10 mennyei tipp a tökéletes reggeli zabkásához

10 mennyei tipp a tökéletes reggeli zabkásához

A zabkása az egyik legjobb alternatívája az egészséges reggeliknek. Nagyszerű szénhidrátforrás, ami lendületet ad, de a vércukorszintet nem emeli az egekbe. Nem elhanyagolható, hogy kevés zsírt, kalóriát tartalmaz, finom és pillanatok alatt elkészíthető.

Ennyi pozitívum mellett nem csoda, hogy gyakran látott vendég a reggelizőasztalon. De pont ezért van szükség néhány trükkre is, hogy ne legyen unalmas ez a mennyei reggeli.

Összegyűjtöttem 10-et, amivel ezerféle módon variálhatod a zabkásádat!

Zabkása alaprecept 21 nap alatt módra

A tökéletes reggeli mellett már lassan 10 éve letettem a voksomat, amit alapos érvekkel is alá tudok támasztani. Az évek alatt megtaláltam a számomra legjobb arányokat, ami alapján pont olyan lesz a kásám állaga, amilyennek lennie kell.

Hozzávalók:

1 csésze apró szemű zabpehely
2 csésze növényi tej

Elkészítés:

A zabpelyhet egy kis lábasba öntöm, amit csak zabkása készítésére használok. Felöntöm a növényi tejjel. (Dió-, mandula-, rizs vagy kókusztejjel, amit sokszor magam készítek el otthon.) Gyorsan felforralom, de amint forr, le is veszem takarékra és összepárolom. A végén fűszerezem és kicsit nagyobb lángon összefőzöm 1-2 percig.

10 mennyei tipp a tökéletes reggeli zabkásához

1. Fűszerek

A zabkása natúr íze hamar unalmassá válik, ezért érdemes már rögtön fűszerekkel kísérletezned. Talán meglepő, de a só még az édes-gyümölcsös kásáknál is fontos, hiszen egy csipet kihozza az édes ízeket.

Fahéjjal szinte az összes gyümölcsös zabkását ízesítheted, de vigyázz, ne használj túl sokat, mert el is ronthatja az ízharmóniát. Ha gyakran reggelizel fahéjás kását, jobb lesz az emésztésed és a vírus-és baktériumülő hatását is élvezheted.

Szerecsendióval tovább gazdagíthatod reggelidet, amivel vasban gazdag ételt készíthetsz.

Ha extrémebb ízekre vágysz, szórj a növényi tejbe szegfűszeget vagy csillagánizst. Csak arra figyelj, hogy ne tálald fel, mert szétrágva nagyon intenzív ízük van.

Ebbe a receptbe szinte minden van, ami fűszer: mézeskalácsos zabkása.

NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »

2. Magok

A különböző magvak sokáig eltárolhatók, így mindig kéznél lehetnek. Friss gyümölcsökkel, fűszerekkel egészen érdekes és izgalmas ízpárokat alkothatsz.
A diót, a mandulát és a mogyorót érdemes ledarálni, vagy húsklopfolóval egy kicsit összezúzni, sokkal könnyebben fogyasztható.

Ezek a magok rendbe teszik a szervezetedet, jót tesznek a szívednek és csillapítják az éhségérzetet.

Nagy kedvencem a chiamag is, ami egy igazi energiabomba, telis-tele antioxidánssal.

21 nap alatt recepttipp: epres-mandulás zabkása.

epres_mandulas_zabkasa

3. Friss gyümölcsök

Napi 5 adag friss zöldség és gyümölcs. Ez a hivatalos ajánlás, ami szükséges ahhoz, hogy egészségesek és energikus maradjunk.

Csalj egy kicsit és a reggeli zabkásádba máris csempéssz bele egy adagot.

A legjobb választás a banán, az alma, a bogyós gyümölcsök, de a csonthéjasok és az egzotikus gyümölcsök is pazarul mutatnak a tányéron.

Készíts áfonyás-banános zabkását!

4. Aszalványok

Ha kiürül a gyümölcskosár, mindig legyen egy B terved. Ezt mindig aszaltgyümölcsökkel oldom meg, amiből többféle cukrozatlan verziót is tartok otthon.

A legjobb a meggyes-mogyorókrémes zabkása, megunhatatlan.

zabkasa

5. Egészséges szirupok

Az élvezetek halmozásának sosincs vége, a fűszereket, magokat és a gyümölcsöket megfejelheted egy kevés egészséges sziruppal is.

Méz biztos mindig van otthon, de érdemes beszerezned juharszirupot is, ami bővelkedik nyomelemekben, cinket, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

Én leggyakrabban mézes kását készítek, ősszel például gesztenyével.

6. Joghurt

Natúr joghurt mindig legyen otthon, hiszen pár szem gyümölccsel máris elkészíthető vele a tökéletes, egészséges reggeli. Semleges ízének köszönhetően jól harmonizál a fűszerekkel és a csonthéjas gyümölcsökkel, például az őszibarackkal.

joghurtos_kasa

7. Cukormentes lekvár

Ha sürget az idő, készítsd el az alap zabkása receptet. Amikor lehúztad a tűzről keverj hozzá 2-3 evőkanál cukormentes lekvárt, szórd meg aszalt gyümölcsökkel és már reggelizhetsz is.

Én sokszor főzök be lekvárt, az epres a legfinomabb.

8. Süsd meg

Kipróbáltam és isteni finom! A magokkal, fűszerekkel, gyümölcsökkel összekevert natúr zabpelyhet egy vajjal kikent hőálló tálba öntöm, majd meglocsolom szódabikarbónával és tojással elkevert növényi tejjel. Irány a sütő és 40 perc múlva gőzölög is a reggeli.

Ezt a verziót inkább ráérős reggeleken javaslom.

9. Másnaposan

Ha reggel nincs időd főzőcskézni, akkor dobd össze előző este a zabkásádat nyersen. Vegyél egy befőttes üveget, önts az aljára zabot, dobálj rá gyümölcsöket, öntsd nyakon tejjel és joghurttal és mehet is a hűtőbe éjszakára.

Reggel csak ki kell kapnod és kanalaznod.

ejszakai_almas_zabkasa2

10. Sós-zöldséges

Bizony, nemcsak édes, sós is lehet a reggeli kásád. A tejet cseréld vízre, ízesítéshez használj sót, borsot, zöldfűszereket, spékeld meg egy kis túróval, sajttal és metélőhagymával a végeredményt.

Begyűjtenél néhány bevált receptet? Nézz körül az egészséges reggelik között »


NÉZD CSAK, 1 PILLANAT...

Egészségesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életre vágysz?

Megvan az elhatározás, de nem tudod merre indulj? Olvass bele INGYEN a könyvembe!
BELEOLVASOK A KÖNYVBE »
close-link

TURBÓZD FEL AZ IMMUNRENDSZERED!
10% kedvezmény és ingyenes szállítás a könyvemre! 

ÉRDEKEL
close-link