5 szuper egészséges zöldség tavaszra

5 szuper egészséges zöldség tavaszra

Napi 5 adag friss zöldség és gyümölcs, nem győzöm hangsúlyozni a WHO ezen ajánlását, ami szerintem az egészséges életmód egyik legfontosabb alapelve. A gyümölcsök fogyasztása mindig könnyebb volt, mint a nyers zöldségekké, ezért is indítottam most is a 21 napos nyárköszöntő salátakihívást, és ezért született a mai cikk is a legkülönlegesebb tavaszi zöldségekről. Használd őket és tedd változatossá velük étrendedet!

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

Indul a spárgaszezon!

A spárga igazi alakbarát zöldség, egy nagy maréknyi mennyiségben körülbelül 30 kalória van. Ennek ellenére tele van rostokkal, így ideális választás, ha fogyni szeretnél.

A liliomfélék családjába tartozó spárga bővelkedik vitaminokban, találsz benne A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat is, de folsavban, mangánban, foszforban, magnézium, cinkben és vasban is gazdag.

Jót tesz a húgyutaknak, természetes vízhajtó, és antioxidánsainak köszönhetően sejtvédőként működik.

Ezek mellett természetes vágykeltőként is számon tartják, nőknél az ösztrogén, míg férfiaknál a tesztoszteron termelődését segíti.

A spárga salátába a legfinomabb, így csinálj belőle kiadós változatot »

spargasalata

Az új kedvenced: articsóka

Az articsóka különleges íze azonnal rabul ejt, ha szereted a mediterrán, olaszos ízeket. Nagyon jó, ha azonnal a szenvedélyeddé válik az articsókázás, hiszen vele nagyon sok rosthoz juthatsz, a kalciumról, magnéziumról, vasról, káliumról nem is beszélve.

Az ásványi anyagok mellett A-, B1-, B2- és C-vitaminra is szert tehetsz, ha sok articsókát fogyasztasz.

Csak jól járhatsz vele, mert jót tesz a májadnak, a gyomrodnak is, sőt a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszik.

Fogyaszd párolva tésztával, ízesítsd vele pizzádat, vagy falatozd savanyítva. Szerintem az utóbbi a legfinomabb.

articsoka_

Endívia, a tavaszi saláták királynője

Mutatós és laktató is, ezért jó választás, ha salátát készítesz. De természetesen nem csak a látványra megyünk, rengeteg benne az A-, B-, C- és E-vitamin is, ami folsavval, kálciummal, káliummal, magnéziummal, vassal, cinkkel és szelénnel egészül ki.

Magas rosttartalma miatt elsőosztályú diétás sali készíthető belőle.
Amit sokan nem tudnak, főzelék is készíthető belőle.

Endíviafőzelék

Hozzávalók:
2 fej endívia
4 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 tk római kömény
1 tk tárkony
só, bors
1 doboz rizstejszín
1 ek kukoricakeményítő
2 ek olívolaj

Elkészítés:
Az endíviát vágd csíkokra. A felkockázott vöröshagymát párold meg az olívaolajon, majd adj hozzá 2 gerezd fokhagymát. Ha a hagymád üveges, add hozzá az endíviát, és forgasd át alaposan. Fűszerekkel ízesítsd, majd önts rá egy csésze vizet.

Add hozzá a rizstejszínt, nyomd rá a megmaradt fokhagymákat, és ha szükséges sűrítsd kukoricakeményítővel.

endivia_

Mindenki kedvence, a medvehagyma

A medvehagymát a népigyógyászatban is előszeretettel használják, igazi vér-, gyomor- és béltisztóként tartják számon. Ez valóban igaz, és támogatja a szív- és érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet is.

Tavaszi tisztítókúrához ez az ideális alapanyag, ráadásul nagyon finom is. Kimagasló C-vitamintartalmával tökéletes immunerősítő tavaszra.

Én így gyűjtöm a medvehagymát!


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ismerős, amikor az erdőt járva megcsapja az orrodat a jól ismert fokhagymás illat? Hétvégén újra megtörtént, és amerre csak elláttunk mindenütt gyönyörű zöld medvehagymatakaró borította a talajt. Egy csokorravaló haza is jött velünk. Ezúttal parmezánnal keverve, tésztába forgatva került az asztalra. De megunhatatlan levesként, pestóként, melegszendvicsre sütve, sült husi mellé és persze salátában! Te hogy szereted a medvehagymát? #21napalatt #medvehagyma #egeszsegeseletmod #egeszseges #erdo #tavaszvan #medvehagymaszezon #egeszsegestaplalkozas #mik #dietahelyettegeszsegesen #egeszsegesvagyok #esazismaradok

SZIGETI-KOVÁCS ESZTER (@21napalatt) által megosztott bejegyzés,

Próbálj ki valami újat: terítéken az édeskömény

Az édeskömény méltatlanul kicsi szerepet kap a mai étkezésben, pedig hihetetlenül gazdag ásványi anyagokban, vasban, magnéziumban, káliumban, és A-, B-, C-vitaminokban is bővelkedik.

Úgy tartják, rákmegelőző hatású és segít leküzdeni a gyulladásokat is. A nők egyik legjobb barátja lehet, hiszen enyhíti a menstruációs panaszokat, kiegyensúlyozza a hormonok egyensúlyát és a klimax tüneteit is enyhíti.

Ánizsos íze miatt remek választás, ha salátát, krémlevest vagy halat készítesz.

Egyszerű köret édesköményből

Hozzávalók:
4 édeskömény
1 lime
3 ek olívaolaj

rózsabors

Elkészítés:
Az édesköményeket mosd meg, és szeleteld nagyobb karikákra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá a szeleteket, sózd, borsozd. Pirítsd nagy lángon 3-5 percig, majd vedd le a hőfokot és 15 perc alatt főzd készre. Tálaláskor facsard rá 1 lime levét!

edeskomeny_

Neked melyik a kedvenc tavaszi zöldséged, amit alig vársz, hogy megjelenjen frissen?

nyarkoszonto_salata_kihivas_popup


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
close-link

Elfogyott, elkapkodták!
Sebaj, újra nyomdában van.
KUPONKÓD a várakozásodért:
21NAP500

ÉRDEKEL
close-link