
Tej-, tojás-, glutén- és cukormentes répatorta
Az ételintolernaciám miatt átmeneti tej- és tojásmentes diétán vagyok, az élet azonban nem áll meg. Úgy alakult, hogy ebben a hónapban négy tortát is sütök. Adta magát hát a feladat, hogy kikíséletezzem a tej- és tojásmentes verziókat.
Elsőként a 81 éves nagymamám szülinapját ünnepeltük, akinek az utóbbi időben a szemével voltak problémái. Az orvos sok-sok sárgarépa fogyasztását javasolta neki, amit ő lelkesen követett is.
Gondoltam én is rásegítek egy kicsit, így természetesen répatorta készült a szülinapi ebédhez. Ez a répatorta tejmentes, tojásmentes, cukormentes és gluténmentes. A citromos krém nélkül vegán is, hiszen ahhoz zselatint használtam. Ha azonban azt is helyettesíted, akkor vegán répatortát készíthetetsz.
Tej-, tojás- és cukormentes répatorta
Hozzávalók:
1/2 csésze sárgarépa lereszelve
1 csésze rizsliszt
1 csésze zabpehelyliszt
8-10 ek xilit
1,5 tk szódabikarbóna
1,5 tk sütőpor
1 ek őrölt fahéj
1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
1 csipetnyi őrölt gyömbér
1/2 csésze olvasztott kókuszolaj
4 ek útifűmaghéj
1 csésze víz
A citromos krémhez
2 dl Yoya szójajoghurt
1 citromkifacsart leve
2 ek xilit
2 lapzselatin
Elkészítés:
A sütőt melegítsd előre 160 fokra.
A lereszelt sárgarépát tedd keverőtálba, add hozzá a liszteket, a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszereket és az olajat, majd kezd el alaposan keverni. Az útifűmaghéjat kanalazd egy pohárba, önts hozzá fél csészényi vizet, majd azonnal keverd össze és öntsd a keverékhez. Keverd addig, amíg egynemű tésztát kapsz.
Egy 18 cm-es toraformát kenj ki kókuszolajjal és liszttel, majd kanalazd bele a tésztát.
Mehet is a sütőbe 20-30 percre, közben hústűvel teszteld, hogy a belseje is megsült-e. Ha megsült, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.
A krémhez
Keverd össze a szójajoghurtot és a citromlevet. A lapzselatint a használati útmutató szerint áztasd néhány percre egy kevés vízbe. A xilitet 1-2 ek vízben olvaszd fel, majd add hozzá a lapzselatint is és alacsony lángon olvaszd fel. Az elkészült, kihűlt zselatint csorgasd a citromos joghurtba és alaposan keverd el. Azonnal öntsd a kihűlt torta tetejére, és néhány órára dugd hűtőbe, hogy megdermedhessen.
Dupla adag krémet készítve a répatorta belsejébe is juthat egy citromkrémes rész.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!
-
Anita
-
http://www.21napalatt.hu Eszter
-
-
Balázs-Juhász Anita
-
http://www.21napalatt.hu Eszter
-