
5 egészséges és finom köret
Az egészséges életmód kapcsán folyton felmerülő kérdés, hogy mit együnk a főfogások mellé? A magyar konyhában népszerű sült krumpli egészségtelen, a főtt burgonya hízlal, a rizs pedig sokak számára unalmas. Ezúttal 5 olyan ötletes köretet hoztam neked, amelyek egészségesek és ugyanakkor nagyon finomak is. Na és persze az elkészítésükhöz sem kell sok idő.
Sült édesburgonyakarikák
Az édesburgonya az őszi-téli időszak egyik nagy kedvence. Tele van értékes tápanyagokkal, ezért érdemes is gyakran fogyasztani. Ez a köret akár magában is megállja a helyét, de húsok mellé is bátran fogyaszthatod.
Hozzávalók:
2 nagy édesburgonya
1 ek méz
fahéj
olívaolaj
Elkészítés:
Hámozd meg az édesburgonyát és karikázd fel 1 cm vastagságúra. Melegítsd elő a sütőt 230 fokosra. Keverd össze a mézet, az olívaolajat és a fahéjat, majd kend meg egyenletesen az édesburgonya szeleteket. Tedd sütőpapírra és 15 perc alatt süsd készre.
Paradicsomos uborkasaláta
Mi más lehetne igazán egészséges köret, mint a friss saláta. Ezt a paradicsomos uborkasalátát percek alatt összedobhatod és garantáltan nagyon finom.
Hozzávalók:
30 dkg koktélparadicsom
1 kígyóuborka
½ vöröshagyma
½ marék apróra vágott bazsalikom
2 ek olívaolaj
1 tk vörösborecet
Elkészítés:
Karikázd fel a megmosott uborkát, a koktélparadicsomokat vágd félbe. Vágd apróra a vöröshagymát, keverd össze az olívaolajjal, a vörösborecettel, sóval és borssal. Tedd tálba a zöldségeket és öntsd rá az öntetet, majd szórd meg a bazsalikommal. Kész is.
Spenótos barnarizs
Ha már unod a rizst, turbózd fel egy kicsit. Például spenóttal és parmezánnal.
Hozzávalók:
1 kis hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csésze barnarizs
2,5 csésze víz vagy csirke- vagy zöldséglé
1 ek olívaolaj
1 ek kakukkfű
1 marék spenót apróra vágva
10 dkg parmezán sajt
só, bors
Elkészítés:
Vágd apróra a vöröshagymát, nyomd át fokhagymanyomón a fokhagymákat, az olívaolajon futtasd meg, majd add hozzá a barnarizst és öntsd fel a vízzel, csirke- vagy zöldséglével. Ízesítsd sóval, borssal és kakukkfűvel és percig forrald. Ezt követően zárd el alatta a gázt. Add hozzá a spenótot és párold további 10-15 percig, amíg megpuhul. A parmezánt reszeld le, felét keverd a rizshez, felét pedig szórd a tetejére tálaláskor.
Roston sült zöldségek
A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség. A magyar konyha mégis csak ritkán használja. Íme egy szuper ötlet köretre, a párolt brokkolin túl.
Hozzávalók:
1 édesburgonya kockákra vágva
1 fej brokkoli
1 gerezd fokhagyma
½ vöröshagyma
2 ek olívaolaj
½ tk csemege paprika
¼ tk oregánó
¼ tk kakukkfű
só, bors
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. A zöldségeket hámozd meg, az édesburgonyát vágd kockákra, a brokkolit szedd rózsáira. A vöröshagymát vágd apróra, fokhagymanyomón nyomd át a fokhagymát, és keverd össze az olívaolajjal és a többi fűszerrel. Hempergesd meg a zöldségeket a szószban és kb. 30 perc alatt süsd puhára. Azonnal tálald.
Balzsamos kelbimbó
A kelkáposztával és a kelbimbóval sokan nem tudnak mit kezdeni, pedig nagyon egészséges zöldségünk. Próbáld ki ezt a balzsamos verziót, hátha nálatok is bekerül a kedvencek közé.
Hozzávalók:
½ kelbimbó
2 ek olívaolaj
balzsamecet
1 ek méz (elhagyható)
parmezán sajt
pisztácia
só, bors
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
Vágd félbe a kelbimbókat és a sima felükkel lefelé tedd a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Kend meg olívaolajjal, sózd és borsozd, majd süsd 15-18 percig, amíg a teteje világosbarna lesz.
Fordítsd meg a kelbimbókat. A balzsamecetet keverd össze a mézzel, és ezzel kend meg a kelbimbókat. Süsd további 10-15 percig, amíg a teteje megpirul. Még forrón szórd meg reszeld parmezánnal és szórd meg durvára tört pisztáciával. Azonnal, melegen tálald.
Egészséges köreteket találsz még itt is.
Fotó és recept:
momtomomnutrition.com
tastesbetterfromscratch.com
familyfoodonthetable.com
eatyourselfskinny.com
averiecooks.com
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!