Top 8 saláta-alapanyag
A nyers zöldségfogyasztás legélvezetesebb módja a salátaevés, hiszen valljuk be, nagyon lelkes zöldségrajongónak kell ahhoz lenni, hogy nap mint nap karalábét, répát, angol zellert válasszunk tízóraira vagy uzsonnára. Persze tisztelet a kivételnek, de nekünk többieknek valahogy meg kell oldanunk azt, hogy hozzájussunk a napi 5 adag friss zöldség -és gyümölcsadagunkhoz. Ebben segítenek nekünk a saláták. Nézzük, melyek azok az alapanyagok, amelyekből a legfinomabbak készülnek!
1. Káposztafélék
A káposztaféléket télen-nyáron kötelezővé tenném kiemelkedően magas C-vitamintartalmuk miatt. A salátákban is pompásan mutatnak, dússá és laktatóvá teszik őket. Jöhet fejes káposzta, vörös és kel is. A C-vitamin áldásos hatásait pedig nem kell részleteznem.
2. Spenót
Egy igazi antioxidáns-bomba, amivel A-, B2-, B3- és E-vitamint is juttathatsz a szervezetedbe. De ez még nem minden, gazdag forrása folsavnak, kalciumnak, vasnak, magnéziumnak és mangánnak is.
A folsav mellett álljunk meg egy szóra. Ma már köztudott, hogy a várandósság előtt érdemes feltölteni a folsavraktárakat azért, hogy elkerüljünk bizonyos fejlődési rendelleneségét. Ehhez a feltöltéshez a spenót is nagyban hozzájárul.
3. Gyökérzöldségek
Répa, cékla, retek. Ezek jöhetnek is sorban, és sorban fel is töltenek A-, C-, E-vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal.
A répát reszelve, a retket vékony karikára használd fel, a céklát viszont párold meg, mielőtt a salátádhoz adod, hiszen nagyon markáns íze van nyersen.
4. Hagymák szépen sorban
Nem szabad félni a hagymáktól, hiszen ők adják meg a pikantériáját a zöldleveleseknek. Salátában a legjobb a vöröshagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a sonkahagyma.
5. Paradicsom, hogy szaftos legyen
A paradicsom igazi antioxidáns hatású, de nemcsak ezért, hanem lédús ízei miatt is imádom. Ha salit készítek, a legtöbbször jut bele paradicsom is, aminek kifolyó leve ad egy plusz aromát a többi zöldségnek is.
6. Paprika, hogy tartalmas legyen
A paprikát nagyon fontos tápanyagforrásnak tartom, gazdag A-, B6- és C-vitaminban, de rostokban és karotinoidokban is bővelkedik. Vastag húsa miatt laktató eleme a zöldségtálaknak.
7. Uborka, hogy a folyadékpótlásra is gondoljunk
Az uborka több mint 95%-a víz, ezért a tavaszi és nyári időszakban nagy segítségét veheted a folyadékpótlásban is. Turmixba és salátába is tökéletes.
8. Salátafélék
A klasszikus salátás alapanyagok sem maradhatnak le a toplistáról. Ma már szinte bármelyik boltban kaphatunk madársalátát és rukkolát. Utóbbi egy karakteres, olaszosnak mondható ízvilággal kényezteti ízlelőbimbóidat.
Szívesen salátáznál, de nincsenek jó receptjeid?
Vágj bele a 21 napos nyárköszöntő salátakihívásba!
Részletek itt »
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!