Húsvéti készülődés kisgyerekkel

Húsvéti készülődés kisgyerekkel

Most, hogy a kislányom már két és fél éves, egyre több dologba tudom bevonni. A közös élmények szaporítására pedig tökéletes alkalom a húsvéti készülődés. Lázas ötletelésbe fogtam hát, vidám, könnyen és házilag is kivitelezhető húsvéti feladatokat keresgéltem, amelyeket együtt tudunk megoldani.

Húsvéti készülődés kisgyerekkel

Tojásdíszek

A hosszú hétvégén természetesen szokatlanul rossz idő volt, így kifújtam néhány tojást, előkerültek a festékek és már kezdődött is a vidám alkotás. Közben magyaráztam, hogy ha a kéket és a sárgát összekeveri, abból bizony zöld lesz. Persze nem hitte el, de látnod kellett volna az arcát, amikor maga is megtapasztalta: anya, tényleg zöld lett! – kiáltotta. Imádtam.

A kifújt tojásokat hurkapálcikára fűztem és egy félbevágott krumplira állítottam. Leti nagyon jól szórakozott és gyönyörű tojásokat festett.

Még száradnak a tojások, de később színes szalagot kötünk majd rájuk és mehetnek a többi színes tojás közé a tojásfára. Pont, mint gyermekkoromban.

Tojásfa

A húsvéti készülődés kihagyhatatlan része a tojásfa díszítése. Ezt is elképesztően élveztük. A kislányom hozta azonnal a fürdőszobából a fellépőjét, és alapos megfontolás után keresett végső helyet a tojásoknak. Ugye, milyen gyönyörű lett, anya? – kérdezte, amint az utolsó tojás is a helyére került. És valóban csodaszépre sikerült.

Persze a lakás több pontjára is kerültek nyuszis, báránykás és tojásos díszek, tavaszi virágokat tettünk az asztalra, így igazán csodás hangulat kerekedett. – Csak ne esett volna odakint olyan megállíthatatlanul a hó.

Természetes tojásfestés

A következő hetekben még a húsvéti készülődés legizgalmasabb része vár ránk. A húsvéti tojások festése. Ha már egy picit is ismersz, akkor biztosan sejted, hogy ezt is vegyszerek nélkül képzeltem el. Persze nem is megvalósíthatatlan.

Fotó: Pinterest.com

Az alapléhez a következők kellenek:

1 l víz
1 ek ecet
2 tk só

Ehhez adagold a következők szerint a természetes tojásfestékeket:

1 csésze nyers cékla, vagy
1 csésze vöröshagyma héj, vagy
1 tk kurkuma, vagy
2 csésze spenót, vagy
1 kis fej vöröskáposzta, apróra vágva, vagy
2 ek szömörce, vagy
2 ek kávépor, vagy
2 ek sárfány.

A vizet forrald fel és ebbe a lébe áztasd az előzőleg megfőzött és ecettel zsírtalanított tojásokat.

A tojások színe annál intenzívebb lesz, minél tovább állnak a vízben. Akár egy éjszakát is ázhatnak, ha a sötétebb árnyalatok tetszenek.

Én szeretnék mintás tojásokat is készíteni, ehhez a napokban gyűjtünk majd szép tavaszi virágokat, lóherét és leveleket. Azt tesszük majd a megfőzött és zsírtalanított tojásra és egy régi harisnyába kötözve engedjük majd a színező vízbe.

Kipróbáltad? Meséld el, hogy sikerült!


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link