20 ok, amiért minden nap egyél salátát
A saláta nem csak a nyulak, a vegetáriánusok és diétázók eledele. Sokan tévesen az éhezéssel, önmegtartóztató életmóddal azonosítják, pedig a salátafogyasztás számtalan pozitív hatással bír. Nagy salátarajongóként össze is gyűjtöttem 20 érvet a mindennapi salátázás mellett. Fusd át a listát!
1. Friss gyümölcsök & zöldségek
Az ajánlások szerint napi 5 adag friss gyümölcsöt és zöldséget kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy változatosan biztosítsuk szervezetünk számára a vitaminokat és az ásványi anyagokat. 5 adag viszont nem kevés, ezért be kell építenünk őket a főétkezésekbe. Salátával a reggelidet, ebédedet és vacsorádat is feldobhatod.
2. Természetes rostforrás
A saláták alapjául szolgáló leveles zöldségek a természetes rostok legjobb forrásai. Ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőlük, csökkenthetjük a rossz koleszterinszintet, segíthetjük a vércukorszintük szabályozását, és támogathatjuk emésztésünk működését is.
3. Vitaminok tárháza
Az Egészséges életmód 21 nap alatt c. könyvben külön fejezetet szenteltem a gyümölcsök és zöldségek jótékony hatásainak. Ahogy ott is írtam, változatosan megválasztott alapanyagokkal szinte az összes vitaminhoz hozzájuthatunk természetes forrásból is.
4. Nélkülözhetetlen ásványi anyagok
A kalcium, magnézium, vas, folsav, cink, csak pár a fontos ásványi anyagokból, amelyekre szüksége van szervezetünknek. A zöldségek és gyümölcsök ezek felvételét és beépülését is segítik.
5. Fontos antioxidánsok
A csapból is az folyik, milyen fontos a különböző antioxidáns-tartalmú élelmiszerek fogyasztása. Nos, a zöldségeken és gyümölcsökön keresztül ehhez is egyenes út vezet.
6. Nagy adag, kevesebb kalória
Az nem vitás, hogy a diétás étrend alapja a saláta, hiszen sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy szénhidrátokkal megpakolt tányér. Ugyanakkor az adagot nem szükséges belőle csökkentünk, így kevesebb kalóriabevitellel lakhatunk ugyanolyan jól.
7. Egészséges zsírok – egészséges magok
A saláták gyakori alapanyagai a különböző magok. Mandula, dió, fenyőmag, napraforgómag, csak hogy a legnépszerűbbeket említsem. Ezek nemcsak finom ízt adnak, hanem az egészséges zsírok kiváló forrásai.
8. A nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztás legjobb módja
Köztudott, hogy a legmagasabb vitamintartalom akkor van a gyümölcsökben és zöldségekben, ha azokat nyersen fogyasztjuk. Erre is a saláta a legjobb megoldás.
9. Könnyen emészthető
Magas rosttartalmának köszönhetően könnyen emészthető, így nem terheli meg a gyomrot és a beleket. Pont ezért kiváló választás vacsorára is.
10. Segít a méregtelenítésben
Közeledik a tavasz, így itt az idő rendbe tenni a testet és az emésztőrendszert is. A rendszeres salátafogyasztás ebben is segít, hiszen megkönnyíti az anyagcserét, az antioxidánsok pedig megkezdik a méreganyagok felszámolását.
11. Erősíti a csontokat
A zöldlevelesekben található K-vitamin növeli a csontsűrűséget, ami erős csontokat eredményez. A spenótos saláta nagyon jó választás, nem hiába volt Popeye is olyan erős.
12. Fejleszti az izomzatot
Még mindig gondoljunk Popeye-ra, aki spenóttal biztosította izmai számára az energiát. Utánozzuk mi is!
13. Jót tesz a szemnek
Pontosabban a zöldlevelesekben található karotinoidoknak lesz hálás szemünk, mivel megvédi a káros szabad gyökök kialakulásától.
14. Védelmezi a szívet
A saláták friss alapanyagai telis-tele vannak antioxidánsokkal, a hozzájuk kínált hidegen sajtolt olajak és magocskák pedig egészséges zsírokkal. Ezek mind támogatják a szív működését.
15. Szebbé teszi a bőrt
A szép bőr vitaminjai, az A-, B-, C-, D- és az E-vitamin. Ezekkel változatosan töltheted fel szervezetedet, ha minden nap eszel salátát.
16. Segít elérni az egészséges testsúlyt
Mivel könnyen emészhető, magas a rosttartalma és alacsony a kalóriaszintje, kiváló diétás eledel. Olyan, amivel nem éhezel és az egészségedre is ügyelhetsz.
17. Hús nélkül is tápláló
Ha nincs idő húst pácolni és sütni, a saláta akkor is jó választás. Gabonafélékkel, rizzsel, quinoával, kölessel, bulgurral, kuszkusszal dúsítva laktató fogást varázsolhatsz belőle.
18. Öntetekkel variálható
Natúran, olajjal, natúr joghurttal vagy saját készítésű fűszeres dressinggel máris 4 különböző salátát kapsz ugyanazokból a zöldségekből, gyümölcsökből.
19. Könnyű elkészíteni
A salátakészítéshez nem kell konyhafőnöknek lenni, csak szeletelni kell, keverni és kész is!
20. Mert finom
És végül jöjjön a legfontosabb érv mellette: FINOM. Önmagában is, szendvics és húsok mellé is. Nem hiszed, hogy ezerféleképpen tudod a salátát variálni? Használd az Egészséges életmód 21 nap alatt receptjeit »
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!