Egészséges életmód, de melyik? Így igazodj el a diéták között

Egészséges életmód, de melyik? Így igazodj el a diéták között

Ma már nem is évről évre, hanem hónapról hónapra jön valamilyen új, szuperegészségesnek és szuperhatékonynak kikiáltott diétás irányzat. Az új életmódhoz ezrek csatlakoznak, így gyorsan milliósra duzzad a tábor és világszerte ismertté válik az új trend. De mire vezetnek a gyorsan felkapott diéták, mi a következménye a szélsőséges étrendnek? Olvass tovább!

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

Mi a baj a divatdiétákkal?

A legtöbb diéta olyan megkötéseket tartalmaz, amelyekkel teljesen fel kell borítanod addigi életedet. A teljesség igénye nélkül, a paleo diéta tiltja a tejet és a glutént, a ketogén irányzat naponta 30 gramm szénhidrátot engedélyez, míg a 160 grammos, amit cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek ajánlanak napi 160 gramm szénhidrátot oszt el napi 5-6 étkezés között.

Emellett nagyon sokan tartanak indokolatlanul mindenmentes, tejmentes, gluténmentes, tojásmentes étrendet annak ellenére, hogy nem küzdenek allergiával vagy intoleranciával.

De hova vezetnek ezek a szélsőségek? Hiánybetegségek és jojo effektus

Korábban már írtam egy bejegyzést arról, mennyire egészségesek a különböző diéták. Ebben is kifejtettem, hogy a legtöbb radikális étrend tápanyaghiányhoz, majd hiánybetegségekhez vezethet.

De szerencsére a tested jelezni fog!
Ha valamilyen ásványi anyagot vagy vitamint hiányol a szervezeted, észreveheted, hogy jobban kívánsz bizonyos ételeket. Ha például kívánod mákot, az kalciumhiányra utal, míg a cékla utáni sóvárgás vashiányra.

Fogyni szeretnél? Nem feltétlenül a diéta a megoldás!
Az úgynevezett jojo effektussal szinte az összes diétánál számolnod kell. Ha a kínzó megvonások után visszatérsz a normál kerékvágásba a kilók vissza is szaladnak, rosszabb esetben több is, mint amennyit leadtál.

Diéta helyett egészséges életmód

Egyél kevesebb fehér lisztet és finomított cukrot

Többször is kijelentettem már, hogy nem hiszek a fogyókúrában. Helyette viszont az egészséges életmódban, a fehér liszt és finomított cukor elkerülésében, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásban és a rendszeres nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztásban annál is inkább.

Hiszem, hogy tudatos táplálkozással, a test jelzéseinek figyelésével, lelki egyensúllyal és rendszeres testmozgással elérheted céljaidat.

Első lépésként például mondj le a finomított cukorról. Arról, hogyan szabadulhatsz meg tőle, itt írtam részletesen.

Kövesd a tányérelvet!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által pár éve kidolgozott OKOSTÁNYÉR az, ami az én gondolkodásmódomat is remekül közvetíti az egészséges táplálkozásról. A lényege az, hogy a főétkezések tányérjain, azaz reggel, délben és este is ugyanabban az arányban jelenjek meg a különböző tápanyagok.

Ezeket ez az ábra remekül illusztrálja:

okostanyer1-20160414

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A 3 főétkezésen kívül én 2 kisebb étkezést iktatok a napomban, a tízórait és az uzsonnát, ami rendszerint friss zöldség, gyümölcs és egy kevés olajos mag.

És ami a legfontosabb: SPORT
Az egészséges és ideális testsúly eléréshez és fenntartásához testmozgásra van szükség, ugyanis ez adja a munka 30%-át. A táplálkozás pedig a többi 70%-ot teszi ki, de a kettő csak együtt működik. Testmozgásnak számít már a séta is, így ha másra nincs időd, hetente 2-3 alkalommal menj gyalog a munkahelyedre.

Kíváncsi vagy, hogyan épül fel az én életmódváltó programom? Nézd meg itt »


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link
Iratkozz fel a 21napalatt hírlevél értesítőre és máris Tiéd a
10% kedvezmény 
az Egészséges életmód 21 nap alatt könyved árából.
close-link