A 10 legveszélyesebb E-szám, amit mindenképpen kerülj el
Már közel 30 éve kötelező minden élelmiszer csomagolásán pontosan feltüntetni az összetevőket, mégis sorra kerülnek be a bevásárlókocsikba a legveszélyesebb E-számoktól hemzsegő ételek. Ha hipermarketben intézed a bevásárlást, szinte lehetetlen teljesen elkerülni ezeket a számokat, de a legveszélyesebbektől könnyedén távol tudod tartani magadat és családodat is. Nálunk az alábbi 10 E-szám az, amit próbálunk kikerülni!
1. E161 – kantaxantin színezék
Ez az adalékanyag, a WHO által végzett vizsgálatok szerint nagy mennyiségben májkárosodást okoz.
2. E174 – ezüst színezék
Az édességekben nagyon gyakran előfordul, amit főleg gyerekek fogyasztanak. Számos enzim működését képes blokkolni, ezért érdemes elkerülni.
3. E127 – eritrozin színezék
Manapság egyre többen szenvednek valamilyen pajzsmirigybetegségben, amolyan civilizációs betegséggé lett belőle sajnos. Ha te is érintett vagy, jobb ha a polcon maradnak az E127-et tartalmazó feldolgozott élelmiszerek, mert befolyásolhatják a pajzsmirigyed működését.
4. E249-252 – nitrit és nitrát
A felvágottak „kedvelt” összetevője, amit jobb mellőzni, főleg, ha kisgyermekeid vannak. Amellett, hogy rákkeltő, rontja a vörösvérsejtek oxigénfelvételét.
Így tudsz egészséges felvágottat tenni az asztalra »
5. E284-285 – borát tartósítószerek
Ez egy erősen mérgező adalékanyag, amit jelenleg az EU csak a kaviárok tartósításához engedélyez.
6. E310-312 – gallát antioxidáns
Ne tévesszen meg az antioxidáns szó, ezek az E-számok allergizálnak és rossz hatással vannak a sejtek oxigénfelvételére is. A csecsemőkorban adható élelmiszerekben ezért tilos a használatuk, de rengeteg kisgyermekeknek adható termékben ott van.
7. E407 – karragén sűrítőanyag
Szintén egy veszélyes E-szám, ami akár bélgyulladást és fekélyt is okozhat. Ha életallergiában, vagy valamilyen intoleranciában szenvedsz, érdemes lemondanod róla.
8. E620-625 – glutaminsav és glutamát ízfokozók
Talán nem is gondolnád, de adalékanyagtól is érezheted magad gyengének, fájhat a fejed, sőt ezektől még a szívverésed is szapora lehet.
9. E338-341, E450-452, E540-544 – foszfáttartalmú savanyító adalékok
Elég sok E-szám tartozik ebbe a csoportba, amelyek nagy mennyiségben mind felelősek lehetnek azért, hogy szervezeted nem tudja felvenni a megfelelő mennyiségű kalciumot.
10. E220-228 – szulfid tartósítószerek
Nem elég, hogy rosszullétet, fejfájást és hasmenést okozhatnak, még a szervezetben fellelhető B1-vitamint is lebontják.
Használd a telefonodat!
Képtelenség ennyi E-számot megjegyezni, és ez még nem is az összes, ami káros hatással van az egészségedre. Használd ki az okostelefonodban rejlő lehetőséget és tölts le egy applikációt, amiben ellenőrizheted a számokat. Én a magyar fejlesztésű E-számokat használom.
Te is elkerülnéd a veszélyes E-számokat? Válts egészséges életmódra így »
Forrás: Egészséges életmód 21 nap alatt c. könyv
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!