
Egészséges tízóraik
Amióta a kislányom megszületett és szilárd táplálákot is eszik, még tudatosabban figyelek a táplálkozásomra. Hozzá hasonlóan napi ötször eszek kisebb adagokban, és minden egyes alkalomra igyekszem friss zöldséget vagy gyümölcsöt is az asztalra tenni. Teszem ezt egyrészt a magam egészsége miatt is, másrészt azért, hogy neki jó példát mutassak. Ma már tudom, ha anya valamit eszik, azt neki is azonnal meg kell kóstolnia.
Nincs is ezzel semmi probléma. Szerencsére ott tartunk, ha csak meglát egy friss gyümölcsöt vagy zöldséget, azonnal kér belőle. És ebben tényleg semmi túlzás nincsen. Persze az is lehet, hogy gyerekfüggő. A lelkiismeretem viszont nyugodt, hiszen én is megtettem mindent annak érdekében, hogy ez így legyen.
Ennek ellenére néha előfordul, hogy már kicsit unalmas lesz tízóraira vagy uzsonnára a jól megszokott alma és banán. Ilyenkor jól jön egy mentőöv, néhány finom, tápláló ötlet, mi minden kerülhet a tízóraira kitett tányérra. Ebből gyűjtöttem össze most néhány egészséges alternatívát. Nálunk ezek mindegyike bevált, kedvelt fogás délelőtt és délután is.
Sajt
A fehérjedús csemege, amely ellát energiával a következő étkezésig. Egyszerűen kis darabokra szoktam vágni néhány szelet – akár különböző típusú – sajtot, és néha keverek hozzá alma- vagy körtedarabokat is.
Turmix
Üdítő vagy gyümölcslé helyett mindig a turmixot felé billen a mérleg nyelve. A tízóraira készített turmix alapja lehet banán, meggy, eper vagy málna is, szezontól függően. Ezt valószínűleg még az is szívesen megissza, aki egyébként nehezen veszi rá magát, hogy gyümölcsöt egyen.
Eper
Bár tény, hogy egy banánt vagy almát sokkal egyszerűbb becsomagolni, illetve könnyebb elfogyasztani, alkalmanként kis dobozba egy maroknyi C-vitamin-dús epret is csomagolok.
Muffin
A teljes kiőrlésű gabonából, gyümölcsök hozzáadásával készült muffin remekül megfelel szendvics helyett. Ha sós sütit kívánok, akkor gyümölcsök helyett cukkinit vagy répát sütök a tésztába.
Joghurt
Egy pohár csökkentett zsírtartalmú joghurt remek tízórai. Ilynekor mindig natúr joghurtot vásárolok, és magam keverem hozzá a friss gyümölcsöket, vagy a belőlük készített gyümölcspépet, cukormentes lekvárt. Az abszolút kedvencek a bogyósok.
Édesburgonya
Az édesburgonya tele van A-, B6- és C-vitaminnal. Sokkal egészségesebb hagyományos változatánál, a sült krumplinál. Sütőben, olaj nélkül sütve jó választás uzsonnára. Akár valamilyen mártogatóst is lehet készíteni mellé.
Tojás
A tojás sok fehérjét tartalmaz és akár tízóraira is bevethető. Néha csak egy főtt tojást csomagolok vagy felverve pitát készítek belőle, és zöldségekkel töltöm meg.
Körte
A rostban gazdag körte krémsajttal nagyon finom. Egyszerűen összeragasztom sajttal a két körteszeletet, és szendvicsként fogyasztom.
Te mit szoktál enni tízóraira?
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!