
Top 10 legegészségtelenebb étel
Rengeteg vita van arról, hogy melyik ételek egészségesek és egészségtelenek, de akad köztük néhány, amely esetén nincs kérdés. Minden háztartásban tiltólistára kéne kerülniük. Összegyűjtöttem közülük 10-et, amelyeket jobb minél messzebbre elkerülnöd.
1. Fehér kenyér
A finomított fehér lisztből készült kenyér bár alapvetően búzából készül, a feldolgozás során szinte minden hasznos tápanyagot elveszít. Üres kalória marad csupán, ami bár rendkívül finom, de nagyon hízlal. És akkor még nem is beszéltünk a sok állományjavítóról, adalékanyagról és cukorról, amit azért kevernek a tésztához, hogy puhább, nagyobb és tartósabb legyen.
A fehér lisztből készül kenyér helyett egészségesebb választás a teljes kiőrlésű gabonából készített kenyér. Vásárláskor azonban mindig nézd meg az összetevők listáját, válassz minél kevesebb alapanyagot tartalmazó, e-számoktól és adalékanyagoktól mentes kenyeret.
2. Cukrozott ételek
A túlzott finomított cukor fogyasztása egyértelműen összefüggésbe hozható az egyre nagyobb méreteket öltő elhízással, a szívbetegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Ajánlott minden feldolgozott élelmiszer csomagolását ellenőrizni, mert rengeteg olyanban is található cukor, amire nem is gondolnánk. Pl. kenyér, felvágottak, konzervek stb.
Bár már rengeteg élelmiszer készült édesítőszerrel, ezekkel is jobb óvatosan bánni, és inkább az egészségesebb, természetes édesítők közül válogatni, pl. stevia, eritrit, méz vagy akár a xilit.
3. Ipari növényi olajok
Az elmúlt néhány évtizedben aggasztóan megnőtt a finomított növényi olajok fogyasztása, és különösen veszélyes látni, hogy szinte minden feldolgozott élelmiszerbe kerül belőlük. Kis mennyiségben fogyasztva az omega-6 zsírsavakat tartalmazó növényi olajok egészségesek, túlfogyasztás esetén azonban krónikus megbetegedéseket okozhatnak.
Egészségesebb választás a mértékkel fogyasztott kókuszolaj, az extra szűz olívaolaj vagy az avokádóolaj, és mellettük ajánlott az omega-3 zsírsavakban bővelkedő halfogyasztást is növelni.
4. Fagyasztott pizza
A pizza az egyik legnépszerűbb étel, mert finom, könnyű enni és jól is néz ki. A fagyasztott változatai azonban nagyon egészségtelenek, mert fehér lisztből, erősen feldolgozott felvágottakból és sajtból készülnek, magas a sótartalmuk, ami növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Egészségesebb alternatíva az egészséges alapanyagokból készített házi pizza. De szerencsére már egyre több pizzéria figyel oda a minőségi összetevők használatára.
5. Gyorséttermi ételek
A gyorséttermi ételek hemzsegnek az ízfokozóktól, mesterséges adalékanyagoktól, állományjavítóktól, cukortól, sótól és tartósítószerektől. És bár frissen fogyasztva finomak, néhány óra múlva már szinte ehetetlenek. Ez elegendő érv is ahhoz, hogy lehetőleg minél kevesebbet fogyasszunk belőlük.
Érdekes összefüggés ugyanakkor, hogy ha valaki huzamosabb ideig egészséges, természetes ételeket fogyaszt, akkor akár gyomorfájást és rosszullétet is tapasztalhat a gyorsételek fogyasztása után.
6. Édességek
Az édességekkel ugyanaz a probléma, mint a finomított cukorral, hiszen a legfőbb összetevője a finomított cukor. Külön kiemelendő, hogy a káros hatásainak leginkább a gyerekek vannak kitéve, akik megőrülnek egy kis cukorkáért, nyalókáért, csokiért.
Szerencsére léteznek már egészséges édességek, amelyek pl. tiszta gyümölcsökből készülő szeletek, cukormentes gyümölcspürék, gyümölcsnyalókák, mézzel készült, adalékmentes gumicukrok stb.
7. Feldolgozott hentesáru
A feldolgozott hentesáruk hemzsegnek a káros zsíroktól, és mindenképpen érdemes megnézni az összetevők listáját, mert színhúst sokszor csak nagyon kevés %-ban tartalmaznak. Annál több bennük az ízfokozó, a só, a cukor, a tartósítószer és az adalékanyagok.
Léteznek persze egészségesebb alternatívák, keresd a magas hústartalmú, természetesen fűszerezett, alacsony sótartalmú, cukormentes változatokat.
8. Pékáruk
A fehér lisztből, finomított cukorból és finomított növényi olajokból készülő pékáruk finomak ugyan, de rendszeres fogyasztásukkal csak a kilók számát növeljük.
Nézd meg az összetevőket, keress teljes kiőrlésű gabonából készített változatokat és próbáld csökkenteni a hetente elfogyasztott mennyiséget.
9. Gyümölcslevek
Sokan gondolják, hogy a gyümölcslevek helyettesítik a friss gyümölcsök fogyasztását, de ez koránt sincs így. Ez esetben is érdemes megnézni a csomagolást, mert a legtöbb gyümölcslé cukrot, vizet és aromákat is tartalmaz, miközben az értékes rostokat eltávolítják belőle.
Jobb választás a frissen készített turmix, a bolti alternatívák közül viszont kizárólag a 100%-os, frissel préselt leveket szabad megvenni.
10. Chips
A frissnek tűnő roppanós snack-ek csak úgy etetik magukat. Nem is csoda, tele vannak ízfokozókkal, amik egyszerűen nem engedik, hogy abbahagyd a nassolást. Nem árt azonban vigyázni vele, mert függőséget okozhat.
Egészségesebb chips-et készíthetsz otthon a sütőben céklából, sárgarépából, édesburgonyából, de szerencsére már a boltokban is kaphatók teljes kiőrlésű, csökkentett sótartalmú és egészségesebb változatok. Érdemes inkább azok közül választani.
Te milyen egészségtelen ételt iktattál már ki az étrendedből?
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!