
Kókusztej házilag
A növényi tejek közül a kókusztej az egyik kedvencem. Gyorsan elkészül, nagyon finom, könnyen variálható, szinte minden édességhez jól passzol és a reggeli kásákat is feldobja. Persze mivel nagyüzemi mennyiségben fogynak nálunk a növényi tejek, ezért ebből sem a bolti verziót veszem, hanem magam készítem otthon, a következő recept alapján:
Kókusztej házilag
Hozzávalók:
1 bögre kókuszreszelék
2 bögre tiszta víz
Elkészítés:
Forrald fel a vizet és öntsd le vele a kókuszreszeléket. A masszát hagyd állni minimum 1 óráig, de akár egész éjszaka is pihenhet. Ezt követően néhány percig turmixold, amíg teljesen sima italt kapsz belőle. A sűrű kókuszmasszát szűrd át egy vékony szövésű szűrőn vagy egy tiszta textílen és már fogyaszthatod is. A megmaradt kókuszreszeléket belesütheted sütikbe, de a reggeli csokis-kókuszos kásába is belekeverheted.
Tipp: Ízesítésként tehetsz hozzá egy kevés fahéjat vagy mézet/steviát is.
Az így elkészített kókusztej a kókuszzsírt is tartalmazza, ha hűtőben tárolod, elképzelhető, hogy kicsapódik a folyadék tetején és megszilárdul. Szobahőmérsékleten azonban újra folyékonnyá válik. Ha zsírban szegényebb italt szeretnél készíteni, akkor a kókuszreszekéket egyszerűen áztasd hideg vízben egy éjszakára, reggel pedig ugyanúgy turmixold és szűrd le. Az így készített házi kókusztej a kókuszzsírt nem tartalmazza.
Egészségedre!
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!
-
MONA