5 szuper egészséges zöldség tavaszra
Napi 5 adag friss zöldség és gyümölcs, nem győzöm hangsúlyozni a WHO ezen ajánlását, ami szerintem az egészséges életmód egyik legfontosabb alapelve. A gyümölcsök fogyasztása mindig könnyebb volt, mint a nyers zöldségekké, ezért is indítottam most is a 21 napos nyárköszöntő salátakihívást, és ezért született a mai cikk is a legkülönlegesebb tavaszi zöldségekről. Használd őket és tedd változatossá velük étrendedet!
Indul a spárgaszezon!
A spárga igazi alakbarát zöldség, egy nagy maréknyi mennyiségben körülbelül 30 kalória van. Ennek ellenére tele van rostokkal, így ideális választás, ha fogyni szeretnél.
A liliomfélék családjába tartozó spárga bővelkedik vitaminokban, találsz benne A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat is, de folsavban, mangánban, foszforban, magnézium, cinkben és vasban is gazdag.
Jót tesz a húgyutaknak, természetes vízhajtó, és antioxidánsainak köszönhetően sejtvédőként működik.
Ezek mellett természetes vágykeltőként is számon tartják, nőknél az ösztrogén, míg férfiaknál a tesztoszteron termelődését segíti.
A spárga salátába a legfinomabb, így csinálj belőle kiadós változatot »
Az új kedvenced: articsóka
Az articsóka különleges íze azonnal rabul ejt, ha szereted a mediterrán, olaszos ízeket. Nagyon jó, ha azonnal a szenvedélyeddé válik az articsókázás, hiszen vele nagyon sok rosthoz juthatsz, a kalciumról, magnéziumról, vasról, káliumról nem is beszélve.
Az ásványi anyagok mellett A-, B1-, B2- és C-vitaminra is szert tehetsz, ha sok articsókát fogyasztasz.
Csak jól járhatsz vele, mert jót tesz a májadnak, a gyomrodnak is, sőt a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszik.
Fogyaszd párolva tésztával, ízesítsd vele pizzádat, vagy falatozd savanyítva. Szerintem az utóbbi a legfinomabb.
Endívia, a tavaszi saláták királynője
Mutatós és laktató is, ezért jó választás, ha salátát készítesz. De természetesen nem csak a látványra megyünk, rengeteg benne az A-, B-, C- és E-vitamin is, ami folsavval, kálciummal, káliummal, magnéziummal, vassal, cinkkel és szelénnel egészül ki.
Magas rosttartalma miatt elsőosztályú diétás sali készíthető belőle.
Amit sokan nem tudnak, főzelék is készíthető belőle.
Endíviafőzelék
Hozzávalók:
2 fej endívia
4 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 tk római kömény
1 tk tárkony
só, bors
1 doboz rizstejszín
1 ek kukoricakeményítő
2 ek olívolaj
Elkészítés:
Az endíviát vágd csíkokra. A felkockázott vöröshagymát párold meg az olívaolajon, majd adj hozzá 2 gerezd fokhagymát. Ha a hagymád üveges, add hozzá az endíviát, és forgasd át alaposan. Fűszerekkel ízesítsd, majd önts rá egy csésze vizet.
Add hozzá a rizstejszínt, nyomd rá a megmaradt fokhagymákat, és ha szükséges sűrítsd kukoricakeményítővel.
Mindenki kedvence, a medvehagyma
A medvehagymát a népigyógyászatban is előszeretettel használják, igazi vér-, gyomor- és béltisztóként tartják számon. Ez valóban igaz, és támogatja a szív- és érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet is.
Tavaszi tisztítókúrához ez az ideális alapanyag, ráadásul nagyon finom is. Kimagasló C-vitamintartalmával tökéletes immunerősítő tavaszra.
Én így gyűjtöm a medvehagymát!
Próbálj ki valami újat: terítéken az édeskömény
Az édeskömény méltatlanul kicsi szerepet kap a mai étkezésben, pedig hihetetlenül gazdag ásványi anyagokban, vasban, magnéziumban, káliumban, és A-, B-, C-vitaminokban is bővelkedik.
Úgy tartják, rákmegelőző hatású és segít leküzdeni a gyulladásokat is. A nők egyik legjobb barátja lehet, hiszen enyhíti a menstruációs panaszokat, kiegyensúlyozza a hormonok egyensúlyát és a klimax tüneteit is enyhíti.
Ánizsos íze miatt remek választás, ha salátát, krémlevest vagy halat készítesz.
Egyszerű köret édesköményből
Hozzávalók:
4 édeskömény
1 lime
3 ek olívaolaj
só
rózsabors
Elkészítés:
Az édesköményeket mosd meg, és szeleteld nagyobb karikákra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá a szeleteket, sózd, borsozd. Pirítsd nagy lángon 3-5 percig, majd vedd le a hőfokot és 15 perc alatt főzd készre. Tálaláskor facsard rá 1 lime levét!
Neked melyik a kedvenc tavaszi zöldséged, amit alig vársz, hogy megjelenjen frissen?
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!