
Miért egészségtelen a cukor?
Minden egészséges életmóddal foglalkozó könyv, oldal és fórum egyhangúan vallja: hagyd el a finomított cukrot az étrendedből, az életedből! Annyi helyen látjuk, halljuk és olvassuk ezt, hogy talán már észrevétlenül suhanunk el emellett az intelem mellett, pedig mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a finomított, hozzáadott cukor egészségtelen.
Miért egészségtelen, miért annyira káros, mi van a túlsúlyon és a cukorbetegségen túl, mit tartogat még a cukorfogyasztás magában? Amíg ezekre nem kapunk választ, addig nehéz lesz a leszokás.
Miért egészségtelen a cukor?
A cukor előtti időkből…
Érdekes kérdéseket vett fel a tény, hogy a cukor évezredeken keresztül ismeretlen fogalom volt az emberiség számára. Csak természetes módon, mézzel és gyümölcsökkel vitték be a szervezetükbe, mégis jól boldogultak.
Bár a mai cukor előállításához szükséges eljárás elődjét már időszámításunk előtt feltalálták, az igazi “tömeggyártás” csak a 15. században kezdődött meg. A cukornád ültetvényekért vívott háborúk több száz évig tartottak.
A cukor a 20. század elején már szerves részét alkotta a mindennapoknak, annak ellenére, hogy még luxuscikknek számított. Ma már sajnos ott is cukor van, ahol nem is gondolnák.
Mi a cukor?
Cukorról beszélünk akkor is, ha az ételeinkben természetesen előforduló glükózról, laktózról vagy fruktózról van szó, és akkor is, ha a cukorrépából vagy a cukornádból kivont ún. hozzáadott cukorról, pedig a különbség óriási.
A hozzáadott cukrot áztatással, préseléssel, meszes tisztítással, egy sor tisztító-finomító eljárással és kristályosítással állítják elő, míg előbbit a természet alkotja.
A cukor hatásai a szervezetre
A világ ma közel 200 millió tonna cukrot termel és fogyaszt el, ebből Magyarországra kb. 125 ezer tonna jut. Ez a mennyiség ott van a boltok, a háztartások polcain, annak ellenére, hogy kutatások sora bizonyítja egészségkárosító hatásukat, amik túl mutatnak a túlsúlyon és a cukorbetegségen.
A cukor fogyasztás kockázatai:
- megemeli az inzulinszintet,
- befolyásolja az éhségérzet,
- fáradékonnyá tesz,
- növeli a szív- és érrendszeri betegségek esélyét,
- elvonja a szervezettől a B-vitamint,
- ingerültté tesz,
- agresszív viselkedést válthat ki,
- eredményezhet epehólyag-gyulladást,
- végbélgyulladást,
- köszvényt,
- bizonyították, hogy bizonyos rákfajták kialakulásában is szerepet játszik,
- árt a fogaknak
- és a gyerekek hiperaktivitása is köthető a cukorhoz.
Miben van cukor?
Szinte mindenben! Ha nem figyelünk oda, akkor “észrevétlenül” habzsoljuk a cukrot a joghurtokkal, a konzervekkel, a kenyerekkel, a felvágottakkal és a pékárúval, amit cukros üdítőkkel, ízesített ásvány vizekkel és szörpökkel kísérünk.
Hogyan lehet megszabadulni a cukortól?
Ma már többféle megoldás közül is válogathatsz, amik 100%-ban tudják helyettesíteni a finomított cukrot. A legjobb, ha a természetes édesítőszereket választod, a sztíviát vagy a xilitet, mert a mesterséges cukorpótlók további mellékhatásokat vetnek fel.
A cukor mellőzésével is ugyanolyan ízletes ételek, italok és édességek készíthetők, a www.21napalatt.hu-n található receptek is mind ilyenek.
A cukor csak egy lépés az egészséges életmód felé, ezzel a könyvvel még többet elsajátíthatsz »»»
Forrás: Egészséges életmód 21 nap alatt c. könyv
www.wikipedia.hu
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!