A legfinomabb hazai halak

A legfinomabb hazai halak

2019-ben azt is kitűztem célul, hogy legalább az ismerőseim és a követőim körében népszerűbbé teszem a halfogyasztást. Azért tartom ezt fontosnak, mert mindig csodálom, hogy a halfogyasztó nemzetek, a portugálok, spanyolok milyen egészséges és fittek. Ha egy kicsit odafigyelünk, mi is a nyomukba érhetünk. Ma az „itthon nehéz minőségi halhoz jutni” szlogenre szeretnék rácáfolni, nézd meg, melyek a legfinomabb hazai halak!

Halfogyasztás nélkül nincs egészséges életmód

Korábban már 10 pontban összefoglaltam, miért fontos, hogy minden héten kerüljön hal az asztalra. Ezek közül is kiemelten fontosnak tartom Omega-3-6 és D-vitamin tartalma miatt, ugyanis ezeket más táplálékból nehezebben tudjuk felvenni.

Távoli tájak ízletes halai

Számomra a tengeri halak jelentik az igazi halas ételeket. Ezeket azonban nem mindig egyszerű frissen beszerezni. Jó megoldás lehet a gyorsfagyasztott és a konzerves verzió is, ám ekkor alaposan meg kell vizsgálni az apróbetűs összetevőket.

A top 5 legegészségesebb hal között is csupa tengeri halfajtát találsz. A lista összeállításánál törekedtem arra, hogy tényleg a legfinomabb halakat válasszam, amelyek viszonylag kedvező áron, itthon is beszerezhetők.

A tőkehal, a tonhal, a lazac, a szardínia és a pisztráng a nyerő ötös, amelyek közül minden hétre ajánlok 1-1 adagot.

Hazai vizekre evezve

A magyar vizekben is bőséges halválasztékra lelünk. Ezeken a húsokon keresztül is élvezhetjük a halfogyasztás jótékony hatásait, viszont a magyar halfajták esetében kevésbé kell tartani a magas higanytartalomtól.

Ezek közül válogass:
- a legklasszikusabb a ponty, amit halászlében és rántva kínálnak a legtöbbször,
- a süllő fűszeres lisztben sütve, jó ropogósan a legfinomabb,
- a harcsa nagyra tud nőni, rengeteg húsa van és ami a legjobb, szálkamentes,
- a pisztrángot több helyen is tenyésztik nálunk, sütve, füstölve, párolva is ízletes,
- szintén hazánkban fogható az angolna, aminek nincsen nagy gasztronómiai hagyománya nálunk, pedig finom a húsa és zsírsavakban is gazdag,
- végül a keszegfélék közül is érdemes válogatni, paprikás liszttel kiváló ebéd.

Hol vegyünk halat?

Élőhalat, friss halhúst csak megbízható forrásból szabad vásárolni, lehetőleg halpiacon, vagy a mostanában elterjedt kézműves vásárokon. Ami fontos, győződjünk meg róla, hogy friss az illata a húsnak, hiszen a romlott halhúsnak jellegzetesen büdös szaga van, így messziről felismerhető.

Gyorsfagyasztott és konzerves változatot bátran vásárolhatunk a nagyobb üzletekben is.

Neked van bevált halas recepted? Oszd meg velem is!