Egészséges életmód a táplálkozáson túl 2. rész – A mosás

Egészséges életmód a táplálkozáson túl 2. rész – A mosás

Néhány hete elkezdtem írni egy blogposztsorozatot arról, hogy számomra mi mindennel egészült ki az egészséges életmód a táplálkozáson túl. Mert bizony az egészséges ételek, a mozgás és a pozitív gondolkodás csak egy kis szelet a tortából. A világ, a közvetlen környezetünk tele van egészségkárosító anyagokkal, és egyedül mi magunk vagyunk, akik ezeket felfedezhetik, kordában tarthatják és szabályozhatják. Ezúttal a mosókonyhámba kalauzollak el, nézzük, hogy teremthetsz egészséges környezetet a közvetlen közeledben, a ruháidon.

Egyértelmű jel: az ekcéma

Világ életemben érzékeny, allergiára, ekcémára hajlamos volt a bőröm. Ugyan egy allergiavizsgálat gyerekkoromban kimutatta, hogy nem tolerálja jól a bőröm a porállagú mosószereket, a tünetek csak nem akartak elmúlni.

Aztán felnőttként, amikor már tudatosan kezdtem nyomozni, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket, jutottam el ismét a mosószerekhez. Rengeteget olvastam arról, hogy milyen káros anyagokat tartalmaznak, hogy milyen szörnyű hátulütője lehet a finom illatú öblítők használatának. Így elhasználtam a maradék mosószert, ami otthon volt és környezetbarát és természetes megoldásokra váltottam.

Egészségre káros vegyületektől hemzsegnek a hagyományos mosószerek

Ha összehasonlítod a hagyományos mosószerek összetevőlistáját, gyorsan felfedezheted, hogy a legtöbb termék szinte ugyanazokat az összetevőket tartalmazza: felületaktív anyagok, fehérítők, vízlágyítók, csomósodásgátlók, lúgok és egyéb segédanyagok.

A baj az, hogy közülük egyes alkotórészek bőrirritáló vagy mérgező hatásúak is lehetnek, arról nem is beszélve, hogy a lefolyón keresztül a környezetet is károsítják. Érdemes foglalkozni a témával, annál is inkább, mert ezek a veszélyes anyagok akár komoly egészségügyi panaszokat is okozhatnak, pl. allergiát, ekcémát, hormonzavarokat

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

Egészségre veszélyes összetevők a mosószerekben:

Felületaktív anyagok/tenzidek

A felületaktív anyagok felelősek a mosószerek hatékonyságáért, ezek választják el és oldják fel a zsíros és olajos szennyeződéseket mosás közben. A leggyakrabban az ún. anionos felületaktív anyagokat használnak, amik nagyon olcsók és hatékonyak, “cserébe” viszont veszélyesek a környezetre. Ilyen pl. az erős bőr- és szemirritáló Sodyum Laurxl Sulphate (SLS), ami felnőttekre és gyerekekre egyaránt kockázatos lehet.

Biztonságosabbnak tartják a Sodium-Coco-Sulfate (SCS), de a gyakorlatban ugyanolyan irritáló hatások jelentkezhetnek.

Az SLS-nél gyengédebb hatású az SLES, ez viszont emberi rákkeltő 1,4-dioxane-nal szennyezett a legtöbb esetben.

A természetes, nem-ionos felületaktív anyagok drágábbak, de káros hatásai nem ismertek. Ilyen pl. a Cocos Glucoside, a Decyl Gucoside vagy a mosódióban is megtalálható szaponin.

Fehérítő anyagok

A fehér ruhákhoz használt mosószerek optikai fehérítőket tartalmazhatnak, amelyek nem a ruhát fehérítik, hanem megfestik őket. Ilyen vegyület a nátrium-hipoklodit, amely használatakor egészségkárosító hatású klórozott vegyületek keletkezhetnek.

Vízlágyító adalékok

A kemény víz lágyítására vízlágyítókat, foszfátokat tesznek a mosószerekhez, amely a természetes vizekbe jutva az algásodást segíti elő.

Tartósítószerek

A mosószerekhez használt tartósítószerek egy része környez- és egészségkárosító hatású. Ajánlott kerülni az allergizáló hatású Methylisothiazolinonet és a hormonrendszert befolyásoló parabéneket.

Szintetikus illatanyagok

A szintetikus illatanyagok szintén allergizáló hatásúak.

