
Mire jó a medvehagyma?
A medvehagyma itthon az elmúlt évek egyik legfelkapottabb kora tavaszi növénye lett, még fesztivált is elneveztek róla. Őszintén szólva nem emlékszem arra, hogy medvehagymás ételeket ettem volna gyerekként, de örülök, hogy most rengeteg elkészítési mód és recept közül választhatok. Megérdemli a népszerűséget, mert nem csak ízletes és könnyen beszerezhető, hanem igazi “csodanövény” is, aminek rengeteg jótékony hatása ismert!
Mi köze van a medvékhez?
A medvehagyma nevét arról kapta, hogy kedvelt csemegéje a barna medvéknek, akik még a növény hagymáját is szívesen fogyasztják, miután téli álmukból felébrednek. Nem csoda, ha a macik szeretik, tényleg nagyon finom és rendkívül hatásos tisztító és regeneráló hatást tulajdonítanak neki! Más neveken is ismerik, pl.: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poroszhagyma, sási-hagyma. Íze a fokhagymához nagyon hasonló, sok hatóanyagban azonos is vele. Levelei lándzsa alakúak és ívesen hajlanak.
Hol találod meg és mire figyelj?
A medvehagyma március végén, április elején jelenik meg általában lombhullató árnyékos ligetekben és erdőkben nagy területet lefedve, valóságos szőnyegként beborítva a földet. Ilyenkor érdemes leszedni őket, de ha tehetjük figyeljünk arra, hogy egy tőről csak a levelek felét távolítsuk el és egy lelőhelyet se csupaszítsunk üresre teljesen, így jövőre is biztosan visszatérhetünk gyűjtögetni.
Szerencsére itthon teljesen legális módon gyűjthető akár 2 kg is a növényből, ami több, mint elég egy átlagos család szükségleteit tekintve. Két dologra viszont nagyon figyeljünk!
- Ne szedjünk medvehagymát természetvédelmi területen engedély nélkül!
- A hozzá nagyon hasonló, ám mérgező gyöngyvirágot ne keverjük véletlenül kosarunkba!
A legegyszerűbben úgy tudod megkülönböztetni, ha felmerül benned a gyanú, hogy enyhén megdörzsölöd. Ha a jól ismert fokhagymás illatot érzed, akkor nem kell aggódnod!
A telepek megtalálása és begyűjtése igazi kincskereső élmény a gyerekeknek és a kellemes erdei séta az egész családnak jót tesz!
Mire használhatod?
A fokhagymához hasonlóan a népi gyógyászatban felső légúti megbetegedések megelőzésére használják, továbbá bélfertőtlenítésre és az emésztés javítására is alkalmazzák. Tudományos kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban és javítja a végtagok vérellátottságát. Salaktalanító hatást is tulajdonítanak neki, ami nemcsak az emésztőrendszert, de a veséket is tisztítja. Egyedül azoknak nem javasolják fogyasztását, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, mert enyhén fokozhatja a vérzéshajlamot.
Mit tudsz belőle készíteni?
Rengeteg felhasználási mód és recept közül választhatsz! A legtöbb értékes tulajdonságát akkor tudod megőrizni, ha nyersen fogyasztod. Kiváló salátát készíthetsz belőle, de apróra vágva leveleit egyszerűen a szendvicsedet vagy vajas kenyeredet is ízesítheted vele. Alkoholos italként különleges bort készítenek belőle vagy tömény szesszel egy erősebb esszencia kivonatot. Fűszernövényként is hasznosítható húsok, tojásételek, pogácsák ízesítésére, valamint házi pesto alapanyagnak tökéletes.
Köretként szintén tálalhatjuk, de levesként és főzelékként is kiváló. Ha hosszabb időre szeretnéd eltenni, akkor olívaolajban vagy szárítva is tartósítható, de a fagyasztással veszíti el a legkevesebb hatóanyagát.
Én ezeket a recepteket ajánlom:
Medvehagymás omlett
Medvehagymás pesto
Medvehagyma-krémleves
Fotó: Pixabay.com
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!