Megtalálták a hosszú élet titkát?

Megtalálták a hosszú élet titkát?

Nemrég olvastam egy cikket, amiben a hosszú élet titkát keresték. Ahogy böngésztem az egyébként 120 000 résztvevővel végzett kutatásra alapozott tanulmányt, egyre inkább azt éreztem, hogy nem is kell olyan nagy dolgokat megmozgatni a hosszú életért. Természetesen nincs mindig működő 5 pontos terv, de van 5 olyan szokás, ami nem kerül erőfeszítésbe, és a Harvard T.H. Chan iskola kutatásai szerint mégis hosszú, egészséges életet hozhatnak. Nézzük végig ezt az 5 szokást, és építsük be mindennapjainkba!

1. Egészséges táplálkozás

Talán nem meglepő, hogy mindennek az alapja az, mit viszel be a testedbe, mivel látod el, milyen üzemanyaggal tankolod. A saját nézetem szerint is ez a legfontosabb, de nem a mostanában felkapott divatdiéták, amelyek súlyos hiánybetegségekhez is vezethetnek.

Az egészséges táplálkozás egyenlő a minőségi, természetes alapanyagokkal, a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, a teljes kiőrlésű gabonákkal, az egészséges zsírokkal, a mértékletességgel és a változatossággal.

Korábban írtam egy bevásárlólistát az egészséges életmódhoz, ami segít az elindulásban. Ha ennél több információra van szükséged, olvasd el a Hol kezdjem az egészséges táplálkozást? c. cikkemet is.

egeszseges_taplalkozas

2. Napi 30 perc mozgás

Naponta 30 perc testmozgás nem nagy áldozat azért, hogy hosszú és egészséges életet élj. Ez lehet nagyobb aktivitású kocogás, futás, biciklizés is, de kisebb erőkifejtést igénylő séta is. Választhatsz áthidaló opciókat is, jógát, Aviva-tornát vagy csoportos edzéseket is.

Itt tuti tippeket találsz, hogyan szoktasd rá magad a sportra »

3. Egészséges testsúly és testtömegindex

Az ajánlások szerint a normális testtömegindex 18,5 és 24,9 közé esik. Ez a testsúly és a testmagasság figyelembe vételével kerül kikalkulálásra.

Talán ez a legnehezebb pont annak, akinek a genetikája miatt hajlamos a túlsúlyra. Több mozgással és egészséges étrenddel azonban mindent karban lehet tartani. Ha pedig egészségügyi problémák okozzák a plusz kilókat, mielőbb a végére kell járni a történetnek.

4. A dohányzás soha nem lesz egészséges

A kis mennyiségű dohányzás is káros, nincs egy megtűrt szint, amivel még kompromisszumot köthetünk. A dohányzás káros akkor is, ha egyetlen szálat szívunk el naponta, és akkor is ha akár egy dobozzal.

5. Mértékletes alkoholfogyasztás

Magyarországon sajnos már népbetegségnek számít az alkoholizmus, pedig az ajánlások nagy kis mennyiségű alkoholfogyasztást titulálnak egészségesnek. A férfiak valamivel több alkohol lebontására képesek egészséges kereteken belül, de mindkét nemre érvényes, hogy naponta 1 pohár szeszesitalt elfogyasztását nem ajánlott túllépni.

Ez sör esetében kb. 3 dl-t jelöl, míg bor esetében 1,5 dl-t.

Ez az 5 pont szerepel az Egészséges életmód 21 nap alatt c. könyvemben is. Minden egyes ponttal külön fejezetben foglalkozom azért, hogy a 21. nap végére egészséges szokásokká váljanak.

Kíváncsi vagy, hogyan épül fel a könyv és milyen módszerekkel tesz egészségesebbé?

Olvass bele itt »

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

Forrás: https://www.health.harvard.edu/blog/healthy-lifestyle-5-keys-to-a-longer-life-2018070514186


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link