Itt az eperszezon!
Az eper az egyik olyan gyümölcs, amit valószínűleg mindenki kedvel és még a gyerekeknél sem kell “trükköket” alkalmazni, hogy szívesen fogyasszák. Azonkívül, hogy mennyei az íze, rengeteg olyan pozitív hatása is van szervezetünkre, amit nem is gondoltál volna, hiszen nem gyógynövényként tartjuk számon. Összegyűjtöttem néhány jótékony hatását, hogy Te is láthasd, valóban megéri akár naponta is fogyasztani, amíg még frissen beszerezhető. Most a szezon közepe van, ne felejts el idén epret szedni majd a “szedd magad” akciók keretében! A legjobb, ha nyersen fogyasztod el pár napon belül, így tudod a legtöbb értékes tápanyagot megőrizni benne. Én tavaly 15 kg-t vettem, de közben úgy alakult, hogy nem tudtam befőzni lekvárnak. Szóval megtisztítottam, leturmixoltam és kis adagokban lefagyasztottam. Egész évben élvezhettük az ízét a reggeli turmixokban. Nézzük, mi mindenre jó az eper.
Erősíti az immunrendszerünket
Meglepő tény, de több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban, így az eperrel természetes forrásból biztosíthatjuk az utánpótlását. Egy adag gyümölccsel, akár a nap javasolt C-vitaminmennyiség felét is szervezetünkbe juttathatjuk (egy adag gyümölcs kb. 80 gramm). A C-vitamin erős antioxidáns, véd az oxidatív stressz ellen, ezáltal csökkenti a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát is.
Gyulladáscsökkentő
Az eper antioxidáns, gyulladáscsökkentő tápanyagainak segítségével hozzájárulhat bizonyos daganatos és izületi gyulladásos betegségek megelőzéséhez is.
Jót tesz a bőrnek
Az eper kivonatokat nem véletlenül használják a szépségiparban sem.
A rengeteg antioxidánsnak és C-vitaminnak köszönhetően segít megvédeni a bőrt, a ráncoktól és a megereszkedéstől. Kiváló likopinforrás, ami segít az öregedés jeleinek eltüntetésében. Ha nem sajnálod, akár arcmaszként is használhatod.
Vigyáz az alakodra
Az eper kimondottan jó választás diéta esetén is. Amellett, hogy finom, még rendkívül kalóriaszegény is. 100 gramm eper kb. 32 kalóriát tartalmaz, ezért ideális választás.
Kismamáknak is ajánlott
Terhesség alatt elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a szervezetbe. Fontos szerepet játszik ugyanis a baba agy-, koponya- és gerincfejlődésében.
Arra kell vigyázni, hogy az epret fogyasztás előtt mindig alaposan mosd meg, így megszabadulsz a földről vagy máshonnan a bogyóra került kórokozóktól és szennyeződésektől.
Receptajánló:
Eperkrémleves
Epres limonádé
Cukormentes eperlekvár
Tavaszváró eperturmix
Borítókép: Pexels.com
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!