Természetes alternatívák

Mosódió a színes ruhákhoz

A 100%-ban természetes, vegyszermentes és lebomló mosódió semmilyen káros adalékanyagot nem tartalmaz. Ideális választás érzékeny bőr esetén. Mosóhatását a szappanfa termésében található szaponin nevű vegyület adja. Használhatod magát a mosódiót is, kis zsákban a ruhák mellé téve, de létezik már folyékony változata is. A mosódió enyhe színező hatású, ezért inkább színes ruhák mosásához ajánlom. Illatmentesen mos tisztára, ezért, ha illatokra is vágysz, használj mellé illóolajat. Jó választás a levendula, a teafaolaj vagy a citromolaj, mert ezek fertőtlenítő hatásúak is.

mosodio

Mosószóda a fehér ruhákhoz

A mosószóda néven elhíresült nátrium-karbonát 100%-ban természetes, környezetbarát tisztítószer, amit mosáshoz, áztatáshoz, általános tisztításhoz, mosogatáshoz is használhatunk. Enyhe fehérítő hatása miatt inkább fehér ruhákhoz használd.

Fehérítősó, szódabikarbóna és marhaepeszappan a folttisztításhoz

A makacsabb foltok eltávolításához a mosódión és a mosószódán túl szükséged lehet egy kis segítségre is. A fehérítősó az aktív oxigén segítségével távolítja el a foltokat, áztatáshoz és közvetlenül a foltra kenve is használható, fehér és színes ruhákhoz is. A szódabikarbónás áztatást leginkább fehérítésre használható. A makacs foltokat pedig marhaepeszappannal is bedörzsölheted, bámulatos hatékonyan távolítja el a gyerekek zoknijából a koszt.

Háztartási ecet az öblítéshez

Én öblítő helyett évek óta ecetet használok. Puhábbak lesznek tőle a ruhák, a tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem marad utána ecetszag és az ecet remekül fertőtlenít, arról nem is beszélve, hogy segít megőrizni a színes ruhák színét. Nincsenek fakó ruháink.

Mosóparfüm, ha illatokra is vágysz

A tiszta ruhának nincs illata, bár a hagyományos mosószerek gyártói épp az ellenkezőjét hitették el velünk az elmúlt években, évtizedekben. Hagyományosról tiszta mosószerre váltáskor nagyon furcsa lehet, hogy illatmentesek a ruhák, de igazából csak szokás kérdése.

Ha mindenképpen illatos ruhákra vágysz, akkor használhatsz mosóparfümöt. És rengeteg bio- és ökomosószert és öblítőt gyártanak már illatos változatban is.

Ha érzékeny, ekcémára hajlamos a bőröd, akkor viszont mindenképpen ajánlott inkább illatmentes változatot választani.

Biomosószerek és bioöblítők

Azoknak, akik szeretik az egyszerű megoldásokat, nehezen mondanak le a hagyományos mosószereknél megszokott illatokról és könnyű használhatóságról, jó alternatívát jelenthetnek a biomosószerek és bioöblítők. Ezek egészségre és környezetbe nem káros vegyületekből készülnek, ugyanúgy kell használni őket, mint a hagyományos mosószereket és éppoly hatékonyak is. Az áruk persze attól magasabb.

Saját tapasztalatom

Én évek óta mosódióval, mosószódával és ecetes öblítéssel mosok. A bőrproblémáim teljesen megszűntek, az ekcémám sem jelentkezett évek óta. És ami a legfontosabb, a kislányomnak sem voltak bőrproblémái soha.

Engem személy szerint nem zavar, hogy nincs illata a ruháinknak, így nálunk ez nem szempont a váltáskor.

Nem okoz gondot a folttisztítás sem, marhaepeszappannal vagy fehérítősóval eddig minden foltot sikerült kiszednem.

Nálunk elég kemény a víz, így azt megfigyeltem, hogy egy idő után a ruháink elkezdtek keményedni. Amióta azonban beruháztunk egy szárítógépbe, erre sincsen panasz. A régi, kemény törölközők is újra puhák lettek.

Erre figyelj a vásárlásnál

  • vásárláskor mindig ellenőrizd a termék csomagolását és az összetevőket,
  • keresd a biztonságos minősítéseket és tanúsításokat a címkéken,
  • ne márka szerint vásárolj, a tanúsításokat termékek és nem márkák kapják.

Te mivel mosol? Oszd meg a tapasztalataidat kommentben!


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link

TURBÓZD FEL AZ IMMUNRENDSZERED!
10% kedvezmény és ingyenes szállítás a könyvemre! 

ÉRDEKEL
close-link