
5 zöldség és gyümölcs, aminek jobb a hűtőszekrényen kívül
A heti nagy bevásárlás és az utána történő elpakolás egy olyan rutin, ami fel sem tűnik az embernek. Ezt ide, azt oda és már ki is ürül a megrakott kosár. Észrevettem, hogy szinte automatikusan pakolok a polcok és a hűtőszekrény között, annyira rögzült már, hogy minek hol a helye.
Most, hogy ismét belevágtunk egy turmix kihívásba kicsit több zöldséget és gyümölcsöt vásároltam, mert az irodában is megleptem a kollégákat egy-egy finom itallal. Azt vettem észre, hogy van egy-két fajta, ami nem váltja be a hozzáfűzött reményeket.
Őszintén szólva meglepett, mert mindig nagy gonddal válogatok a zöldségosztályon és a piacon, aztán rájöttem, hogy valószínűleg a tárolással lesz a gond. Beugrott, hogy vannak zöldségek és gyümölcsök, amiknek nem tesz jót a hideg, így felülbíráltam a pakolási rendet a konyhában.
5 zöldség és gyümölcs, aminek jobb a hűtőszekrényen kívül
1. Paradicsom
Bár ilyenkor télen nehéz finom, ízletes paradicsomot kapni, de ha mégis sikerül, akkor az ízélmény könnyen elronható, ha jégre tesszük. Kár lenne érte, hiszen magas antioxidáns tartalma miatt az egyik legjobb rákmegelőző zöldségként tartják számon. Érdemes a reggeli vagy a vacsora mellé felcikkezni belőle, mert erősíti az immunrendszert és megöli a vírusokat.
2. Uborka
Az egyik kedvencem, mert egész évben finom ropogtatni való és saláta alapanyag. Tele van A -és E-vitaminnal, több mint 95%-a víz, így nyáron folyadékpótlóként is be szoktam csempészni a menübe. Érdekes, hogy nálunk kivivel turmixolva van a legnagyobb sikere.
3. Egzotikus gyümölcsök
Mangó, papaya és ananász egytől egyig mennyeien ízletes gyümölcsök, amiket vétek a hűtőbe tenni. Megváltoztatja, tompítja a zamatukat, amikért sokszor borsos árat fizetünk a szupermarketekben. Ördögi kör, hogy amíg a fridzsider nem tesz nekik jót, addig ha megkezdjük őket villámgyorsan megromlanak. Ha csak egy fél ananászra van szükségem, akkor a másik felét azonnal lefagyasztom, így az íze tökéletes marad.
4. Citrusfélék
Magas C-vitamin tartalmuk miatt az őszi-téli szezon legkedveltebb gyümölcsei. Sokan nem tudják, hogy hideg hatására jócskán vesztenek vitamintartalmukból, sőt a vérnarancsok 2 celsius fokos hőmérsékleten meg is keserednek, pedig amúgy sem édesek.
5. Hagymafélék
Alig van olyan magyar étel, ami ne igényelne vöröshagymát. Ez az a zöldség, amiből nem egy-két darab szokott árválkodni a háztartásokban, kiló számra vásároljuk. Az igaz, hogy száraz, hűvös helyen kell tartani, de hideg hatására könnyen meglevesesedhet és megpuhulhat.
Te hogyan tárolod a zöldségeket, gyümölcsöket? Van egy jó tipped hozzá? Oszd meg velem is!
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!