![A 10 legjobb tavaszi immunerősítő étel](https://www.21napalatt.hu/wp-content/uploads/2020/04/áfonyák.jpg)
A 10 legjobb tavaszi immunerősítő étel
Itt a tavasz, egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok, a virágok elkezdték bontogatni szirmaikat. Ez az időjárás azonban csalóka lehet, gyakran elég változékony képet mutathat akár egy héten belül is. Egyik nap szikrázó napsütés, másnap pedig már erős hűvös szél is fújhat. Aki nem figyelmes vagy nem készül fel a változó hőmérsékletre, könnyebben elkaphatja a különböző betegségeket. A legegyszerűbb módszerek arra, hogy egészségesek maradjunk, a következők: elegendő alvás, rendszeres testmozgás, alapos kézmosás és megfelelő táplálkozás. Ezenkívül vannak olyan ,,szuperélelmiszerek”, amelyek különösen nagy segítséget jelentenek, ha meg akarjuk erősíteni immunrendszerünket. Ne felejts el bevásárolni belőlük, mikor legközelebb boltba mész!
Itt a lista, ami segíthet!
A 10 legjobb tavaszi immunerősítő étel
1. Citrusfélék
Rengeteg citrusféle közül választhatsz tavasszal. Citrom, vérnarancs, grapefruit, mandarin, de még az ananász is ebbe a családba tartozik. Ezekben a gyümölcsökben magas a C-vitamin tartalom, ami megrövidíti a megfázás vagy influenza lefolyásának időtartamát, ha elkaptad. A C-vitamin ezenfelül támogatja az immunrendszer megfelelő működését és segít előállítani a kollagént, egy olyan fehérjét, ami a test véredényeinek, szalagjainak és izmainak erősítésében játszik kiemelt szerepet.
2. Spenót
Ez a sötétzöld leveles többek között azzal járul hozzá az immunrendszer megerősítéséhez, hogy cinket juttat szervezetünkbe. A cink segíti a sejtosztódást, a sejtek növekedését, a sebgyógyulást és a szénhidrátok lebontását.
3. Dió
A betegségek ellen szintén hatásos napi egy marék dió elfogyasztása. A különböző típusú diók tartalmaznak cinket, egészséges zsírokat és szelént, valamint ásványi anyagokat. Immunrendszerünk felturbózásához nagymértékben hozzájárulnak ezek is. A paradióban (brazil dió) van a legtöbb szelén, amelyet egyébként különféle tengeri ételekben is megtalálhatsz.
4. Pinot noir
Csemegéztél a dióból és jól esne utána egy kisebb pohár finom vörösbor? A pinot noirban kimutattak egy olyan vegyületet, ami képes gátolni a vírusok terjedését a szervezetben. Nem szeretnél alkoholosat inni? A földimogyoróban is megtalálható ez az anyag, mégpedig a mogyoró barnás filmszerű rétegében.
5. Gomba
A gombákat már évszázadok óta használják gyógyhatásuk miatt. A bennük található poliszacharidok segítenek visszaállítani az egészséges immunfunkciót, így szervezetünk hatékonyabb immunválaszt képes adni a patogén gombák és más mikroorganizmusok támadására. Táplálkozási szempontból pedig egészséges, fehérjében gazdag és alacsony kalóriatartalmú, koleszterinmentes ételnek minősülnek.
6. Fokhagyma
Ez a fűszernövény talán mindenki által ismert jótékony hatásairól. Fogyasztása több esetben is bizonyította, hogy képes rövidíteni a betegségek lefolyását.
7. Joghurt
Ha görög joghurtot vagy bármilyen más probiotikumokat tartalmazó joghurtot fogyasztasz, az is segítségedre lesz a hidegebb, megfázós időszakokban. A probiotikum a szervezet számára hasznos baktériumtörzseket jelent, amelyek elősegítik a megfelelő emésztést, védik a szervezetet bizonyos ellenséges baktériumok ellen, tisztítják a gyomrot és a beleket, valamint erősítik az immunrendszert.
8. Tea
Fogyasztása segít változatosabbá tenni a napi szükséges folyadék-utánpótlást. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, sőt kutatások kimutatták, hogy antibakteriális hatással rendelkezik, a benne található katekinnek köszönhetően. Napi egy csésze tea lefekvés előtt valóban segít elkerülni bizonyos szívbetegségeket, csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulását és a test anyagcseréjét is javítja.
9. Áfonya
Az áfonya beszerzése nem annyira egyszerű feladat a sarki kisboltban, de egy szupermarketben jó eséllyel megtalálod a polcon. A fekete áfonya egy igazi szuperbogyó, ami annak ellenére, hogy kicsi, rengeteg antioxidánst tartalmaz. Nassolj ebből a finom csemegéből, ami rendkívül hatásos az egészségtelen szabad gyökök elleni küzdelemben!
10. Narancssárga gyümölcsök és zöldségek
A sárgarépa és az édesburgonya a leggyakoribb ételek, amelyeket könnyedén be tudsz szerezni a boltból vagy a piacról. Ezek a zöldségek és gyümölcsök rengeteg béta-karotint tartalmaznak, ami az A-vitamin előállításához szükséges. Az A-vitamin segít egészséges állapotban tartani az orr és a garat nyálkahártyáját, amitől ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben.
Életmódot váltanál, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Én így tudok segíteni »
Fotók: Pexels.com
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!