Másnapos zabkása tippek
Az egészséges, tápláló reggeliről a rohanós reggeleken sem szeretek lemondani. Ezekre a napokra rendszerint már előre gondolok és előző este összedobom a következő nap indítását, az energiadús reggelit. Legtöbbször az úgynevezett másnapos zabkásához nyúlok, amit nagyon sokféle módon tudok variálni. Ehhez hoztam most neked is tippeket, hogyan lesz a legfinomabb. Használd te is a trükkjeimet, amit az évek alatt gyűjtöttem össze!
Másnapos zabkása alaprecept
A másnapos zabkása az egyik leggyorsabban elkészíthető egészséges reggeli, viszont igényel néhány órát a hűtőben fogyasztás előtt, ezért mindenképpen előző este érdemes megcsinálnod.
A legjobb, ha egy befőttesüveget használsz hozzá.
Az alaprecept arányai:
¼ rész apró szemű zabpehely
¼ rész növényi tej vagy sima tej
¼ rész natúr joghurt
¼ rész friss vagy aszalt gyümölcs
Elkészítés:
A befőttesüveg aljára öntsd a zabpelyhet, rá a gyümölcsök felét, majd a tejet és a joghurtot, végül zárd a gyümölcsök másik felével.
Tedd a hűtőbe egy éjszakára lezárva, reggel pedig kanalazhatod is.
Milyen tejet használj?
Számomra nem kérdés, hogy növényi tejet használok, mivel tejérzékeny vagyok. Ezért általában rizstejet, mandulatejet vagy kókusztejet vetek be.
Ezeket otthon is el lehet készíteni, nem kell a bolti, drágább készítményeket használod. Itt találsz hozzájuk recepteket is.
Ha növényi tejet használsz, sokkal gazdagabb ízeket érhetsz el, ezek az italok jobban kiemelik a gyümölcsök eszenciáját és az állagukat is megőrzik.
Friss gyümölcsök
A másnapos zabkása egyik fő eleme a friss gyümölcs, amihez tavasszal és nyáron sokkal könnyebb hozzájutni.
Bármilyen gyümölcsöt használhatsz, de ha még csak most kezdesz ismerkedni ezzel a reggelivel, próbáld ki a tuti biztos epret, málnát, banánt, almát és a bogyós gyümölcsöket.
Később bátran kísérletezhetsz ananásszal, csonthéjasokkal és egzotikus termésekkel is.
Aszalványok
Ősszel és télen bevetheted az aszalványokat is. Áfonya, szilva, barack, mangó, amit csak szeretnél, ám ezeknél vedd figyelembe a markánsabb ízeket és inkább rizstejjel kombináld.
Természetesen vegyítheted is őket. A legjobb párosítások:
- friss alma + aszalt vörösáfonya,
- friss eper + aszalt barack,
- friss málna + aszalt mangó,
- friss banán + aszalt szilva.
Így tedd bele a magokat!
Reggel kimondottan jó hatással van az energiaszintedre, ha olajos magvakat is reggelizel. Tedd őket a másnapos zabkásádba, de felhasználás előtt mindenképpen daráld le őket, vagy törd durvára egy húsklopfoló segítségével.
Ez azért fontos, mert ezek nem vesznek fel annyi nedvességet a növényi tejekből és a joghurtból, így ropogósak maradnak.
Fotó: vnutritionandwellness.com
Turbózd fel!
Fűszerekkel és lekvárral igazi ízorgiát érhetsz el a másnapos zabkásáddal is. Fűszerek közül nyúlj gyakran a fahéjhoz, a gyömbérhez és a szegfűszeghez, a lekvárokat pedig készítsd el te magad.
A fahéj-alma, az eper-gyömbér és a szilva-szegfűszeg nálam már sokszor sikert arattak.
+ 1 tipp
Szórj 1 teáskanál chia magot a zabkásádba, miután felöntötted növényi tejjel. Ez szépen kocsonyásítja majd a reggelidet és isteni állagot ad neki.
Ezek az én kedvenc receptjeim:
- Epres-joghurtos másnapi zabkása,
- Mandulás, bogyós másnapi zabkása,
- Almás-fahéjas másnapi zabkása.
Te is szívesen kipróbálnád? Mielőtt belevágsz, olvasd el, milyen hatással lesz rád, ha zabkását reggelizel »
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!