5 fűszernövény, amitől finomabb lesz a salátád
Most, hogy zajlik a 21 napos nyárköszöntő salátakihívás, teljesen lázban égek a friss zöldfűszerektől. Ezeket a konyhámban, nyáron pedig a kertben nevelgetem. Lehet, hogy csak az érzékeim csapnak be, de sokkal finomabb egy-egy saláta, ha előtte frissen szüretelem hozzá a bazsalikomot vagy a petrezselymet. Kedvet is kaptam hozzá, hogy összegyűjtsem a kedvenceimet, és a belőlük készült salátaönteteket.
1. Bazsalikom
Korábban itt írtam arról, hogyan lehet otthon is egészséges és ízletes fűszernövényeket nevelni. A bazsalikomom az egyik leghálásabb, talán azért, mert belőle csípek le a legtöbbször, hiszen magában is szívesen elrágcsálom.
Kellemes, kissé pikáns, mediterrán íze azonnal érződik, ha beleteszed valamiben, így a salátát is egyenesen megkoronázza.
Bazsalikomos dressing
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma
1 nagy marék friss bazsalikom
1 lime leve
1 dl olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A bazsalikomot vágd olyan apróra, amilyenre csak tudod, majd keverd hozzá az olívaolajhoz, add hozzá a fűszereket, a fokhagymát, végül csavard bele a lime-ot.
Joghurtos-bazsalikomos öntet
Hozzávalók:
1 nagy marék friss bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
2 dl natúr joghurt
1 ek reszelt parmezán
Elkészítés:
A bazsalikomot aprítsd fel, majd keverd össze a joghurttal, a reszelt parmezánnal és zúzd bele a fokhagymát.
2. Kakukkfű
A kakukkfűnek karakteres íze van, kicsit csípős, kicsit keserű. Alapvetően a húsokhoz passzol jól, de a krumplis és mediterrán, kicsit gombás, paradicsomos saláták mellé is kakukkfüves öntetet szoktam készíteni.
Kakukkfüves salátaöntet
Hozzávalók:
1 tk friss kakukkfű
½ citrom leve
1 dl olívaolaj
1 tk mustár
Elkészítés:
A hozzávalókat keverd össze alaposan és öntsd a salátádra. Kellemesen pikáns végeredményt kapsz, ha összeértek az ízek.
3. Koriander
Én személy szerint rajongok a koriander ízéért, sokszor csak díszítésként teszek a tányérra egy kis csokorral, amit a hús mellé elrágcsálok. Salátákban viszont valami egészen parádésan viselkedik.
Joghurtos-korianderes dressing
Hozzávalók:
1 csokor friss koriander
2 dl natúrjoghurt
1 ek krémsajt
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 ek rizstej
Elkészítés:
Tegyél minden összetevőt az aprítógép és aprítsd homogénre őket. Máris kész, de tálalás előtt adj egy kis időt az ízeknek.
4. Metélőhagyma
Látványra 5 csillagos, de az íze abszolút nem olyan markáns, mint például a póréhagymának. Én sokszor csak megkenem a teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeremet igazi vajjal, és vágok rá friss metélőhagymát, mennyei, próbáld ki.
Márványsajtos dressing zöldsalátához
Hozzávalók:
2 ek almaecet
só, bors
5 dkg reszelt márványsajt
2 ek friss metélőhagyma
pár csepp Worcester szósz
Elkészítés:
Minden összetevőt keverj össze, és öntsd vele nyakon zöldekből álló salátádat!
5. Menta
A menta egy kicsit kilóg a listáról, de muszáj volt felvennem, annyira szeretem, ahogyan az íze játszik a zöldségekkel, a fanyar, édes és keserű aromákkal.
Mentás-joghurtos öntet
Hozzávalók:
1 marék friss menta
2 dl natúrjoghurt
½ lime leve
só, bors
Elkészítés:
Az összetevőket keverd össze egy kis tálban, és öntsd a salátádra. Kimondottan ajánlom olyan salátákhoz, amiben husi is van.
Melyik öntet tetszik a legjobban? Neked van bevált recepted? Oszd meg velem Te is!
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!