Az 5 legjobb gluténmentes gabona
Sajnos sokan különböző betegségek, anyagcserezavarok miatt kényszerülnek hosszabb-rövidebb időre gluténmentes diétára. Szerintem a glutén nélkülözése az egyik legnehezebben megszokható, hiszen valóban sok lemondással jár. De nem szabad elkeseredni, hiszen a gluténmentes gabonák között is találunk finomságokat. Most elhoztam neked az 5 kedvencemet és ínycsiklandozó recepteket is tűztem melléjük!
1. Zab
A zab az egyik legkönnyebben és legolcsóbban beszerezhető gluténmentes gabona. Vásárlásakor azonban meg kell vizsgálnod a csomagot, ugyanis a búzamezők közelsége és a gyártás során bekövetkezett szennyeződések miatt pár cég nem vállalja garantáltan a gluténmentességet.
Ez azonban a zabpelyhek, zablisztek nagy részére nem igaz, bioboltokban, drogériákban jó áron hozzájuthatsz ehhez az univerzális alapanyaghoz. Korábban egy ábrát is készítettem arról, milyen sokrétűen felhasználható.
Kedvenc receptjeim sora végtelen, imádom a zabkását frissen, másnaposan, a zabkekszeket és a granolát is.
2. Quinoa
A quinoát leginkább az elmúlt két 21 napos saláta kihívás alkalmával kedveltem meg, nagyon jó, laktató fogásokká varázsolta a könnyű ebédeket. Magas a fehérjetartalma és rengeteg B2-vitamin is lapul benne.
Nagyon jól passzol a mexikói ízvilághoz, ezért serpenyős quinoát szoktam belőle készíteni, vagy igazi tavaszi salátát.
3. Rizs
Szerencsére a magyar konyhának is van olyan alapanyaga, ami gluténmentes. Így a hagyományos ételek mellé is kínálhatsz megszokott köretet, de készíthetsz tejberizst, rizsfelfújtat és rizskását is bátran.
Nekem utóbbi a kedvencem reggelire. Rizóttóként egytálételként is megállja a helyét, itt találsz egy nagyon jó, mindenmentes receptet hozzá.
4. Köles
Nagyon magnéziumforrás, ami a tavaszi fáradtság időszakában különösen jól jön. Emellett a quinoához hasonlóan B-vitaminnal is ellátja szervezetünket.
A Hol kezdjem az egészséges táplálkozást? című cikkemben is írtam róla, nagyon jót tesz, ha a héten egyszer készítünk nagyobb mennyiségű gabonát, például kölest.
5. Amaránt
Az amaránt kevésbé ismert és népszerű hazánkban, pedig Dél-Amerikában az egyik fő táplálékforrásnak számít. Bővelkedik fehérjében, zsírokban, esszenciális aminosavakban és olyan ásványi anyagokban is, mint a kalcium, magnézium, a cink vagy a vas.
Itt találsz hozzá egy ínycsiklandozó receptet »
Még több egészséges alapanyagot szeretnél megismerni? Nézd meg a bevásárlólistát, amit az egészséges életmód kezdéséhez állítottam össze »
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!