5 tipp az egészségesebb karácsonyi süteményekért

5 tipp az egészségesebb karácsonyi süteményekért

Mit jut eszedbe a karácsonyról? A meghitt családi beszélgetések, a rengeteg ajándék, a gyerekek önfeledt öröme, a csodás karácsonyi vacsora vagy éppen a finomabbnál finomabb sütemények? Sokan vannak, akik már jóval karácsony előtt attól rettegnek, mekkora plusz súlyt szednek majd fel az ünnepek alatt, néhány apró trükkel azonban minimalizálhatod a “kárt”. :)

Az egészséges életmód fő szabálya, hogy bármit ehetsz, de azt mértékkel tedd. A legjobb persze, ha az a minden is egészséges összetevőkből készül.

Igen, én is tudom, hogy a teljes kiőrlésű liszt nem pont úgy viselkedik, mint a fehérliszt, hogy más lesz a színe, állaga és íze is. Karácsonykor viszont mindennek tökéletesnek kell lennie, törekedjünk ezért az arany középútra. Olvass tovább, adok néhány ötletet, hogyan:

1. Cukor helyett

A cukor az egyik összetevő, amelyik egyetlen süteményből sem hiányozhat. Ha már próbálgatod egy ideje az egészségesebb recepteket vagy a könyv alapján elhagyni a finomított cukrot, akkor biztosan feltűnt, hogy a hagyományos receptek alapján készített sütemények és édességek indokolatlanul édesek. Én alapból meg szoktam felezni a régi receptekben írt cukor mennyiségét, általában így is tökéletesen elég az elkészült sütemény édessége. DE…

mez

… még jobb megoldás, ha a fele mennyiségű finomított cukrot is inkább egészségesebb alternatívára cseréled, pl. mézre, xilitre, sztíviára vagy kókuszcukorra. Én a mézeskalácsba pl. soha nem teszek extra cukrot, éppen elég édes magától a méztől is. Idén új, felturbózott mézeskalácsreceptet kísérleteztem ki, próbáld ki te is!

Ha a recept engedi, akkor a cukrot akár banán- vagy almapürével is helyettesítheted.

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

2. Turbózd fel a fehér lisztet

Igen, pontosan tudom, hogy a tisztán teljes kiőrlésű lisztből készített süteménynek más lesz az állaga, az íze és a színe is. Ha nem akarsz teljesen megválni a fehér liszttől, turbózd fel egy kicsit. Használj fele-fele arányban fehér és teljes kiőrlésű lisztet, vagy helyettesíts 1-1 kanálnyit zabpehelyliszttel, esetleg adj hozzá szazámlisztet vagy mandulalisztet. Ezek nagyon értékes tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak, így nem csak finomabbá, de táplálóbbá is teszik a süteményeket.

szezammagliszt

Azok a sütemények, amelyek fahéjjal vagy kakaóval, karobbal készülnek, eleve sötétebb színűek lesznek, így ezekben a teljes kiőrlésű liszt is elfér. Meglátod, senkinek nem fog feltűnni a különbség. Tipikusan ilyen karácsonyi recept pl. a mézeskalács, de érdemes kipróbálni ezt a zabkeksz receptet is.

3. Csempéssz aszalt gyümölcsöket a süteményekbe

A tél az aszalt gyümölcsök ideje. Ki ne nyúlna rá egy finom, puha aszalt szilvára, harapna bele egy édes aszalt sárgabarackba vagy savanyú meggybe. Nekem az utóbbi a nagy kedvencem. Használd is ki ezt. Díszítsd aszalt gyümölcsökkel a süteményeket. A mézes puszedlin is különösen jól mutat, de rejthetsz 1-1 szemet a kókuszgolyó közepébe, a keksztekercsbe, de használhatod édesítésre a pépesített datolyát is. (Arra azért vigyázz, hogy ne cukrozottat vegyél!)

aszalt_gyumolcsok

4. Keverd olajos magkat a tésztához

A teljes tejmentes diéta miatt most a szokásosnál is jobban odafigyelek, hogy több kalciumban gazdag ételt fogyasszuk. Ehhez pedig tökéletes választás a dió, a mák, a mogyoró, napraforgómag és a szezámmag. Most szerencsére szezonja is van.

Ezért nálunk minden süteménybe került durvára tört dió, egy kis mogyoró, szezámliszt vagy éppen mandulaliszt. Ezek az olajos magok nagyon értékes vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre a szervezetünknek szüksége is van.

olajos_magok

5. Kínálj aszalt gyümiket és olajos magokat nassolnivalónak

A karácsonyi vacsora után jól esik egy kis nassolnivaló, ehhez is nagyon jó választás a sótlan olajos magokból álló keverék, de készíthetsz müzlikockákat, tehetsz az asztalra aszalt gyümölcsöket, vagy finom, magas kakaótartalmú csokoládéba hempergetett friss gyümölcsöket. Én idén karobbal is kipróbálom. Majd felteszem a receptek közé, hogyan sikerült.

Remélem, hogy tudtam adni néhány tippet, hogy bűntudat nélkül telhessenek az ünnepek. Jó karácsonyi készülődést! :)


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link