Ételrendelés vagy otthoni főzés? Pro és kontra

Ételrendelés vagy otthoni főzés? Pro és kontra

Már a kislányom születése előtt is ételkihordó cégtől rendeltük az ebédet és ez az egészséges életmódra váltással sem változott meg. Valószínűleg azért olvasod ezt a bejegyzést, mert neked is nagy dilemmát okoz, hogy napi szinten kitaláld, hogy mit főzzél, unod a rendszeres bevásárlásokat, egyre nehezebben jut időd mindenre, szeretnél odafigyelni, hogy mit eszel, de a sokasodó napi teendők mellett erre egyre kevesebb időd és energiád marad.

Megértelek, én is sokáig variáltam, teszteltem, hogy olcsóbb, hogyan lehet változatosabb, mennyi időmet és energiámat veszi el, végül csak az ételkihordó cégek mellett döntöttem. Elmesélem miért!

A minőség

Ha már olvastad a blogbejegyzéseimet, akkor biztosan tudod, hogy nagyon szeretem a hasamat. Imádok jókat enni, nálam az ebéd nem csak egy “gyorsan bekapok valamit” kategória, hanem a nap fő étkezése, amikor ragaszkodom a főtt ételhez és nem érem be a darás tésztával. Sok dolgon szoktam spórolni, az ennivaló nem tartozik ezek közé. Keresem a változatosságot, de tudom magamról, hogy vannak ételek, amikért ugyan rajongok, soha nem állnék neki elkészíteni. Na ezekre tökéletesen alkalmas egy ételkihordó cég.

A választásnál az egyik fő szempont az volt, hogy milyen alapanyagokból dolgoznak, milyen körülmények között készülnek az ételek, tartalmaznak-e tartósítószert és különböző adalékanyagokat. Nekem fontos volt, hogy sokféle ételből tudjak választani és a kínálat illeszkedjen a számomra egészségesnek tartott elvekhez, ezért a hagyományos ételek mellett sok zöldköretes, salátás fogás, főzelék, halétel is szerepeljen az étlapon.

bevasarlas

Nyilván, ha otthon, magamnak főznék, akkor még jobban tudnám szabályozni az alapanyagokat, kiválaszthatnám a hentest, ahonnan a húst veszem és a kistermelőt, akitől a zöldségeket szerzem be. De azt gondolom, hogy ha az összetevők rendben vannak, akkor ennyi kompromisszum belefér.

Az egyéni igények

Az ételfutárra való váltáskor a másik nyomós érv az egyéni igények különbözősége volt. Míg én próbálom csökkenteni a heti húsadagok számát, a férjem hetente többször igényel húsos ételt. Illetve nekem is vannak olyan kedvelt ételeim, amiket ő nem szívesen eszik meg és ez fordítva is igaz. Ha pedig csak azokra korlátozzuk a kínálatot, ami mindkettőnknek megfelelő (a kislányom szinte mindent megeszik), akkor beszűkül a választék.

Azzal, hogy ételkihordó cégtől rendeljük az ebédet, mindkettőnk a saját elképzelésének és ízvilágának megfelelő fogást tudja kiválasztani. Én felállítottam magamnak egy olyan szabályt, hogy hetente legalább 2x eszek főzeléket és 1x halat, így a heti étlatpot átnézve mindig ezeket választom ki először. A többi napra pedig ami még megtetszik. Igyekszem úgy alakítani, hogy maximum 2x egyek húsos ételt, és több zöldséges, illetve vegetáriánus étel kerüljön a kosárba. Nekem ez így nagyon bejött, eléggé változatosan tudom összeállítani a heti menümet, minden nap finomat eszek és sokszor próbálok ki olyan ételeket is, amelyeket előtte soha nem kóstoltam.

Az idő

Akkor döntöttem el végleg, hogy inkább rendelni fogjuk az ebédet, amikor realizáltam, hogy az előkészületekkel, főzéssel, mosogatással és elpakolással együtt minimum 1 órát kell naponta a konyhában töltenem, nem szeretem ugyanis egymás után 2 napig ugyanazt enni.

Azzal, hogy ételkihordó cégtől rendeljük az ebédet, naponta felszabadult 1 órám, nem kell hetente többször is a bevásárolni járni és az állandó ötleteléstől is megkímélem magamat. A család ugyanis nem volt túl segítőkész, ha arról volt szó, hogy mi legyen másnap az ebéd. Ha viszont én javasoltam valamit, az nem mindig volt megfelelő. Most a heti “főzést” kb. 5 perc alatt intézem el. Erre sincs már gondom, lehet helyette egy csomó más dolgot csinálni.

Mi a legtöbbször játszunk valamit, mesét olvasunk, játszóterezünk vagy sétálunk a környéken.

jatszoter

A költségek

Néhány évvel ezelőtt teszteltem, hogy többe kerül-e, ha ételfutártól rendeljük az ebédet, mintha én főzök. 1 hónapig főztem, a következő hónapban pedig rendeltünk. 1 hónapra lebontva kb. 10%-kal került többe a rendelés, de ebbe nem számítottam bele a konyhában töltött időt, a mosogatási költségeket és azokat az alapanyagokat, amelyek általában mindig vannak otthon. És persze a menü sem lett annyira változatos. Azóta persze az árak magasabbak lettek, de azt gondolom, hogy a végeredmény arányaiban nem sokat változhatott.

vasarlas

A plusz feladatok

Mivel nálunk nincs mosogatógép, a főzés utáni mosogatás mindig egy sarkalatos pont. Gyakran erre már csak késő este került sor, és ritkán főztem olyan fogásokat, amelyekhez csak 1 edény kellett. Most esténként inkább beszélgetünk, olvasok vagy megnézünk egy filmet. Ráadásul a nagytakarítás is gyorsabban megvan, mert nem koszolódik annyira a konyha.

Mi van most?

Ne gondold azonban, hogy egyáltalán nem szoktam főzni, még ma is szívesen állok a konyhában hétvégenként. Együtt sütünk a kislányommal délutánonként, és sokszor készül gyors, könnyű meleg vacsora is. Így azonban a főzés nem nyüg, hanem egy kellemes, közös program, több időm marad, mégis finomat, egészségeset és változatosan összeválogatva étkezünk.

Te mit gondolsz? Az ételrendelés vagy a rendszeres főzés mellett teszed le a voksod?


 • Márti

  Szia! Neked melyik cég vált be a legjobban?

  • http://www.21napalatt.hu Eszter

   Szia! Mivel nem Budapesten élek, ezért sok kiesett a kosárból. Eddig a Teletáltól rendeltem, de érdemes megnézni az összetételeket. Most a Vitálkonyhát próbálom ki. Tervezek egy posztot az ételkiszállít cégekről is, hogy könnyebb legyen az összehasonlítás. :)

   • Ivett

    Kedves Eszter! Megvalósult végül az ételkiszállítós poszt? :)

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link