Szaunaetikett

Szaunaetikett

Brrr, elképesztően fázós vagyok. Ahogy bejönnek a hidegebb hónapok és a hőmérő higanyszála 20 fok alá süllyed, sorra kapom elő a pulóvereket. De ezekben a téli komor és hideg hónapokban tudok a leginkább szenvedni. Kivizsgáltattam magam, szervi bajom nincs, szerencsére nem ez áll a vacogás mögött. Már megtanultam, hogy igenis igaza volt anyunak, amikor folyton a sapkával kergetett, jól is jön télen egy hosszú meleg kabát és bizony egyre gyakrabban iszom finom gyümölcsteákat is. Mindezek mellett azonban az egyik legjobb megoldás a hideg ellen a szauna.

Igen ám, de ennek a különleges világnak saját írott és íratlan szabályrendszere van, amelyhez ha tetszik, ha nem, alkalmazkodni kell. Lehet, hogy némelyik kezdetben megmosolygtat vagy éppen elborzaszt, de könnyű megszokni és aztán lehet élvezni páratlan hatását. Nézzük tehát mi is az a szaunaetikett.

Szaunaetikett

  • A szaunába meztelenül, azaz egy szaunalepedőbe vagy törölközőbe burkolózva érkezz: a fürdőruhádat és a gumipapucsodat hagyd kint. Ezekből ugyanis klóros víz és egyéb káros anyagok kerülhetnek a levegőbe párolgással, amit jobb, ha nem lélegzel be. Egyéb tárgyakat se vigyél be a melegbe hasonló okokból.
  • Szaunázás előtt mindenképp zuhanyozz le; ne legyen a bőrödön smink vagy parfüm, ugyanis az előbbi a meleg miatt beivódik a bőrödbe, ami neked nem tesz jót, a parfüm erős illata pedig társaidat zavarhatja.
  • Zuhanyozás után törölközz meg, mielőtt belépsz a gőzbe vagy a száraz melegbe: hatékonyabb a méregtelenítés, ha kezdetben nem vagy vizes.
  • A szaunában természetes, hogy mindenki meztelen, de nem illik túlzottan lazán reagálni a helyzetre, és például olyan testhelyzetet felvenni, amely zavarba hozhatja a többieket.
  • A vizes törölközőt hagyd kint, és egy száraz textíliába csavard magad, hogy az előbbi ne hűtse a levegőt és a testedet se.
  • A szaunalepedő nem csak a szemérmesség eszköze: ennek köszönhetően nem mások izzadtságába ülsz bele, és az utánad jövőknek sem kell a te verejtékedben fürödniük. Nem kell összeszorítanod a testeden a melegben, de ne is vedd ki magad alól.
  • Mivel a szaunák elég kicsik, kevés emberrel is megtelnek. Így, ha túl közel kellene ülnöd társaidhoz ahhoz, hogy elférj, inkább várd meg, amíg valaki kijön. Ha olyan érzése van bárkinek a szaunában, mintha egy szardíniásdobozban ülne, könnyebben klausztrofóbiás érzése támad.
  • A szaunába pihenni, kikapcsolni, felfrissülni ülünk be, így ne érezd kínosnak a csendet; nem kell beszélgetést kezdeményezned senkivel. Ha a pároddal vagy a barátnőddel mentek, legfeljebb halkan beszélgessetek, és ne érintsetek provokatív témákat.
  • Szaunázás után zuhanyozz le, hogy lehűthesd a tested, illetve, hogy a bőrödre kiült méreganyagokat ne engedd a medence vizébe.

Nem is olyan szörnyű igaz?
Kedvet is kaptam, irány a meleg szauna!


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
close-link

Elfogyott, elkapkodták!
Sebaj, újra nyomdában van.
KUPONKÓD a várakozásodért:
21NAP500

ÉRDEKEL
close-link