
Glutén nélkül: áldás vagy baj is lehet belőle?
Gluténmentes. Ez az egyik legnépszerűbb jelző manapság, ami ezreket vonz az élelmiszer- és bioboltokban is. Dübörög a gluténmentes biznisz, rengetegen élik az életüket ok nélkül is gluténmentes diétával. De miért olyan népszerű és valóban ideális választás ez az életmód mindenkinek? Ezt a témát járom most körbe!
Mi az a glutén?
A glutén, vagy más néven sikér a búzafélékben található két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A glutén összetételét ¾ részben gliadin, ¼ részben glutenin alkotja.
Ez az összetevő, azaz a sikér teszi a rugalmassá, gyúrhatóvá és formázhatóvá a búzalisztből készült ételeket, tésztákat. És ez lehet a felelős, pontosabban a gliadin a cölikáliáért, azaz a gluténérzékenységért.
Tényleg allergiás vagy a gluténra?
Minden szakfórum, szakoldal és minden szakorvos arra figyelmeztet, hogy tartózkodjunk az öndiagnózistól, hiszen a gluténérzékenység tünetei más betegségei jelei is lehetnek. Ha diétát tartunk, átmenetileg jobb lehet a közérzetünk, és csak később fedezhetjük fel, hogy tényleg baj van.
Éppen ezért, ha tapasztalod az általános tüneteket gluténfogyasztás után, mint a hasfájás, puffadás, hasmenés, hányinger, hányás, először mindenképpen keresd fel háziorvosodat.
A gluténmentes étrendről dióhéjban
Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a búza minden formában tilos. Nem szabad búzával, árpával és rozzsal készült ételeket fogyasztani, zabból is csak a gluténmentes jöhet szóba.
A liszt gluténmentes zabliszttel, rizsliszttel, kukoricaliszttel és maglisztekkel helyettesíthető, köretként pedig rizs, burgonya, quinoa, köles, hajdina és az amaránt kerülhet terítékre.
Fontos, hogy ha egészségügyileg indokolt számodra a gluténmentesség, mindenképpen egyeztess egy táplálkozási tanácsadóval azért, hogy ne szenvedjen hiányt a szervezeted semmiben.
A gluténmentes étrend veszélyei, ha nem vagy gluténérzékeny
Minden orvos azt javasolja, hogy ok nélkül ne hagyjuk ki a glutént az étrendükből, hiszen ha nem vagyunk rá érzékenyek, akkor a glutén is a kiegyensúlyozott, mértékletes és egészséges táplálkozás része.
A gluténmentesség akkor is tilos, ha gluténérzékenységre gyanakszunk, mivel a glutén mellőzése téves diagnózisok felállításához vezethet.
Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem küzdünk ételallergiával vagy intoleranciával, számolnunk kell a gluténmentes étrend lehetséges negatív hatásaival is. Hiánybetegségek alakulhatnak ki, például vashiány és B-vitaminhiány, valamint megnő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye is.
Diéta helyett egészségesen
Hiszem és vallom, hogy az egészséges életmód meghálálja magát. Ha odafigyelünk arra, miből mennyi és milyen minőségben kerül a tányérra, akkor kiegyensúlyozottá tehetjük testünket és lelkünket is.
Ezért alakítottam ki 21 napos programomat, amiben nemcsak a gyümölcsök és zöldségek fontosságáról, a fehér liszt és a finomított cukor lecseréléséről, a pozitív gondolkodás, a pihentető alvás és a mozgás fontosságáról is szólok. De nem csak elméleti, gyakorlati tippeket is tartogatok számodra.
Kíváncsi vagy, hogyan épül fel a 21 napos életmódváltó program?
Olvasd el az első fejezetet ingyen »
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!