
Mit mond az orvos az allergiáról?
Korábban írtam arról, hogy felmerült nálam is az oly sokakat érintő tej- és tojásallergia gyanúja. Azóta alaposan körüljártam a témát és most megosztom veled is a tapasztalataimat, biztos vagyok benne, hogy számodra is hasznos lesz… még akkor is, ha nem vagy érintett az ételallergia témában.
Szóval a történet szála ott szakadt meg, hogy még tavaly szeptemberben javasolta a homeopata orvosom, hogy kerüljem a tejet és a tojást. Akkor meg is fogadtam a tanácsát és amennyire lehetett kiiktattam ezeket az élelmiszereket az étrendemből. Hát, nem volt könnyű. Az ételkiszállító cég kínálatában, ahonnan korábban az ebédemet rendeltem szinte nem is találtam olyan ételt, amiben nem volt tejtermék vagy tojás, és még a fogamra való is lett volna. Később egyébként alaposabb kutatásba is fogtam emiatt, és a helyzet elszomorító. Azok a cégek, akik figyelnek az ételallergiások igényeire legtöbbször csak Budapestre és környékére szállítanak, illetve a Szegeden és Debrecenben találtam hasonló profilú cégeket. Na, köszi, én Sopronban élek. Egy ideig főztem magamnak, majd kénytelen voltam kompromisszumokat kötni, ha a kislányommal is akartam lenni egy keveset délutánonként.
Közben elmentem a háziorvoshoz is, és kértem beutalót allergiavizsgálatra. A több mint egy hónapos várakozási időn persze meg sem lepődtem, sokat hallani a magyar egészségügy helyzetéről. Szóval türelmes voltam, kivártam a soromat. Eljött a nap, mentem, vártam, vártam, vártam, vártam és mikor végre sorra kerültem, egy gyors teszt alapján megállapították, hogy a macskaszőrre vagyok allergiás. Persze ennyivel nem értem be, így végül a doktornó elküldött IgE tesztre, amely a vérből mutatja ki az allergénekre specifikus ellenanyagok szintjét. Arra azért figyeltem, hogy a vérvétel előtt mindent egyek, és az önkéntes tej- és tojásmegvonás ne vigye félre az eredményeket. A vérvételt követően kb. 1 hónap múlva, ma mentem vissza az eredményért, ami érdekes módon azt mutatta, hogy SEMMILYEN ételre nem vagyok allergiás.
- … és ez hogy lehet? – Kérdeztem az ősz szakállú doktort, aki velem szemben ült?
Elmeséltem neki, hogy évek óta nagyon tudatosan élek és figyelek az egészségemre, mégis különböző bőrtünetek jelzik, hogy valami nem ok. A válasza őszintén megdöbbentett.
Szerinte az egésznek a hátterében az élelmiszeripar, a pénz és az észnélküli lobby áll, valamint az a rengeteg adalékanyag, színezék, tartósítószer, ízfokozó és még ki tudja mi minden, amit az élelmiszerekbe tesznek. Kérdeztem tőle, hogy ha nem az élelmiszerekre vagyok allergiás, akkor mégis miért lehetnek az időnként előforduló kellemetlen tünetek? Azt válaszolta, hogy nagy valószínűség szerint soha nem fogom megtudni, mert egyszerűen nem létezik jelenleg olyan módszer, amely az összes adalékanyagra, színezékre, ízfokozóra és tartósítószerre való érzékenységet ki tudná mutatni.
Közösen megállapítottuk, hogy az egyetlen megoldás, ha az ember lánya tudatosan odafigyel, hogy mit eszik, milyen alapanyagokat használ és amennyire csak tudja, elkerül mindent, ami mű. A beszélgetésbe közben az asszisztensnő és egy másik doktornő is beszállt, akik mind egyetértettek velünk. Nagyon érdekes jelenet volt. El sem hiszem, hogy megtörtént.
Mosolyogva jöttem ki a rendelőből, már csak azért is mert hiteles visszaigazolást kaptam arról, hogy nem az élelmiszerek okozzák a tüneteimet, másrészt pedig, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy az orvosok is a tudatos életmód mellett kampányolnak. Hozzáteszem a doktorral nem ismertük egymást, ott és akkor találkoztam vele először.
Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy ha ennyire nyilvánvaló, hogy szemetet akarnak velünk megetetni és jószerével már a csapból is ez folyik, akkor miért nem szabnak ennek határt? Miért nem akadályozzák meg azok, akiknek ehhez hatalma, erőforrása és lehetősége lenne? A válasz egyértelműen a pénz. A műételek előállítása olcsó, gyors, sokáig tárolhatók, szépek, színesek… mégis ki ne kívánna rájuk? Aztán persze más kérdés, hogy milyen hatása lesz a sok műanyagnak a szervezetben, amikor lehet, hogy egyetlen adag felvágottban nem okoz problémát, de ha már a kenyérrel, a sajttal, az egészségesnek tartott tejtermékekkel, a gyümölcsökkel és zöldségekkel is újabb és újabb adagokat juttatunk a szervezetünkbe? Vajon meddig tolerálja majd, mikor telítődik és kezd el kétségbeesetten különböző tünetek formájában jelezni, hogy eddig és nem tovább?
A megoldás egyszerre egyszerű és a világ legbonyolultabb dolga is egyben: TE MAGAD VAGY! Te vagy az egyetlen, aki eldöntheti, hogy mit eszel!
Neked kell nemet mondani a szemétre, neked kell megkeresni azokat az élelmiszereket, amelyek nem tartalmaznak az egészségre egy kicsit is káros összetevőket és te vagy az, aki képes új, egészségesebb szokásokat kialakítani.
A magam részéről a jövőben még inkább szűröm majd, mi kerülhet az étkezőasztalra. Te mit teszel magadért?
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!
-
Andi
-
Agi