Így tedd könnyen emészthetővé az olajos magvakat

Így tedd könnyen emészthetővé az olajos magvakat

Az egészséges életmód bevásárlólistáján gyakran szerepelnek olajos magvak, amelyek a zabkásák, reggeli pelyhek, turmixok és nasik fontos összetevői. Sajnos nem mindenki gyomra bírja őket, de van néhány trükk, amelyek alkalmazásával neked sem kell lemondanod a magocskák jótékony hatásaitól. Olvass tovább és vesd be őket!

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

Milyen olajos magokat érdemes fogyasztani?

A válasz röviden és tömören: bármelyiket. Bővebben kiemelnék néhányat, amelyek rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

A magyar konyhában is sokszor előforduló dió szupergazdag A- és E-vitaminban, többféle B-vitamin is van benne, de magnézium, kálium, csontképző flour, mangán és réz is van benne. Arról nem is beszélve, hogy gazdag omega-3 zsírsavban is, ami köztudottan sokat tesz a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséért.

A mandula szintén népszerű, de nem csak magas E-vitamintartalma miatt, hanem agyserkentő és koleszterincsökkentő tulajdonságai miatt is.

mandula

A tökmag vitaminlajstroma szinte végtelen, tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamint is.

A lenmagot pedig kiemelkedően magas omega-3 zsírsavtartalma miatt ajánlom, de a mogyoró is igazi vitaminbomba.

A titkos kedvencem a kesudió, ami a csontok és az idegrendszer egészségéhez is hozzájárul magas vitamintartalmával.

Hol szerezd be az olajos magokat?

Ha szereted a sós nasikat, akkor biztos vásároltál már boltban előre pörkölt magokat. Ezekkel érdemes vigyázni, hiszen az alacsony ár sokszor silány minőségű finomított olajban való pörkölést, gyenge minőségű sót és egy sor kémiai tartósítószert takar. Ezeket kötelező feltüntetni a csomagoláson, így könnyedén ellenőrizni tudod, mi kerül a kosaradba.

Én legtöbbször a bioboltok, drogériák polcain találom meg a természetes, mesterséges anyagoktól mentes verziókat.

Találd meg a saját márkádat, így csak egyszer kell átbogarásznod az apróbetűs részt.

Áztasd be őket!

Fogyasztás előtt az összes olajos mag áztatását javasolják, ugyanis így kioldható belőlük a fitinsav. Ez az anyag gátolja meg őket abban, hogy idő előtt csírázásnak induljanak, de a szervezetben megakadályozhatják a tápanyagok felszívódását.

Ez a fitinsav enzimgátlóként is működik, ezért plusz munkára kényszeríti a szervezetet, hogy megeméssze őket. Pont ezért intik óva a terhes nőket és a gyerekeket attól, hogy túl sok olajos magvat fogyasszanak áztatás nélkül.

Ne gondolj semmi bonyolultra, egyszerűen csak áztasd be őket egy nagy tál vízbe 12-14 órán át, majd szűrd le őket és szárítsd ki újabb 12 órán át.

A leszűrt víz sem vész kárba, öntözéshez, locsoláshoz felhasználhatod.

dio_vizben

Tuti receptek olajos magvakhoz

Ha emészhetővé tetted a magocskákat már csak rajtad múlik, hogyan használod fel őket. A pörkölt verziót te magad is el tudod készíteni, egyszerűen csak szórd meg tengeri sóval a kiszárított magokat és kezd el alacsony hőfokon pörkölni őket. Ezt megteheted a dióval, mogyoróval és a kesudióval is. Szerintem langyosan a legfinomabbak.

A kesudió mennyei párosítást ad az eperrel, amit így készíthetsz el turmixként.

Ha valami édessel kombinálnád őket, válaszd a sós csokoládéba mártott diót vagy a mandulás-gránátalmás csokikorongot.

dios_csoki

Fontos tudni, hogy bár az olajos magvak rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, jelentős mennyiségű zsírt is rejtenek, ezért mértékkel javasolt őket fogyasztani.

Még több egészséges összetevőt szeretnél megismerni? Így állíthatod össze az egészséges éléskamrádat »

Forrás: Egészséges életmód 21 nap alatt c. könyv


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link