
Top 10 téli zöldség és a legjobb receptek
Nem győzöm hangsúlyozni a friss alapanyagok használatát, a hamvas gyümölcsök és a roppanós zöldségek sokat tesznek az egészségünkért minden nap. De mi a helyzet télen, amikor nem teremnek a gyümölcsök és a zöldek is csak korlátozottan állnak rendelkezésedre? Ilyenkor jön jól ez a lista, amin a legegészségesebb és legfinomabb téli zöldségek szerepelnek. Mert nem csak a tápanyagtartalom számít, hanem az íz is. Nézd át a listát és próbáld ki a receptjeimet is!
1. Sárgarépa
Nemcsak a nyulak kedvence, hanem a miénk is. Tele van A-, C-, E- és K-vitaminnal, folsavval, kalciummal, vassal és cinkkel látja el szervezedet.
Fontos megjegyezni, a répa egy különleges zöldség, főzve és párolva magasabb a vitamintartalma, mint nyersen.
Télen turmixba ajánlom házi sárgarépaléként, reggelire sárgarépakrémként, ebédre pedig sárgarépapuffancsként.
2. Cékla
A cékla jótékony hatásai már régóta ismeretesek, mégis azt tapasztalom, ritkán kerül az asztalra, turmixokba markáns íze miatt. Ez az összetevő erősíti az immunrendszert és segíti a sejteket abban, hogy nagyobb mennyiségű oxigént tudjanak felvenni.
Nálam salátában befutó, méghozzá egzotikus változatban.
3. Fokhagyma
Az influenza és a nátha réme ez a pici, fehér hagymaféle. Kiváló fertőtlenítő, antibakteriális és méregtelenítő hatása aranyat ér ebben az évszakban.
Húsokra, salátába, főzelékekbe és turmixba is teheted.
+1 tipp a fokhagymához
Ha nem szeretnéd, hogy fokhagymaillat köszönjön vissza leheletedből, rágcsálj ej 1-2 köménymagot.
4. Karalábé
Télen a karalábé nálam olyan, mint az alma, szinte nincs olyan nap, hogy ne rágcsálnék el egyet. Szerencsére kislányom is nagyon kedveli. Ennek nagyon örülök, mert igazi A-vitaminbomba, vas és kalcium is van benne.
Nálunk nyersen a befutó, de főzelékbe és levesbe is mennyei.
A leggyorsabb karalábéfőzelék
Hozzávalók (2 adag):
3 fej karalábé
1 kis csokor friss petrezselyem
1 ek vaj
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés:
A karalábét hámozd meg és vágd apró kockára. Egy kevés vajon pirítsd meg a vöröshagymát, majd add hozzá a karalábét, és forgasd össze. Engedd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózd, borsozd és főzd puhára a zöldséget.
Amikor megpuhult vegyél ki belőle egy szedőkanállal, egy kevés forró vízzel pépesítsd és öntsd vissza a karalábéhoz. Nyomd bele a fokhagymát, hagyd újra rotyogni és kész is.
Tálald friss petrezselyemmel!
5. Spenót
A legtáplálóbb zöldleves, ami télen és nyáron is hű társad lesz. A teljesség igénye nélkül találsz benne A-, B2-, B3- és E-vitaminokat, sőt folsavat, vasat, magnéziumot és cinket is.
Jót tesz a szemeidnek és fokozza szervezeted vérellátását is.
A zöldturmixok nélkülözhetetlen alapanyaga, amelyek közül itt megtalálod a 10 legfinomabbat.
6. Káposzta, káposzta, káposzta
Miért háromszor? Azért, mert rengeteg változata létezik, és egyik egészségesebb, mint a másik. De nemcsak a magas C-vitamintartalom miatt illik feltenned a bevásárlólistádra, hanem antioxidánshatása, kalcium- és vastartalma miatt is.
A tonhalas-babos káposztasalátámhoz szinte mindig találsz otthon hozzávalókat.
7. Brokkoli
Meglepetés, a brokkoli kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Így ha megfáztál, hazafelé ne csak citrusokat szerezz be, hanem egy fej brokkolit is, amiből egy jó fokhagymás krémlevest készíthetsz magadnak a nátha ellen.
Fokhagymás brokkolikrémleves 15 perc alatt
Hozzávalók (2 adag):
1 kis fej brokkoli
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
só, bors
1 dl rizstejszín
Elkészítés:
A brokkolit szedd rózsáira, a fokhagymát párold meg vajon, majd add hozzá a zöldséget és forgatsd át, majd engedd fel vízzel. Főzd puhára, ha kész turmixold le és öntsd hozzá a rizstejszínt.
8. Sütőtök
A hideg hónapok és a sütőtök kéz a kézben járnak. Gondolj csak bele, ha megérzed a sütőtök illatát, neked is egyből az őszi-téli fagyok jutnak eszedbe.
Már a népi gyógyászatban is alkalmazták gyulladások csökkentésére, megfázások és láz ellen is. Neked csak folytatni kell a hagyományt C-vitaminban gazdag sütőtökös fogásokkal, és távoltarthatod a betegségeket.
Itt találod a 9 legütősebb sütőtökös receptet.
9. Zeller
A zeller 100 grammja csak 16 kalóriát tartalmaz, így az év eleji diéták miatt is érdemes beépítened az étrendedbe.
Hogyan fogyaszd? Angol zeller + mártogatós!
A szárzellereket csak meg kell mosnod és a végüket lecsípned. Joghurtos mártogató, csípős paradicsomos szósz és avokádókrém is jól passzol hozzá.
10. Torma
Csípős és könnyfakasztó, de néha megéri, ha gyorsan meg akarsz szabadulni a megfázástól. Pikk-pakk kitisztítja az orrodat és még az immunrendszeredet is erősíti.
Tudtad, hogy az ajánlások szerint napi 5 adag friss zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanod?
Ebben sokat segíthetnek a turmixok is, itt rengeteg egészséges receptet találsz »
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!