg aktivizálni,
- kiváló stresszoldó, magas magnéziumtartalma miatt,
- erősíti az immunrendszert,
- energetizál,
- javítja a közérzetet,
- alkalmazzák menstruációs görcsök és hőhullámok ellen is,
- csökkenti a bőrérzékenységét
- és jó hatással van a pattanásos, aknés bőrre is.
Így építsd be az étrendedbe
A maca gyökért porrá zúzott formában a legegyszerűbb beszerezni, így könnyebben kezelhető és felhasználható otthon is.
Turmixba
Gyors, egyszerű és ízletes ital készíthető belőle, ami igazi energiabombaként fog rád hatni.
Hozzávalók:
2 dl víz
1 ek szezámmag
2 tk spirulina
2 tk maca gyökér
1 tk chia mag
1 érett banán
1 marék spenót
Elkészítés:
A hozzávalókat helyezd a turmixgép és keverd őket krémesre. Ha túl sűrű, önts hozzá még egy kis vizet.
Fotó: theawesomegreen. com
Szendvicsre
Nagyon szeretem a kenőkéket, így rengeteg alternatívát gyűjtöttem össze belőlük. Maca gyökérrel is nagyon finomat tudsz készíteni.
Hozzávalók:
1 csésze nyers kesudió
1 csésze nyers makadámia dió
½ csésze szezámmag
2 ek maca gyökér
Elkészítés:
Nagy teljesítményű aprítógépbe helyezd el a magvakat és keverd addig, amíg krémes nem lesz. Ha a magocskák krémesek lettek, add hozzá a maca gyökeret és keverd el alaposan.
Nem szükséges hűteni, de légmentesen kell tárolni.
Fotó: keepinitkind. com
Nassolnivalónak
A maca gyökér tényleg univerzálisan felhasználható, hiszen még nasit is csinálhatsz belőle, ami egész nap ellát energiával.
Hozzávalók:
1 csésze mandula
1 marék napraforgómag
½ csésze útifűmaghéj
2 ek chia mag
2 ek maca gyökér
2 ek juharszirup
1 dl kókuszolaj
2 ek mandulavaj
egy nagy csipet só
Elkészítés:
Egy aprítógépben keverd krémesre a mandulát. Keverd hozzá a napraforgómagot, a maca gyökeret, az útifűmaghéjat, a chia magot és a sót. Keverj rajta még egyet, de a magok nagyjából maradjanak meg benne.
Egy serpenyőben hevítsd össze a kókuszolajat, a juharszirupot és a mandulavajat.
Öntsd a magos keverékhez és csinálj belőle egy könnyű masszát.
Lapítsd ki egy tepsiben, amit sütőpapírral bélelsz.
Tedd a hűtőbe min. 1 órára, majd vágd kis szeletekre!
Fotó: mywholefoodlife. com
Te próbáltad már a maca gyökeret? Kérlek, oszd meg velem is tapasztalataidat!
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!
-
Gabriella Krunc
-
Kocsisné Katalin
-
Tímea Véda Urbán