Rostos sárgarépalé házilag

Rostos sárgarépalé házilag

Amióta elindult a 21 napos turmix kihívás számtalan kérdés érkezett hozzám, hogy a sárgarépát muszáj-e préselni, nem elég-e egyszerűen a többi hozzávalóval leturmixolni. A 21 napra lebontott receptek között ugyanis akad 2 gyümölcsös turmix, amelyeknél a hozzávalók között sárgarépalé is szerepel.

Válaszként nem tudok egyértelműen igent vagy nemet mondani, mert ez erősen ízlés kérdése, elmondom ezért az én véleményemet.

A préselt sárgarépalé koncentráltabban tartalmazza a zöldségben található vitaminokat, könnyebben emészthető és fogyasztható. Ugyan erőteljes sárgarépaízű, de a vele jól harmonizáló gyümölcsökkel, pl. almával, naranccsal stb. nagyon finom kombinációk érhetők el. Hátránya, hogy a centrifugát nagyon macerás elmosni, ezért ha mégis nekiállsz, akkor célszerűbb nagyobb mennnyiséget készíteni, így akár napokig ihatod. Ha szeretnéd. :)

Ha a sárgarépát a turmixban préselés nélkül, csak magában szeretnéd felhasználni, akkor a végeredményben még jobban dominál majd a répaíz, valamint a turmix mennyisége is jelentősen megnő, mert a rengeteg rost miatt lényegesen több vizet kell melléadagolnod, hogy krémes italt kapj. Emiatt viszont az ivólé íze vizesebb lesz, mintha préselt levet használnál.

A kettő közötti jó alternatíva lehet a főtt, rostos sárgarépalé.

Ugyan a legtöbb ajánlás szerint a gyümölcsöket és zöldségeket nyersen a legjobb a fogyasztani. A sárgarépa ez alól kivételt képez. A sárgarépa vastag sejtfalai miatt ugyanis a szervezet csak az elfogyasztott répában található értékes béta-karotin 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban a sejtfalak károsodnak, a tápanyagok könnyebben hozzáférhetővé válnak, és ha a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint 50%-a hasznosul. Na meg persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a főtt sárgarépa édeskés íze miatt finomabb is, mint a nyers változat. :)

Gondoltam kipróbálom élesben is és a napokban főtt, rostos sárgarépalevet készítettem. Nálunk nagy sikert aratott. Finom volt, rostos és még a mosogatással is pillanatok alatt végeztem.

sargarepale

Rostos sárgarépalé házilag

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa
víz

Elkészítés:

A sárgarépákat mosd meg, hámozd meg és vágd karikákra. Fedő alatt tedd fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, és párold addig, amíg megpuhul. Ezt követően hagyd hűlni és turmixgépben turmixold krémesre. Ha túl sűrűnek találod, vízzel tovább tudod higítani.

Ebből a mennyiségből kb. 3 l rostos sárgarépalevet kapsz, amelyet 3-4 napig hűtőben is tudsz tárolni. Felhasználható turmixokhoz, de magában is nagyon finom, édeskés íze van.


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link