Így tedd egészségesebbé a bölcsis/ovis étkezéseket

Így tedd egészségesebbé a bölcsis/ovis étkezéseket

Bár az új közétkeztetési törvény változásával számos, a kicsik számára egészségtelen étel és ital lekerült az “étlapról”, arra továbbra sincs lehetőség, hogy minden egyes alkalommal a számunkra leginkább elfogadott és egészségesnek tartott ételeket kapják a gyerekek. Nyilván nem lehet több tucat szülő több tucat táplálkozási irányelvének tökéletesen megfelelni, ezért a legtöbbet továbbra is otthon teheted.

Nekem is van néhány “trükköm”, amivel többé-kevésbé biztosíthatom, hogy a gyerek azt egye, amit mi jónak látunk.

Az otthoni minta

A kisgyerekek számára az otthoni minta a mérvadó. Ő azt tartja normálisnak, amit otthon esztek, azt nézi, hogy ti mit esztek. Ezért, lehet, hogy óriási közhely, de a legjobb, ha te is úgy étkezel, ahogy tőle is elvárod. Ha pl. soha nem lát téged gyümölcsöt enni, akkor tőle sem várhatod el, hogy megegye.

Bölcsibe, oviba kerülés után persze nem tudod ugyanúgy szabályozni az étkezését, mintha egész nap otthon lennétek, de hiába kap olyan ételeket is napközben, amit te magadtól nem adnál neki, normálisnak mégiscsak azt tartja majd, amit otthon lát.

A reggeli

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése. Gondolj csak bele, a szervezeted a vacsora és a reggeli ébredés között közel 12 óráig nem jut táplálékhoz, pedig a futkározáshoz, játékhoz, tanuláshoz a fiatal szervezetnek is szüksége van energiára. A legjobb, amit tehetsz, ha magad készíted el számára az egészséges reggelit. Ezzel biztosíthatod, hogy egészséges és tápláló ételeket eszik, és nem az útbaeső pékségbe ugrik be egy kakaós csigáért. Itt összegyűjtöttem 7 egészséges reggeli receptet, amit a gyerekek is imádnak, vagy iratkozz fel a 21 napos egészséges reggeli kihívásra és szoktasd magatokat hozzá egyszerűen a mindennapi reggelizéshez.

IMG_0812_retus

Turmix

Talán a legnagyobb kihívást az ajánlások szerinti napi 5x-i friss gyümölcs és zöldség fogyasztása jelenti. A reggeli elkészítésével egyet azonnal ki is pipálhatsz, de mivel nem vagy egész nap a gyerek mellett, ezért jól jön néhány csel is.

Mi évek óta turmixszal indítjuk a napot. Nem okoz gondot a reggeli mellé lehajtani 2-3 dl zamatos ivólevet, a kislányomnak azonban ez túl sok a reggeli mellé. Még egy kortyot sem iszik belőle. Néhány hétig tanácstalanul ittam meg az ő adagját is, aztán eszembe jutott valami. Az ő adagjához dupla mennyiségű vizet töltöttem, így hígabb lett a turmix, viszont egy kicsi üvegbe téve vidáman issza meg a bölcsiben délelőttönként.

turmix

Napi zöldség- és gyümölcsadag

Amíg itthon voltunk tízóraira és uzsonnára mindig csak gyümölcsöt ettünk, a bölcsiben viszont esély nem volt erre. Bár a kezdéskor mondtam ezt a bölcsis néniknek és ők egy darabig tartották is magukat ehhez, de mivel a többiek mást is kaptak a kisétkezésekre, a csordaszellem győzött. Ezt azóta úgy küszöbölöm ki, hogy amikor megyek érte, mindig viszek magammal valamilyen friss gyümölcsöt. Egy kis almát, egy kis fürt szőlőt, néhány szem szilvát vagy sárgabarackot. Ezt útközben a kocsiban szépen megeszi, amíg hazaérünk, vagy ha a közeli játszótérre tartunk, akkor előtte egy padon rágcsálja el. Soha nem maradt még meg, amit vittem.

alma

A vacsora

A nap egyetlen főétkezése, amelyet házon kívül tölt a gyerek, az ebéd. Ezzel nincs mit tenni, a vacsorát azonban ismét együtt, otthon esszük meg. Nálunk a reggeli mellett a vacsora is egy állandó, közös program. Ebből nem engedek és vacsorát is mindig úgy szoktam kitalálni, hogy legyen hozzá friss, párolt vagy főtt zöldség is.

A reggelivel, a turmixszal, a délutáni gyümölccsel és a zöldséges vacsorával az ötből négy gyümölcs- vagy zöldségadag fedezve van, ebédre pedig jó eséllyel szintén kapnak valamilyen formában.

Neked is van valamilyen bevált praktikád? Oszd meg velem is, az ovi és az iskola még előttünk van! :)


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link