Miért finomabb minden, ami egészségtelen?

Miért finomabb minden, ami egészségtelen?

Te is észrevetted már, hogy minden egészségtelen étel valahogy finomabbnak tűnik, mint ami egészséges? Egyszerűen szinte eteti magát az összes egészségtelen fogás, a salátából viszont max. 1 tányérral tudunk megenni, pedig tudjuk, hogy nagyon egészséges.

Nagy kérdése ez az egészséges életmódnak, utána is jártam.

Régi megfigyelés, hogy bár a tudatunkkal tudjuk, hogy a cukor és a zsírok magas kalóriatartalmú élelmiszerek és egészségtelenek, az ízlelőbimbóink mégis kedvelik az ízüket. Ennek oka talán valahol az őseinknél keresendő.

A zöldségek és gyümölcsök nagyon finomak, a feldolgozott és felturbózott élelmiszerekhez szokott ízlelőbimbók azonban már elszoktak ezektől a tiszta ízektől. Unalmasnak, íztelennek, üresnek érezhetjük őket.

A feldolgozott ételeket úgy fejlesztik ki, hogy azok minél intenzívebbek legyenek, minél nagyobb élvezetet okozzon a fogyasztásuk. Ez azonban nagyon veszélyes, mert addiktív jellegüknél fogva egyszerűen függőséget okoznak. Újra és újra meg akarjuk őket kóstolni, nem tudjuk ott hagyni a boltban. Ez tisztán üzlet, és arról szól, hogy minél többet vásároljunk. Ezeket az élelmiszereket olcsóbb és egyszerűbb előállítani, nincs annyi selejt és a romlandóságuk sem olyan jelentős, mint a friss gyümölcsök és zöldségek esetében.

A feldolgozott élelmiszerek rengeteg cukrot, sót, ízfokozókat tartalmaznak, és nem elég, hogy ezek egyszerűen csábítják az ízlelőbimbókat, de meg is változtatják azokat. Minél több sós és édes ízt fogyasztunk, annál inkább vágyunk rá és annál nagyobb mennyiségben. És bár a friss gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak cukrokat, koránt sem akkora mennyiségben, mint egy szelet csoki, egy cukorka vagy egy zacskó chips. Emiatt összehasonlíthatatlan a két ízélmény.

Ezért is nagyon veszélyes, hogy a feldolgozott élelmiszerek szinte mindegyikében találunk cukrot vagy ízfokozót. Az ízlelőbimbóink egyszerűen hozzászoknak, átalakulnak és ezeket az összetett ízeket kezdik normálisnak tekinteni, erre vágynak a későbbiekben.

Jó hír, hogy az ízlelőbimbók ilyen jellegű torzulása nem állandó és végleges, ha egészségesen kezdesz táplálkozni, minden visszaáll a normál kerékvágásba, újra tudod majd élvezni a tiszta gyümölcsök és zöldségek ízét.

Teszteld le magadon!

Ennek hatásait saját magadon is letesztelheted, ha 3-4 hétig mellőzöd a finomított élelmiszerek, a cukor és a fehér lisztből készült termékek fogyasztását, és minél tisztábban kezdesz táplálkozni, sok zöldséget, gyümölcsöt és sovány húsokat fogyasztva. Kb. 1 hónap elegendő az ízlelőbimbóknak, hogy átálljanak az egészséges ételek ízére.

Ezek után rendelj egy szelet tortát a kedvenc cukrászdádban és figyeld meg, hogy mennyire geilnek, ehetetlenül édesnek fog tűnni.

Mi a tapasztalatod? Oszd meg velem kommentben!


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link