Na jó, most akkor milyen az egészséges életmód?

Na jó, most akkor milyen az egészséges életmód?

Napjainkban elképesztő jólétben élünk. Rengeteg élelmiszer, nyersanyag elérhető, akkora a választék, hogy órákig tart bejárni a boltot, és olyan élelmiszerek is elérhetők, amelyekről gyerekkorunkban még csak nem is hallottunk. De akkor miért van egyre több beteg? Miért jelentkeznek egyre gyakrabban allergiák, intoleranciák? Hogy-hogy ebben a bőségben sem tudunk egészségesen élni?

Az egészséges életmód úgy tűnik, csak választás kérdése. Hiszen mi magunk választjuk meg, hogy mit vásárolunk, hogy mit fogyasztunk. És tévedés azt gondolni, hogy az egészséges életmód csak és kizárólag pénzkérdés. Mert nem az.

Érdekes látni egy-egy bevásárlás során, hogy mi mindennel van tele az emberek kosara. És ha végig néznénk a bevásárlólistát, bizony kiderülne, hogy valójában az egészségtelen dolgokért hagyunk extra ezreseket a pénztárnál.

Na szóval, éljünk egészségesen. De hogyan?

Az iskolában nem tanítják, sokszor nincs előttünk követendő családi minta, és az internet is tele van félinformációkkal, csúsztatásokkal, tanulmányokkal és éppen az ellenkezőjét állító elemzésekkel, és az sem ritka, hogy régi szakkönyvek alapján sok dietetikus még mindig a tejfogyasztást ajánlja. Szóval, igen. Akkor hogyan éljünk egészségesen?

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

Nem fogsz örülni, de ez a feladat rád vár.

Akárhogy is szeretnénk, nem létezik olyan, hogy egységes, mindenkire érvényes egészséges életmód. Mert nem vagyunk egyformák, nem egyforma az előéletünk, nem egyforma a szervezetünk tűrőképessége, egészségi állapota, nem egyforma az életmódunk és nem egyforma az ízlésünk sem.

Mit lehet enni és mit nem?

A kérdés inkább az, hogy NEKED mit lehet enni és mit nem. A választ viszont neked kell megtalálni. De nyugi, azért nem vagy teljesen egyedül. Számtalan tanulmány szól már arról, hogy melyik élelmiszereket ajánlott elhagyni az étrendből, ha jelentősen csökkenteni szeretnénk a leggyakoribb betegségek előfordulásának esélyét.

Tudjuk, hogy nem egészséges a fehér liszt, a finomított cukor, a nagyipari technológiával feldolgozott olajok és általában a túlzottan feldolgozott, adalékoktól, tartósítószerektől hemzsegő élelmiszerek fogyasztása.
Szóval ezeket nyugodtan kukázhatod.

Azt is tudjuk, hogy nagyon egészségesek a friss gyümölcsök és zöldségek, a sovány húsok, a halfogyasztás, a hidegen sajtolt olajok, az olajos magvak, a rendszeres testmozgás és a pihentető alvás is. Szóval ezeket építsd be a mindennapokba.

Aztán kezdd el figyelni magad. Innentől már csak türelemjáték.

A bőrpanaszok, puffadás, emésztési gondok, rosszullét, hányás stb. nem a táplálkozás természetes velejárói. Ne törődj bele. Azt üzeni a tested, hogy SZÁMODRA nem megfelelő élelmiszert fogyasztottál. Lehet az a tojás, a mandula, a hal. Valójában bármi. Ami az egyik ember számára a legegészségesebb dolog, a másiknak komoly fizikai tüneteket okoz.

Az egészséges életmód legfontosabb szabálya, hogy figyeld önmagad. Figyeld a tested jelzéseit. Ha valamilyen élelmiszer fogyasztása után panaszokat tapasztalt, azt hagyd el 2-3 hétig, majd egyél belőle újra. Ha ismét tünetelsz, akkor valószínűleg érzékeny vagy rá.

Az orvostudomány fantasztikus. Rengeteg problémára tudja a megoldást, az allergiák esetében azonban sok a megválaszolatlan kérdés. Annál is inkább, mert könnyen előfordulhat, hogy 10 tojásallergiás közül mindnek más és más tüneteket okot a tojás fogyasztása.

Alig 1 hónapja csináltattam újra allergiatesztet, mert a 2 éve elmúlt tüneteim ismét jelentkeznek. Akkor tej, tojás és kesudió érzékenységet állapítottak meg. Most viszont teljesen negatív lett a tesztem. Meg is jegyezte a hölgy, hogy ritkán lát ilyet. Tojás és tejfogyasztás után viszont ugyanúgy jönnek a tünetek. Így hát hiába nincs róla papír, az érzékenység bizony ott van. Így újra figyelem a visszajelzéseket és annak megfelelően táplálkozom. Így újra jól érzem magam.

Neked is azt tanácsolom, hogy figyeld a tested, menj utána a tüneteknek, ne terheld feleslegesen a szervezetedet, fogyassz sok friss élelmiszert, ezzel megalapozhatod a hosszútávú egészségedet.

Van tapasztalatod? Oszd meg velem kommentben!


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link