10 legegészségesebb őszi gyümölcs és zöldség

10 legegészségesebb őszi gyümölcs és zöldség

Ősszel kulcsfontosságú az immunerősítés ahhoz, hogy elkerüld a megfázásokat, az őszi levertséget, a vitaminhiányt és az influenzát. Ilyenkor érdemes tudatosan vásárolni és a vitamindús őszi gyümölcsökkel, zöldségekkel megpakolni kosaradat. Ehhez hoztam most neked egy listát, ami segít a bevásárlásban!

TOP 10 őszi gyümölcs és zöldség, ami segít megóvni az egészségedet

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

Egészséges őszi gyümölcsök

1. Alma

A legnépszerűbb gyümölcs, amihez egész évben könnyen és olcsón hozzá lehet jutni. Ősszel, amikor beindul az almaszezon a legjobb, ha TE SZEDD! akciókon, egyenesen a fáról gyűjtöd be a friss gyümölcsöket.

Ha van lehetőséged hűvös helyen tárolni az almát, akkor hosszú hetekre is bevásárolhatsz belőle.

Miért fogyaszd?
Több mint 30 féle, a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemet és vitamint tartalmaz. Többek között A-, B1-, B2-, B6- vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, folsavat.

2. Szőlő

Az ősz koronázatlan gyümölcskirálynője a szőlő, hiszen ilyenkor zajlik a szüret. Pont ezért nagyon egyszerű friss, termelői szőlőhöz jutni a piacokon és akár saját magunk és készíthetünk belőle préselt szőlőlevet.

Miért fogyaszd?
A szőlő egy igazi erősítő és tápláló gyümölcs, ami tele van B3-, B6-, és E-vitaminnal. Ezek mellett értékes foszfor és magnézium forrás.

szolo

3. Füge

Magyarországon annyira nem népszerű, mint szomszédainknál, pedig csupa pozitív hatása van. Nem beszélve arról, hogy frissen és aszalva is mennyei.

Miért fogyaszd?

A füge telis-tele van A-vitaminnal és B-vitaminokkal, de gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban és káliumban is. Igazi rákmegelőző hírében áll, és rengeteg energiát ad.

FONTOS! Ha szárított fügét vásárolsz, csak a nedves és édes illatú szemeket válaszd, ami már száraz és savanykás illatú, erjedésnek indult, nem jó.

4. Avokádó

Bár nálunk nem terem meg ez a szuperélelmiszer, de magas antioxidánstartalma és sokrétű felhasználhatósága miatt igazi kincs az őszi éléskamrában.

Miért fogyaszd?
Az antioxidánsok mellett B1-, B2-, B3-, B5-, E- és K-vitamint is tartalmaz, telis-tele van biotinnal, folsavval, káliummal, cinkkel, rostokkal és telítetlen zsírsavakkal.

Itt 10 bevált receptet is találsz hozzá.

avokado

5. Birsalma

Egy kicsit megosztó gyümölcs, mert sokan nem szeretik. Ha ki vagy békülve az ízével, mindenképpen vásárolj belőle, mert ősszel nagy hasznát veheted immunerősítő hatásának.

Miért fogyaszd?
Bővelkedik A-, B1-, B2-, B6-, E- és P-vitaminban, de van benne vas, magnézium és kalcium is. Jó étvágyat csinál, így kifejezetten ajánlott akkor is, ha éppen lábadozol egy betegségből.

Egészséges őszi zöldségek

1. Sütőtök

Az abszolút őszi favorit, ami szerencsére sokáig eláll az éléskamrában is. Tévhit, hogy unalmas lenne, hiszen legalább 9 módja van izgalmas felhasználásnak.

Miért fogyaszd?
Iszonyú magas a C-vitamintartalma, így folyamatosan jelen kellene lennie az étrendedbe. Káliumtartalmának hála pedig tisztítja a vért és segíti a szervezet méregtelenítését.

2. Édesburgonya

Nagyon hasonló az íze a sütőtökhöz, mégis egy kicsit másabb. Méretes darabokat lehet belőle beszerezni, így akár 1-2 szemből is korrekt adag készíthető. Itt 10 érvet is összegyűjtöttem mellette.

Miért fogyaszd?
Vitamindús, található benne B1-, B2-, B6- és E-vitamint is, de sok benne a fehérje is, és igazi ásványianyag-raktár.

edesburgonya_

3. Padlizsán

Igazán különleges zöldség ez, amiből rengeteg étel elkészíthető. Domináns íze csak egy dolog, amiért rajongok érte. Jótékony hatással van a szívre, sokat tesz a cukorbetegség megelőzéséért és segíti a vas előállítását is.

Miért fogyaszd?
Szintén nagyon jó C-vitaminforrás, ami a náthás őszi időszakban nélkülözhetetlen. Emellett van benne B- és K-vitamin, magnézium és mangán is.

4. Vöröskáposzta

A vöröskáposzta az, amiért várom az őszt és a telet. Imádom savanyítva, salátába, párolva és turmixolva is. És miért jó ez nekem? Lent találod a választ!

Miért fogyaszd?
A vöröskáposztát a szegények gyógyszereként is emlegetik, hihetetlenül magas A-, B- és C-vitamintartalma miatt.

voros_kaposzta_

5. Kelkáposzta

A kelkáposzta hasonlóan a vöröskáposztához nagyon magas vitamintartalommal bír. Mint zöldleveles kiváló alapanyaga az immunerősítő zöldturmixoknak.

Miért fogyaszd?
Remek antioxidáns és rákmegelőző, de bővelkedik a megfázást megelőző A-, B- és C-vitaminokban is.

Még több tippet szeretnél az őszi immunerősítéshez? Olvass tovább, 10 azonnal bevethető trükköt találsz itt »


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link