
10 zöldség és gyümölcs, amiből kiváló köretet készíthetsz
A burgonya és a rizs már minden formában unalmas, sőt már az ún. reformköretek sem tudnak újat mutatni. Sokszor egysíkúvá teszik az ételeket, pedig olyan sokféle alapanyagból válogathatsz, ha köretkészítésről van szó. Összegyűjtöttem a 10 legizgalmasabb zöldséget és gyümölcsöt, amit húsok mellé tehetsz!
10 zöldség és gyümölcs, amiből kiváló köretet készíthetsz
1. Sárgarépa
A sárgarépa a legtöbb zöldséggel ellentétben párolva sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nagyon sokáig eltartható, ezért én mindig kilószámra szoktam vásárolni. Turmixba, levesbe is kerül és sokszor csinálok belőle köretet is.
Sárgarépapuffancsként főzelékekhez, megsütve pedig szárnyas húsok mellé ajánlom.
2. Alma
Alma szinte mindig van otthon, de nem csak nyersen finom, hanem húsok mellett is ízletes.
Az almapüré a legegyszerűbb, ami készíthető belőle. A meghámozott almákat felkockázva csak fel kell tenned főni egy kis fahéjjal és csillagánizzsal. Hagyd, hogy elfője a levét és pépesítsd össze. Kacsamellel mennyei páros.
Liba mellé a sütőből vedd elő. Az almagerezdeket forgasd meg egy kevés citromlébe, fahéjba és őrölt szegfűszegbe. Hőálló tálban süsd meg és mehet is asztalra frissen.
3. Kelbimbó
A rettegett kelbimbó, amitől a gyerekek irtóznak. Nálunk szerencsére nagy kedvenc, sokszor magában is elkészítem, de sült, grillezett husik mellé is gyakran kerül a fűszeres kelbimbóm.
4. Édesburgonya
Talán nem túlzok azzal, hogy az édesburgonya az elmúlt évek legnagyobb sztárja. Én is rengetegszer használom alapanyagként, kész főételeket, turmixokat és sok köretet is csinálok belőle.
A diós-fahéjas édesburgonya kacsa és liba mellé dukál, a hasselback sertés és marha mellé, míg a töltött a csibe, pulyka mellé.
5. Avokádó
Sokszor jártam úgy, hogy túl sok avokádót vettem. Amikor elege lett a családnak az avokádókrémből, új receptet kellett keresnem. Ekkor találtam rá a bundázott avokádóra, ami tökéletesen feldobja a natúr csirkeszeletet. Házi majonézzel még jobb.
6. Gomba
Kiadós és laktató, de nagyon alacsony a kalóriatartalma, ezért nagy újévi kedvenc a diéták miatt. Önmagában is fogyasztható, de a natúr husikat egyenesen megkoronázza.
7. Karfiol
A karfiol az édesburgonyához hasonlóan nagyon sokoldalú. Párolva, egyben sütve, pürésítve is tökéletes.
Ha egyben sütöd, a rózsák közé szúrj fokhagyma gerezdeket és borítsd bőségesen reszelt sajttal, majd süsd ropogósra.
A püréhez sós vízben tedd fel a karfiolrózsákat és főzd addig, amíg meg nem puhulnak. A krumplipüréhez hasonlóan készítsd el. Ugyanolyan finom, csak az alakodnak is jót tesz.
8. Körte
Az alma tesója, ha egészséges köretről van szó. Készíthető belőle kompót, püré, sütve is nagyon finom, de van egy nagyon különleges elkészítési módja is, ami kifejezetten ünnepi alkalmakra passzol.
A fahéjas körtehajó igazi téli különlegesség, ami kiemeli a liba és a kacsa fenséges ízét. Pofonegyszerű receptúra.
9. Banán
Ha szereted az egzotikus konyhát, akkor a mézes sült banán nagy kedvenced lesz. Ráadásul banán is szinte mindig van a gyümölcsös kosaradban, így boltba se kell menned.
Kínai fűszerezésű húsokhoz tálalj banánt serpenyőben megsütve, mézzel meglocsolva.
10. Szilva
A nehezebb húsok mellé, mint a sertés és a marha nagyon passzol a laza, gyümölcsös köret. Szilvából készíthetsz pürét és kompótot is, ahogyan az almából. De a káposztát vagy az édesburgonyát is megbolondíthatod vele.
Még több egészséges húsmentes receptet keresel? Itt találsz még »
Fotók:
2. thegardeningcook.com
3. therealfoodrds.com
4. nutritionistreviews.com
5. www.tablespoon.com
6. healthyrecipesblogs.com
7. thehealthyfoodie.com
8. hurrythefoodup.com
9. stockpilingmoms.com
10. leitesculinaria.com
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!