
Top 5 legegészségesebb tavaszi zöldség és gyümölcs
Már javában itt a tavasz. Az évszak, amikor végre megjelennek az első igazán friss zöldségek és gyümölcsök. A gyorsfagyasztásnak és a különféle tartósítási eljárásoknak köszönhetően szinte bármilyen élelmiszert vásárolhatunk szezontól függetlenül. De az igazi friss alapanyagokból készült ételek magasabb tápanyagtartalommal rendelkeznek és szerintem sokkal finomabbak is!
Összegyűjtöttem 5 olyan, az évszakra jellemző egészséges zöldséget és gyümölcsöt, amiket érdemes megkóstolnod, amíg a szezon tart.
1. Spenót
Ez a sötétzöld leveles többek között azzal járul hozzá az immunrendszer megerősítéséhez, hogy cinket juttat szervezetünkbe. A cink segíti a sejtosztódást, a sejtek növekedését, a sebgyógyulást és a szénhidrátok lebontását.
Véd a gyulladások, az oxidatív stressz, a szív- és érrendszeri problémák ellen.
Gyakorlatilag egész évben elérhető a bevásárlóközpontokban, de a szezonja márciustól májusig tart, ekkor a legolcsóbb és a legfrissebb.
Magában nyersen fogyasztva (pl. turmixok) nagyobb mennyiségben inkább a bébispenótot ajánlom, a többi fajtája pedig pedig hőkezelés után tésztaételektől elkezdve a nassolnivalókig és a főzelékig rengeteg recept ízletes hozzávalója lehet.
2. Medvehagyma
A népi gyógyászatban felső légúti megbetegedések megelőzésére használják, továbbá bélfertőtlenítésre és az emésztés javítására is alkalmazzák. Étvágyjavító, salaktalanító és vérnyomáscsökkentő hatású. Lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban és javítja a végtagok vérellátottságát.
Kiváló salátát készíthetsz belőle, de fűszernövényként is hasznosítható húsok, tojásételek, pogácsák ízesítésére, valamint házi pesto alapanyagnak tökéletes. Köretként szintén tálalhatjuk, de levesként és főzelékként is kiváló. Ha hosszabb időre szeretnéd eltenni, akkor olívaolajban vagy szárítva is tartósítható, de a fagyasztással veszíti el a legkevesebb hatóanyagát.
3. Spárga
A spárga igazi alakbarát zöldség, egy nagy maréknyi mennyiségben körülbelül 30 kalória van. Ennek ellenére tele van rostokkal, így ideális választás, ha fogyni szeretnél.
Bővelkedik vitaminokban, találsz benne A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat is, de folsavban, mangánban, foszforban, magnézium, cinkben és vasban is gazdag. Jót tesz a húgyutaknak, természetes vízhajtó, és antioxidánsainak köszönhetően sejtvédőként működik. Ezek mellett természetes vágykeltőként is számon tartják, nőknél az ösztrogén, míg férfiaknál a tesztoszteron termelődését segíti.
Remek saláta, leves vagy főétel hozzávalója is lehet!
4. Eper
Az eper az egyik legkedveltebb gyümölcs, nem véletlenül! Küllemre és ízre is mennyei! Ezenkívül kitűnő vértisztító, segíthet az ízületi problémákon, az ekcémán, és ami talán a legfontosabb: kifejezetten jó a magas vérnyomásra, amivel csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét is.
Kevesen tudják, hogy több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban, így napi vitaminszükségletünket is képes kielégíteni. Salátába vagy lekvárnak, de sűrűbb turmixokba is ajánlom!
Sajnos gyakran nagyon drágán lehet hozzájutni a zöldségesnél vagy a boltokban, ezért érdemes szedd magad akcióban akár a piaci ár feléért beszerezni!
5. Retek
A hónapos retek az egyik első frissen fogyasztható tavaszi zöldség. Lehet apróbb vagy nagyobb, világos és sötétebb piros héjú. Fajtától függetlenül számos jótékony, egészségvédő anyagot tartalmaz. Bővelkedik C- és B-vitaminban, valamint ásványi sókban, vasban, kénben, káliumban, kalciumban és foszforban. Méregtelenít, vértisztító hatású és jót tesz a bőrnek is!
Remek saláta alapanyag, de szendvicsbe is kiváló!
Arra figyelj, hogy ne fogyaszd éhgyomorra, valamint inkább kerüld el, ha gyomorproblémáid vannak.
Ha tetszett a bejegyzés, kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!