Házi KUBU cukor nélkül

Házi KUBU cukor nélkül

Akinek van gyermeke, az tudja mennyire szívszorító látványt tud nyújtani egy beteg gyerek. A máskor egész nap csacsogó, rohangáló, pakolászó lányka bágyadtan ücsörög az ágyban, csak anya közelségére vágyik, meg egy kis összebújásra. Esetleg egy kevés mézes-citromos teát elfogad, az ételről hallani sem akar, még a kedvenceire is határozott nemet mond.

Azt gondolom, hogy a szervezetünk pontosan jelzi, hogy mikor milyen tápanyagra van szüksége, és megvan az oka annak, hogy a gyerek miért nem akar enni semmit, de annyira nyomasztó ez a tehetetlenség, és olyan jó lenne valamit csinálni, amitől egy kicsit jobban érezhetné magát.

Azon kívül, hogy időnként teával és vízzel kínáltam, elkezdtem előre gondolkodni: milyen vitamindús finomságot adhatnék neki, ha újra tartalmasabbat kíván. Mivel napi rendszerességgel iszunk turmixot, a kislányomnak nem jelentenek újdonságot a gyümölcsökből készülő italok, de most valami extra finommal akartam meglepni. Így akadtam a neten a házilag is elkészíthető KUBU receptjére.

kubu_hozzavalokA neten talált receptek szinte mindegyike tartalmazott cukrot, úgyhogy egy kicsit átvariáltam a hozzávalókat. Íme a mi házi, cukor nélküli KUBU italunk:

KUBU házilag, cukor nélkül

Hozzávalók:

5 sárgarépa
2 édes alma
2 narancs
1 citrom
1 banán
2 ek méz
víz

Elkészítés:

A sárgarépákat először meghámoztam, majd karikákra vágtam és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltettem főni. Közben meghámoztam és felkockáztam az almákat és a banánt is, és kifacsartam a narancsok és a citrom levét.

Amikor a sárgarépa megpuhult, turmixgépbe öntöttem, hozzáadtam az almát és a banánt, majd addig turmixoltam, amíg sima levet kaptam. (Szükség esetén vízzel tovább hígítható). A narancs és a citrom levét a langyos italhoz öntöttem, és ekkor került bele az ízlés szerint adagolt méz is. Így a lehető legtöbb vitamint sikerült megmenteni.

Hűtőben tárolva 2-3 napig elállt.

Tervezem, hogy a közeljövőben nagyobb mennyiségben is elkészítem. Ekkor a végén az alma mellé, a citrusleveket és a mézet is hozzáadom majd, és az összeturmixolt italon rottyantok még egyet. Végül teljesen csíramentesre mosott üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hűtöm le.

Az így elkészített ital akár hónapok múlva is fogyasztható. Igaz, hogy ebben egy kicsit kevesebb lesz a vitamin, mint a nyers leveket is tartalmazóban, viszont rohanós reggeleken vagy ha nem lesz időm beugrani a zöldségeshez, akkor is villámgyorsan tudok majd finom és egészséges gyümölcslevet tenni a család elé.


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link