
Frissen a fagyasztóból! Így csináld
Az egészséges életmódot tavasszal és nyáron a legkönnyebb élni, ugyanis ilyenkor elárasztják a piacokat a friss zöldségek és gyümölcsök. De mi a helyzet ősszel és télen? Hogyan tudsz felkészülni a hidegebb hónapokra? A válasz egyszerű, fagyasztani kell, amit csak lehet. Az évek során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem össze azzal kapcsolatban, hogyan lehet úgy a jégre küldeni az alapanyagokat, hogy azok felolvasztva is ízletesek legyen. Olvass tovább és használd a trükkjeimet!
Mit fagyaszthatsz le?
A gyümölcsök és zöldségek közül bármit, amit azonban én sose fagyasztok le az a tojás, a tojásos ételek, a tejtermékek és a belőlük készült fogások.
Gyümölcsökből és zöldségekből naponta 5 friss adagot kell fogyasztani az ajánlások szerint, ezért tavasszal és nyáron alaposan felkészülök a télre. Amit lehet begyűjtök a kertből, a piacokról és a Te szedd! akciókon. Bőven vásárolok a fagyasztóba is, így télen is élvezhetem a nyár ízét.
Legtöbbször, epret, málnát, barackot fagyasztok, zöldségek közül pedig borsót és babot. De petrezselymet és zöldfűszereket is tartok a mélyhűtőben.
Tisztítás és szárítás
Minden alapanyagokat alaposan megmosok, eltávolítom a szárakat, leveleket és a magokat is. Utóbbi azért fontos, mert lefagyasztva a gyümölcsök húsa megkeseredhet a magtól.
Az utolsó mosóvízbe szoktam tenni egy csipet sót is, ami segít abban, hogy minden megőrizze az eredeti színét.
Ezután alaposan megszárítom, darabolom őket és jöhet a csomagolás.
Doboz vagy zacskó?
Én a zacskóra esküszöm, méghozzá azért, mert sokkal kisebb a helyigénye, valamint teljesen el lehet belőlük távolítani a levegőt. A legjobb, ha ezt vákuum segítségével teszed meg, így nemcsak az szín és az állag, hanem az íz is olyan lesz, mintha most szüreteltél volna.
Címkézz!
A húsok fagyasztásánál szoktam rá a címkézésre, de a zöldségeknél és a gyümölcsöknél is bevált. Minden egyes zacskón feltüntetem, hogy mi van benne és mikor tettem el. Így elkerülhetem, hogy a régi és új adagokat összekeverjem, illetve így sorrendben tudom őket felolvasztani, ha szükséges.
Így használd őket
A gyümölcsöket süteménybe, gyümölcssalátába és zabkásába érdemes felengedned teljesen, de turmixba fagyott állapotban is tökéletesek.
A zöldségek fagyosan is elkészíthetők, nálam legtöbbször levesbe és főzelékbe kerülnek.
Ha kíváncsi vagy még több filléres, egészséges trükkre, olvass tovább itt »
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!